Vitello tonnato, rakkaudella valmistettu |
Oi, ystävä, mistä tunnet sä rakkauden? Oi, ystävä, ystävä,
miksi Suomessa vietetään ystävän päivää? Oi, ystävä. Suomalaisten on niin
vaikea sanoa kokonaisen elämän muuttavaa rakastaa -verbiä, että siksi, oi,
siksi me vietämme ystävän päivää. Oi, emme pysty rakkauden päivään – vai pystyisimmekö?
Ihanaan siirappiseen lempeyteen? Suudelmiin metron
liukuportaissa? Vaaleanpunaisiin höyhentossuihin ja silkkiaamutakkiin
Valentinuksen päivän aamiaisella? Afrodisiakkiseen osterilounaaseen, joka
päättyy hunajaisiin viikunoihin? Hempeisiin runoihin? Pehmeisiin tyynyihin ja
eteerisiin öljyihin?
Oih, mitä
romantiikkaa. Love is in the air…
Sydänsuklaarasioita on jo – eivätkä ne ihan ystävän lahjoja
ole. Kyllä vaan: sydänsuklaarasia vain rakastetulle.
Rakkaalle jotain sellaista, mistä rakas pitää kovasti –
salarakkaalle vain salainen lentosuukko. Oikealle rakkaalle, mielitietylle
designia, suomalaista muotoilua, vaikkapa koru! Ikuisen rakkauden merkki.
Anna Heinon Bubbles-sarjan rannekoru ja korvakorut |
Design Anna Heinon mallistoissa on myös sydämiä
lahjoitettavaksi. http://www.annaheino.fi/
Anna Heinon korusuunnittelussa yhdistyy moderni romantiikka
ja käytännöllisyys. Hänen Bubbles-sarjansa rannekoru on nerokas. Rannekorun
renkaissa on suora aukko, joka yhdistyy suorassa kulmassa viereisen renkaan
samanlaiseen suoraan aukkoon. Rannekoru pysyy ranteessa ilman lukkoa, aivan
kuin rakkauskin. Ei tarvita lukkoa, kun kaksi palaa sopii toisiinsa täydellisesti,
kun ne täydentävät toisiaan.
Bubbles-sarjasta saa rakastettu kauniin hieman 1960-luvun
henkisen stailin, vuoden 2014 henkeen eli hopeaisena. Sami Sykön mukaan
olympialaiset ovat tuoneet hopean muotiin (HS 6.2.2014).
Sydämiä ranteeseen, korviin, kaulalle.Rakkautta rintaan. : http://www.annaheino.fi/albumi/rannekorut/1671470
Anna Heinon liike on Helsingissä Uudenmaankadulla. Se on
pieni kivijalkakauppa, joiden kohtalosta on kovasti keskusteltu: Kuinka
kunnianhimoisella yksityisyrittäjällä on varaa pitää ilman konkurssia
kivijalkakauppaa? Kuinka verkkokauppa vie asiakkaat? Kuinka kaupunki muuttuu, jos
kivijalkakaupat häviävät? Rakastetaan vähän lisää rohkeita kivijalkakauppojen
pitäjiä ja käydään katsomassa ja ostamassa kaikenlaista kivaa.
Firenzessä asuessani lähin ruokakauppani oli alkuun ihan
tavallinen italialainen pikkuinen sekatavarakauppa, josta sai kaikkea
pesuaineista ja vessapapereista juustoihin ja jogurttiin. Eräänä päivänä
kivijalkakauppa oli muuttunut, vaikka kauppias oli pysynyt ihan samana
ystävällisenä palvelualttiina ihmisenä. Kauppaan oli tullut herkkutiski. Sieltä
ostin kotiin usein iltaherkuksi pienen annoksen vitello tonnatoa eli
tonnikalakastikkeella maustettua vasikanpaistia. Aah, mikä iltapala, jota en
ole koskaan, missään saanut yhtä hyvän makuisena. Se oli varmaankin kauppiaan
itsensä valmistamaa. Aivan kuin Anna Heinon korut ovat hänen itsensä
rakkaudella muotoiluun ja suunnitteluun valmistamia.
Vitello tonnatoa maistelin kerran Trattoria Sognossa
Helsingissä. Se oli hyvää, mutta ei kivijalkakaupan veroista. Valentinuksen
päivä ansaitsee rakkaudella valmistetun ruoan – ja se ruoka on vitello tonnato.
Maku on jäljittelemätön kuten oikea rakkauskin.
Vitello tonnato sulaa kuin sydänsuklaa – ja makujälki pysyy.
Vasikan pehmoinen valkoviinissä herkistetty maku antaa suloisen alun
Valentinuksen illalliselle. All
you need is love. Bubbles, bubbles, bubblelove, bubblelove. Love is all you
need.
Vitello tonnato eli vasikkaa tonnikalakastikkeessa
Paisti ja sen valmistus
1 kg vasikan paahtopaisti
½ litraa kuivaa, edullista valkoviiniä, esim. Barone
Montalto Pinot Grigio
2 rkl oliiviöljyä
2 pestyä porkkanaa kuorineen
1 sipuli
5 laakerinlehteä
2 oksaa rosmariinia
2 – 3 oksaa timjamia
10 kokonaista mustapippuria
hyppysellinen suolaa
Kuivaa paisti esim. talouspaperilla. Laita paisti kevyesti
öljyttyyn pataan. Lisää pataan vihannekset ja mausteet. Lopuksi sirottele
paistin päälle pikkuriikkisen suolaa.
Kaada ½ litraa valkoviiniä pataan niin, että paisti peittyy.
Lisää tarvittaessa kylmää vettä.
Keitä paistia uunissa kannen alla 1 ½ - 2 tuntia miedossa
uuninlämmössä, kaasu-uunissa 210 astetta, sähköuunissa 175 astetta.
Vasikanpaisti on keitetty valkoviinissä. |
Nosta kuuma paisti pois liemestä ja siirrä se teräs- tai
keramiikkakulhoon. Siivilöi keitinliemestä vihannekset ja yrtit pois. Kaada
siivilöity liemi paistin päälle ja jäähdytä paisti liemessään. Jäähtymistä
edistää se, että lasket tiskialtaaseen kylmää vettä ja annat astian paisteineen
levätä kylmässä vesihauteessa noin tunnin.
Vasikanpaisti jäähtyy valkoviiniliemessä. |
Majoneesitonnikalakastike
3 keltuaista
1 ½ - 2 dl auringonkukkaöljyä
1 – 2 tl dijoninsinappia
1 rkl sitruunanmehua
½ tl valkoviinietikkaa
100 g tonnikalaa (vedessä säilöttyä)
15 kaprismarjaa (suolaan säilöttyä, huuhtele suolat pois;
suolaveteen säilöttyä, puristele kaprismarjat kuiviksi suolavedestä)
Capperi sotto sale eli kapriksia suolassa. Kapriksia suolaan säilöttynä saa esimerkiksi Italian herkut -verkkokaupasta. |
Hiero keltuaiset ja sinappi toisiinsa pyöreäpohjaisessa
kulhossa. Lisää seokseen tipoittain auringonkukkaöljyä. Vatkaa hyvin, jotta
syntyy majoneesia. Lisää öljyä vähitellen samalla kun vatkaat.
Kun majoneesi
alkaa näyttää sopivan tukevalta ja väri on muuttunut vaaeammankeltaiseksi,
lisää joukkoon sitruunanmehu ja vatkaa taas seosta. Lisää lopuksi
pikkuriikkisen valkoviinetikkaa.
Pieni tonnikala murusiksi ja kaprikset puolikkaiksi. Sekoita
tonnikala- ja kaprismurut majoneesiin. Älä lisää suolaa. Kapriksista ja
tonnikalasta tulee kastikkeeseen tarpeeksi suolaa.
Alkuperäisessä reseptissä keltuaisiin sekoitetaan suoraan
tonnikala ja kaprikset, lisäksi käytetään 6 sardellifilettä ja kaksi
valkosipulin kynttä. Kastikkeeseen voi lisätä myös hieman vasikanpaistin
keitinlientä. Alkuperäisessä reseptissä on hyvät kuvat ja video, jotka ohjaavat
myös ei-italiantaitoista valmistamaan ruoan niin kuin se tehdään Piemontessa, josta
vitello tonnato, vitel tonè, on kotoisin.
Vitello tonnaton tarjoilu
Leikkaa vasikanpaisti ohuiksi viipaleiksi. Asettele ne
kauniisti laakealle tarjoilulautaselle. Levitä majoneesitonnikalakastiketta
päälle. Koristele muutaman kapriksen marjalla.
Tarjoile kylmänä alkuruokana, kuten italialaiset tekevät,
tai kylmänä pääruokana vaikkapa keitettyjen perunoiden tai tonnikalan ja
kapristen makuihin sopivan risoton kanssa.
Kevään vihreän parsan risottoa |
Kevään vihreän parsan risotto
1 nippu vihreää parsaa
2 salottisipulia
2 dl carnaroliriisiä (pitkäjyväinen risottoriisi)
2 rkl oliiviöljyä
4 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl voita
1 rkl grana padano –juustoa raasteena
suolaa maun mukaan, n. ½ tl
Kuori parsat ohuesti. Pilko ne noin sentin kahden
viipaleiksi. Säästä parsannuput ruoan viimeistelyyn noin kolmen sentin mittaisina.
Pilko salottisipuli pieniksi. Kuullota salottisipulisilppua
oliiviöljyssä. Lisää riisit kuullottumaan samaan öljyyn.
Kun riisit ovat muuttuneet läpikuultaviksi, lisää risottoon
2 dl valkoviiniä. Keitä riisiä miedolla lämmöllä ja anna viinin imeytyä
riisiin. Lisää viiniä taas 2 dl ja jatka samaan tapaan. Kun viini on imeytynyt,
lisää vettä ja parsanpalat. Anna risoton tekeytyä hiljalleen. Kun neste on
imeytynyt, lisää sitä. Älä käytä mitään valmisliemikuutioiden tai –fondien makuliemiä
vaan luota parsan omaan makuun.
Kun riisit tuntuvat suussa al dente –kovuisilta tai hieman
kovemmilta, lisää risottoon 1 rkl voita ja 1 rkl grana padano –juustoraastetta.
Sekoita ja lisää risoton päälle parsannuput. Lisää tilkkanen vettä tai viiniä
ja kypsytä risottoa vielä hetkinen kannen alle, jotta parsannuput kypsyvät
mutta jäävät vielä rapeiksi ja kauniiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti