Atshii, atshii, aivastus ja vaivastus! Snif, snif! Oi, kevät
ja kukkivat puut. Oi, kevät! Kuulemma aprillipäivän kunniaksi Turussa on
alkanut kukkia kirsikkapuukin.
Moni haluaa tervettä uutta elämää juuri keväisin. Tänä
vuonna ehkä ei kevätväsymys paina, kun kevät on ja on ollut jo pitkään.
Kevätväsymyshän on se tauti, joka iskee, kun maaliskuulla vielä sataa
kasoittain lunta, valoa on, mutta ei kevättä.
Kevään elämänmuutos: kävelyä, kevyttä ruokaa; pois sokeri ja
viini; pois pois pois ruokapaheet. Itse asiassa ruoka ja liikunta ovat saman
asian kaksi puolta. Ne ovat fyysisen nautinnon lähteitä. Kohtuus kuitenkin
kaikessa.
Toipilaana nuhanenänä hiki tulee syödessä niin kuin
muillekin laiskureille. Hiki tulee siitä, että nuhanenä lämmittää itsensä
kuumalla keitolla, joka, jos jotain maistaisi, olisi tulistakin tai ainakin
melkein. Kanakeiton parantavaan voimaan uskotaan yleisesti. Mistähän uskomus on
saanut alkunsa? Samasta lähteestäkö kuin omena päivässä pitää lääkärin loitolla
–uskomuskin, joka tosin on nyt todettu todeksi. Ehkä kanakeitonkin terveyttä
edistävä voima vielä todennetaan.
Kanakeitto on kevyttä. Kanakeitto on terveellistä. Kun
kanakeitosta tekee sipulista, saa vielä sipulien armaat aromit avaamaan.
Sipulimaitoa en syö! Sitä jotkut lapsuuden ystäväni joutuivat pakosta syömään
parantavana eliksiirinä. Jotkut herkuttelevat kuumaan maitoon muhennetulla
sipulilla heinäkuussa uusien perunoiden kanssa. Ei tämä. Ei.
Sipuli on sopassa
sulostus; kun sipulia on paljon, se antaa voimaa kestää taas seuraava aivastus
ja aivastus ja aivastus. Voihan vaivastus!
Sipuli, juurekset ja itämaiset mausteet vahventavat kanakeiton. |
Sipulinen juureskanakeitto
4 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
300 g broilerin rintapaloja tai fileitä
200 g kyssäkaalia
100 g lanttua
50 g palsternakkaa
4 dl laihaa lihalientä
10 cm purjoa
1 limetin mehu
1 punainen chilipalko
1 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl sitruunaruohojauhetta
oliiviöljyä
2 tl hienoa merisuolaa,
jos lihaliemi ei ole suolaista
Leikkaa sipulit renkaiksi ja valkosipulit paloiksi. Kuullota
sipuleita miedolla lämmöllä pehmeiksi. Laita ne keittokattilaan, kaada vettä
päälle siten, että sipulit peittyvät. Kuumenna neste ja anna keiton poreilla.
Kuori juurekset ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Ota
chilipalosta pois siemenet. Paista juureksia ja chilipalkoa oliiviöljyssä.
Lisää keittokattilaan, kun kaikki juurekset ovat saaneet hieman omaa ominaisväriään.
Lisää keittokattilaan. Lisää vettä, jos neste on kiehunut kasaan.
Lisää limetinmehu, mustapippurit ja sitruunaruohojauhe.
Pilko broilerinpalat suurehkoiksi suupaloiksi. Paista ne
juuresten rasvassa. Lisää oliiviöljyä tilkkanen, jos pannu on jo kuiva.
Lisää kevyesti ruskistetut broilerinpalat keiton päälle.
Huuhtele paistinpannu lihaliemellä. Lisää kuuma lihaliemi keittoon.
Hauduta keittoa miedolla tulella niin kauan, että juurekset
ovat kypsiä, broileri pehmeää ja sipulit suussa sulavia. Lisää lopuksi keittoon
tuoretta purjoa. Kiehauta. Loppusilaukseksi keittoon voi lisätä lehtipersiljaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti