Sunnuntaina sataa aina ja taas on sunnuntai. Sunnuntaina,
kun sataa, ei lähdetä ostoksille. Sunnuntaina, kun koivu kukkii, istutaan
sisällä, roikutaan netissä, selaillaan arkistoja. Sunnuntaina katsotaan
kaappiin: mitä sunnuntaita saisi olla kaapin uumenista.
Sunnuntaina yksinkertainen on kaunista ja hyvää. Sunnuntaina
kaapissa on sahramia ja artisokkia. Sunnuntaina syödään spagettia,
kullankeltaista. Valkoisella lautasella keltainen sahramispagetti on kuin narsissi
rakeiden lumettamalla maalla.
Artisokat sahramin keltaisina. |
Sahramia ja artisokkaa – yksinkertaisen hieno
makuyhdistelmä. Sunnuntaina saa syödä yksinkertaisesti. Sunnuntai on kerran
viikossa – toukokuu on kerran vuodessa. Keltainen toukokuu, mikset sä jo tuu.
Mutta se tuli jo valkoisen hunnun kanssa.
Sunnuntaina saa herkutella oliiviöljyllä, sitä saa lorauttaa
pannuun reilulla kädellä. Sunnuntain sahramispagetti on kevyttä ja kaunista,
niin syvän keltaista, että kamera ei tavoita sen keltaisuutta. Keltainen
synnyttää inspiraatiota, antaa luovan minän tulla ulos harmaasta kuorestaan.
Keltainen kirjoittaa itsensä näkyviin.
Anja Snellmanin romaanissa Pääoma kirjoitetaan näkyviin
ihminen, joka oli elämänsä piilossa, joka viihtyi komerossa, omassa
maailmassaan. Romaani on kaunis, romaanin kieli on sahramia. Sen ajatukset ovat
artisokan sydämiä; romaani on kirjoitettu sydämellä. Romaani on kuin muistoista
kiertyvää spagettia, jonka sisällä on kirjoittava minä.
Sahramispagetissa on minää ja toista. On tuttu arkinen
spagetti – ja on toiseus: uusi yksinkertaisuus. Se, joka elämässäkin kirkastuu
keltaisenvalkoiseksi valoksi. Valoon, lumeen, avaruuteen.
Spagettia, artisokkia ja sahramia
250 g spagettia
150 g säilöttyjä artisokan sydämiä
2 salottisipulia
¼ pussi sahramia
1 – 2 rkl oliiviöljyä
Keitä spagetit pakkauksen ohjeen mukaan al dente –kypsiksi.
Valmista niiden kiehuessa kastike.
Pilko salottisipulit pieniksi kuutioiksi ja artisokan sydämet
neljäs- tai kuudesosiksi.
Kuullota sipuleita oliiviöljyssä pehmeiksi. Oliiviöljyä saa
olla runsaasti. Lisää artisokan sydämet. Paista sen verran, että alkaa tuntua
kypsän artisokan tuoksu. Lisää pannulle sahrami ja pyöräytä vihanneksia
mausteöljyseoksessa. Jos seos tuntuu kuivalta, lisää joukkoon spagetin
keitinvettä ½ dl kerrallaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti