Kakkuja, kakkuja on pullollaan kaikki ruokalehdet,
nettisivut, blogit. Kakkua on syöty monessa perheessä äitienpäivänä – ja vielä
monta kakkujuhlaa on edessä toukokuussa, kesäkuussa, heinäkuussa ja vielä elokuussakin.
Äitienpäiväruusut puutarhahuivissa ja voimainen parsakaalikeitto |
Kesän pitkä kakkukausi on aluillaan: valmistujaisia, syntymäpäiviä,
protujuhlia, rippijuhlia, häitä. Kaikki kakut ovat sokeria ja sokerihumalan
jälkeen maistuu mikäpäs muukaan kuin suolainen keitto, joka keventää kevättä ja
kesää.
Voimainen parsakaalikeitto antaa voimaa kevätväsymykseen,
viimeisiin viikkoihin ennen lomaa, joka sitten tuo tullessaan ne kakut.
Valmistin ensimmäisen kerran samaan tapaan tehtyä keittoa
Claudia Rodenin Italialaisen keittokirjan mukaan pinaatista. Kirjan resepti on
nimeltään Pinaattikeitto modenalaisittain.
Keittokirja, jonka välissä on lehdistä kerättyjä reseptejä ja muistilappuja - ajalta ennen netin reseptikokoelmia. |
Sain tuoretta pinaattia naapurin
pojalta, joka oli tuolloin toisella kymmenellä. Hän oli kasvattanut pinaatit
omalla palstallaan ja antoi ylijäämäsatoa minulle. Muistan pojan keiton mausta,
joka on poikkeuksellisen vahva.
Pinaatti oli pieni lahja, jonka muistaa, koska se oli
ainutlaatuinen ja itsetehty niin kuin äitienpäiväkortit ja kakutkin: aina
ainutkertaisia, koska lapsi kasvaa ja lahja muuttuu lapsen myötä. Samanlaisia
ainutkertaisia lahjoja voi antaa myös kesän juhlijoille: jotain sellaista, joka
ei unohdu.
Voimainen parsakaalikeitto ei saa unohtua jääkaappiin. Se
täytyy syödä heti kuumana ja vahvistavana. Se sopii hyvin alkuruoaksi
liemimäisenä keittona, mutta jos sen kanssa tarjoaa tuhtia leipää, niin se
toimii pääruokanakin.
Keitto on hyvää myös silloin, kun on menettänyt
ruokahalunsa. Ja milloinkas herkkusuu menettää ruokahalunsa? Joskus niinkin
käy: kun esimerkiksi sairastuu tai rakastuu. Molemmissa tapauksissa kevyt
keitto pitää kuitenkin hengissä. Voista saa voimaa, parsakaalista C-vitamiinia.
Molemmilla jaksaa ja jaksaa – toipuu ja elpyy talvesta.
Voimainen parsakaalikeitto
kuudelle hengelle
500 g parsakaalia
400 g kesäkurpitsaa
4 kananmunaa
1 ½ dl parmesaaniraastetta
50 g voita
1 – 1,5 l liha- tai kasvislientä (luomukuutiot)
Höyrytä parsakaalin kukinnot melkein kypsiksi. Kuori
kesäkurpitsa ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kuullota kesäkurpitsan palat
pehmeiksi voissa. Siirrä ne kulhoon. Paista parsakaalin kukinnot samassa voissa
tai lisää voita, jos se on imeytynyt jo kokonaan kesäkurpitsoihin. Siirrä
parsakaalit samaan kulhoon ja soseuta vihannekset esim. sauvasekoittimella.
Keitä sillä aikaa liha- tai kasvisliemi. Lisää liemeen parsakaalien
höyrytysvesi. Huuhtele joukkoon myös vihannesten paistoliemi.
Sekoita parmesaaniraasteeseen kananmunat. Vatkaa
kananmunajuustoseos vihannesseokseen.
Pienennä kiehuvan liemen lämpöä ja vatkaa voimakkaasti
vihannesmunajuustoseos liemeen.
Keiton on tarkoitus olla kermamaista. Siitä tulee tällä
liemimäärällä ohuehkoa, mutta voimakasta maultaan.
Keiton vihannekset voi korvata esim. 800 grammalla pinaattia
tai nokkosta tai käyttää puolet pinaattia ja puolet kesäkurpitsaa.
Keittoa kannattaa valmistaa vain kerralla syötävä määrä,
koska kananmuna ja liha/kasvisliemi pilaantuvat herkästi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti