Salviakalkkunaa, hunajaisia salottisipuleita, timjamiporkkanoita ja kapriskastiketta |
Vappu tulla jollottaa. Jaloin kuohuvaisin keväiseen juhlaan,
kurkuin kuivin simasuiden juomalaariin. Kevätkarkelot, vappuheilat, ponipallot.
Vaan missä on pieni merenneito?
Hän esiintyi Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa 25.4.2014
tulipunaisessa pyrstöleningissään, lauloi sopraanollaan sulosoinnut pienestä
merenneidosta Eugen d’Albertin teoksessa Pieni merenneito. Hän, ukrainalainen Olena
Tokar, ylitti laulullaan orkesterin pauhun: ”Kaikkialla ihmeellisiä kaikuja/ja
suloisia lauluja!/Yhä korkeammalla säihkettä ja onnea!/ Aurinko loistaa yhä
kirkkaampana. /Yhä kauemmas jäävät tuska ja maailmat/ yhä lähemmäs nousen
taivaan kaaria./Halleluja kaikuu kaukaa” (J.Grun, suom. Sirpa Hietanen).
Vapun väri on kirkkaanpunainen, se on myös ylioppilaan valkoinen
ja musta. Vappu on monivärinen, riemunkirjava, riemunkiljahtava.
Vappupöytä on monivärinen, riemunkirjava, riemuun
kiljuttava. Vapun piknik on vihreä ja sillinharmaa, lohenpunainen, kuohuviinin
keltainen ja vaaleanpunainen. Vapun väri on jonkun vapun punaisten
viinipisaroiden vuosikerta valkoisella sametilla.
Sanojen ja laulujen ruusuja |
Mutta missä on pieni merenneito? Se asuu Tanskan maalla, jossa
on kuulemma jotain mätää –ainakin Shakespearen mukaan, joka täytti 23.4.2014
sen kunnioitettavat 550 vuotta. Kirjan ja ruusun päivänä, jolloin rynnättiin
kirjakauppoihin katsomaan, kuulemaan ja ostamaan.
Entäpä jos vappu olisikin kirjallisuuden päivä? Päivä, jona
kaikki asettuvat makaamaan riippumattoihin, sänkyihin, nurmikolle, veneisiin ja
kaikki lukisivat itselleen ja toisilleen ääneen.
Maailma täyttyisi sanoista, äänistä,
matalista, tummista, käheistä, kirkkaista, kyyneleisistä, naurahtavista,
helisevistä, paukuttavista. Sanat olisivat runoutta koko maailmalle, jossa ei
olisi ukrainaa, pohjois-koreaa, venäjää, ranskaa, skotlantia, japania,
islantia, boliviaa, kuubaa, mauritiusta. Olisi vain yhdessä lukevat äänet, yksi
ääni yhden päivän: yksi kaunokirjallisuuden ääni, yhden pienen merenneidon
ääni. Hallelujaa!
Pieni merenneito ei syö kaloja, sukulaisiaan. Hän syö maan
eläviä: tällä kertaa kalkkunaa ja salviaa, kastaa linnunpalan
kapriskastikkeessa, maistaa meren suolan - ja palaakin mereensä, heiluttaa
takaisin kasvanutta pyrstöään ja ui kauas ulapalle. Hän laulaa.
Salviakalkkuna
1 kg kalkkunan fileerulla (verkkoon sidottu)
n. 20 tuoretta salvianlehteä
½ sitruunan mehu
4 – 6 salottisipulia
1 – 2 rkl hunajaa
1 – 2 rkl mustapippurirouhetta
1 - 2 rkl rypsiöljyä
tilkka vettä
Ota kalkkunan fileerulla jääkaapista lämpenemään
huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi ennen kuin aloitat ruoan valmistamisen.
Kaada uunipadan pohjalle puolet rypsiöljystä ja laita
kalkkunan fileerulla pataan.
Nosta kalkkunan verkkoa ja laita salvianlehdet säännöllisin
välein kalkkunan pintaan siten, että salvianlehtiä on joka puolella rullaa,
myös sen alla.
Kalkkunarulla salviaraidoin, hunajapisaroin |
Ripottele mustapippurirouhetta samoin ympäri rullan.
Kuori salottisipulit ja puolita ne, jos ne ovat kovin
suuria. Laita sipulit pataan rullan viereen.
Kaada sitruunanmehu kalkkunan päälle. Anna sen valua myös
padan pohjalle. Lisää tilkkanen vettä padan pohjalle sekä loput rypsiöljystä.
Laita kalkkunarullan päälle 2 tl hunajaa ja jokaisen sipulin
päälle ½ tl hunajaa.
Paista kalkkunarullaa 1 ½ tuntia tai hieman pitempään
kaasu-uunissa 210 astetta, sähköuunissa 175 astetta.
Leikkaa kuumasta kalkkunasta verkko pois esimerkiksi
saksilla. Kääri kalkkunarulla folioon ja anna levätä kuumassa 10 minuuttia.
Nosta sipulit kuumaa kestävään tarjoiluastiaan ja laita
sipulit vielä uunin jälkilämpöön kannella peitettynä.
Tarjoile kalkkuna ja hunajaiset sipulit timjamiporkkanoiden
ja kapriskastikkeen kanssa.
Kapriskastike
1 dl creme fraichea
½ dl hyvää majoneesia
½ sitruunan mehu
5 - 8 tuoretta salvianlehteä
10 – 15 kaprismarjaa (huuhtele suola pois, jos käytät
italialaisia capperi sotto sale eli kapriksia suolaan säilöttynä)
Sekoita nestemäiset aineet toisiinsa. Lisää salvianlehdet
pieniksi pilkottuina. Murskaa kaprismarjat pienemmiksi ja sekoita ne
kastikkeeseen.
Timjamiporkkanat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti