sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Valentinuksen päivään: vitello tonnatoa ja designia


Vitello tonnato, rakkaudella valmistettu



Oi, ystävä, mistä tunnet sä rakkauden? Oi, ystävä, ystävä, miksi Suomessa vietetään ystävän päivää? Oi, ystävä. Suomalaisten on niin vaikea sanoa kokonaisen elämän muuttavaa rakastaa -verbiä, että siksi, oi, siksi me vietämme ystävän päivää. Oi, emme pysty rakkauden päivään – vai pystyisimmekö?

Ihanaan siirappiseen lempeyteen? Suudelmiin metron liukuportaissa? Vaaleanpunaisiin höyhentossuihin ja silkkiaamutakkiin Valentinuksen päivän aamiaisella? Afrodisiakkiseen osterilounaaseen, joka päättyy hunajaisiin viikunoihin? Hempeisiin runoihin? Pehmeisiin tyynyihin ja eteerisiin öljyihin? 

Oih, mitä romantiikkaa. Love is in the air… 

Sydänsuklaarasioita on jo – eivätkä ne ihan ystävän lahjoja ole. Kyllä vaan: sydänsuklaarasia vain rakastetulle.

Rakkaalle jotain sellaista, mistä rakas pitää kovasti – salarakkaalle vain salainen lentosuukko. Oikealle rakkaalle, mielitietylle designia, suomalaista muotoilua, vaikkapa koru! Ikuisen rakkauden merkki.

Anna Heinon Bubbles-sarjan rannekoru ja korvakorut

Design Anna Heinon mallistoissa on myös sydämiä lahjoitettavaksi. http://www.annaheino.fi/
Anna Heinon korusuunnittelussa yhdistyy moderni romantiikka ja käytännöllisyys. Hänen Bubbles-sarjansa rannekoru on nerokas. Rannekorun renkaissa on suora aukko, joka yhdistyy suorassa kulmassa viereisen renkaan samanlaiseen suoraan aukkoon. Rannekoru pysyy ranteessa ilman lukkoa, aivan kuin rakkauskin. Ei tarvita lukkoa, kun kaksi palaa sopii toisiinsa täydellisesti, kun ne täydentävät toisiaan.

Bubbles-sarjasta saa rakastettu kauniin hieman 1960-luvun henkisen stailin, vuoden 2014 henkeen eli hopeaisena. Sami Sykön mukaan olympialaiset ovat tuoneet hopean muotiin (HS 6.2.2014).
Sydämiä ranteeseen, korviin, kaulalle.Rakkautta rintaan. : http://www.annaheino.fi/albumi/rannekorut/1671470

Anna Heinon liike on Helsingissä Uudenmaankadulla. Se on pieni kivijalkakauppa, joiden kohtalosta on kovasti keskusteltu: Kuinka kunnianhimoisella yksityisyrittäjällä on varaa pitää ilman konkurssia kivijalkakauppaa? Kuinka verkkokauppa vie asiakkaat? Kuinka kaupunki muuttuu, jos kivijalkakaupat häviävät? Rakastetaan vähän lisää rohkeita kivijalkakauppojen pitäjiä ja käydään katsomassa ja ostamassa kaikenlaista kivaa. 

Firenzessä asuessani lähin ruokakauppani oli alkuun ihan tavallinen italialainen pikkuinen sekatavarakauppa, josta sai kaikkea pesuaineista ja vessapapereista juustoihin ja jogurttiin. Eräänä päivänä kivijalkakauppa oli muuttunut, vaikka kauppias oli pysynyt ihan samana ystävällisenä palvelualttiina ihmisenä. Kauppaan oli tullut herkkutiski. Sieltä ostin kotiin usein iltaherkuksi pienen annoksen vitello tonnatoa eli tonnikalakastikkeella maustettua vasikanpaistia. Aah, mikä iltapala, jota en ole koskaan, missään saanut yhtä hyvän makuisena. Se oli varmaankin kauppiaan itsensä valmistamaa. Aivan kuin Anna Heinon korut ovat hänen itsensä rakkaudella muotoiluun ja suunnitteluun valmistamia.

Vitello tonnatoa maistelin kerran Trattoria Sognossa Helsingissä. Se oli hyvää, mutta ei kivijalkakaupan veroista. Valentinuksen päivä ansaitsee rakkaudella valmistetun ruoan – ja se ruoka on vitello tonnato. Maku on jäljittelemätön kuten oikea rakkauskin.

Vitello tonnato sulaa kuin sydänsuklaa – ja makujälki pysyy. Vasikan pehmoinen valkoviinissä herkistetty maku antaa suloisen alun Valentinuksen illalliselle. All you need is love. Bubbles, bubbles, bubblelove, bubblelove. Love is all you need. 



Vitello tonnato eli vasikkaa tonnikalakastikkeessa

Paisti ja sen valmistus

1 kg vasikan paahtopaisti
½ litraa kuivaa, edullista valkoviiniä, esim. Barone Montalto Pinot Grigio
2 rkl oliiviöljyä
2 pestyä porkkanaa kuorineen
1 sipuli
5 laakerinlehteä
2 oksaa rosmariinia
2 – 3 oksaa timjamia
10 kokonaista mustapippuria
hyppysellinen suolaa

Kuivaa paisti esim. talouspaperilla. Laita paisti kevyesti öljyttyyn pataan. Lisää pataan vihannekset ja mausteet. Lopuksi sirottele paistin päälle pikkuriikkisen suolaa. 

Kaada ½ litraa valkoviiniä pataan niin, että paisti peittyy. Lisää tarvittaessa kylmää vettä.

Keitä paistia uunissa kannen alla 1 ½ - 2 tuntia miedossa uuninlämmössä, kaasu-uunissa 210 astetta, sähköuunissa 175 astetta.

Vasikanpaisti on keitetty valkoviinissä.

Nosta kuuma paisti pois liemestä ja siirrä se teräs- tai keramiikkakulhoon. Siivilöi keitinliemestä vihannekset ja yrtit pois. Kaada siivilöity liemi paistin päälle ja jäähdytä paisti liemessään. Jäähtymistä edistää se, että lasket tiskialtaaseen kylmää vettä ja annat astian paisteineen levätä kylmässä vesihauteessa noin tunnin.

Vasikanpaisti jäähtyy valkoviiniliemessä.

Majoneesitonnikalakastike

3 keltuaista
1 ½ - 2 dl auringonkukkaöljyä
1 – 2 tl dijoninsinappia
1 rkl sitruunanmehua
½ tl valkoviinietikkaa
100 g tonnikalaa (vedessä säilöttyä)
15 kaprismarjaa (suolaan säilöttyä, huuhtele suolat pois; suolaveteen säilöttyä, puristele kaprismarjat kuiviksi suolavedestä)

Capperi sotto sale eli kapriksia suolassa. Kapriksia suolaan säilöttynä saa esimerkiksi Italian herkut -verkkokaupasta.


Hiero keltuaiset ja sinappi toisiinsa pyöreäpohjaisessa kulhossa. Lisää seokseen tipoittain auringonkukkaöljyä. Vatkaa hyvin, jotta syntyy majoneesia. Lisää öljyä vähitellen samalla kun vatkaat. 

Kun majoneesi alkaa näyttää sopivan tukevalta ja väri on muuttunut vaaeammankeltaiseksi, lisää joukkoon sitruunanmehu ja vatkaa taas seosta. Lisää lopuksi pikkuriikkisen valkoviinetikkaa.
Pieni tonnikala murusiksi ja kaprikset puolikkaiksi. Sekoita tonnikala- ja kaprismurut majoneesiin. Älä lisää suolaa. Kapriksista ja tonnikalasta tulee kastikkeeseen tarpeeksi suolaa.

Alkuperäisessä reseptissä keltuaisiin sekoitetaan suoraan tonnikala ja kaprikset, lisäksi käytetään 6 sardellifilettä ja kaksi valkosipulin kynttä. Kastikkeeseen voi lisätä myös hieman vasikanpaistin keitinlientä. Alkuperäisessä reseptissä on hyvät kuvat ja video, jotka ohjaavat myös ei-italiantaitoista valmistamaan ruoan niin kuin se tehdään Piemontessa, josta vitello tonnato, vitel tonè, on kotoisin.


Vitello tonnaton tarjoilu

Leikkaa vasikanpaisti ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne kauniisti laakealle tarjoilulautaselle. Levitä majoneesitonnikalakastiketta päälle. Koristele muutaman kapriksen marjalla.

Tarjoile kylmänä alkuruokana, kuten italialaiset tekevät, tai kylmänä pääruokana vaikkapa keitettyjen perunoiden tai tonnikalan ja kapristen makuihin sopivan risoton kanssa.

Kevään vihreän parsan risottoa

Kevään vihreän parsan risotto

1 nippu vihreää parsaa
2 salottisipulia
2 dl carnaroliriisiä (pitkäjyväinen risottoriisi)
2 rkl oliiviöljyä
4 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl voita
1 rkl grana padano –juustoa raasteena
suolaa maun mukaan, n. ½ tl

Kuori parsat ohuesti. Pilko ne noin sentin kahden viipaleiksi. Säästä parsannuput ruoan viimeistelyyn noin kolmen sentin mittaisina.

Pilko salottisipuli pieniksi. Kuullota salottisipulisilppua oliiviöljyssä. Lisää riisit kuullottumaan samaan öljyyn.

Kun riisit ovat muuttuneet läpikuultaviksi, lisää risottoon 2 dl valkoviiniä. Keitä riisiä miedolla lämmöllä ja anna viinin imeytyä riisiin. Lisää viiniä taas 2 dl ja jatka samaan tapaan. Kun viini on imeytynyt, lisää vettä ja parsanpalat. Anna risoton tekeytyä hiljalleen. Kun neste on imeytynyt, lisää sitä. Älä käytä mitään valmisliemikuutioiden tai –fondien makuliemiä vaan luota parsan omaan makuun.

Kun riisit tuntuvat suussa al dente –kovuisilta tai hieman kovemmilta, lisää risottoon 1 rkl voita ja 1 rkl grana padano –juustoraastetta. Sekoita ja lisää risoton päälle parsannuput. Lisää tilkkanen vettä tai viiniä ja kypsytä risottoa vielä hetkinen kannen alle, jotta parsannuput kypsyvät mutta jäävät vielä rapeiksi ja kauniiksi. 

 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti