Rooma, hotelli ja runsas aamiainen. Eräänä rauhallisena
aamuna aamiaishuoneen hoitaja on laittanut pöytään mozzarellarullaa, jonka
toinen aines on punasikuri. Aah, mikä makunautinto: pehmeä mozzarella ja karvas
punasikuri.
Tuollaista pehmeää levyksi levittyvää ja rullaksi
muotoutuvaa mozzarellaa ei saa Suomesta,
mutta sunnuntaiaamun velttoiluun, rauhaheräämiseen kätevä emäntä voi jo
edellisenä iltana valmistaa munakasrullan, jonka sisällä yhdistyvät nuo kaksi
hurmaavaa makua. Punasikuria pehmitetään suomalaiseen makuun sipulilla ja
sokerilla.
Hyvä kaunis päivä alkakoon munakasrullalla. Se vie pitkälle
kävelylle, juuri sellaiselle, joita Rooman turistikin työkseen tekee: kävelee
kilometreittäin, näkee jokaisella askeleella vanhaa uutta, tuttua ja vierasta,
maistaa ilman, haistaa ravintoloiden tuoksut, saa päälleen suihkulähteen
vesipisarat. Heittää kolikkonsa lähteeseen, palaa ainakin joskus muistoissaan
takaisin Roomaan.
Hyvän päivän aamiaista, kesäajan aamiaista: punavalkoista
munakasrullaa.
Munakasrulla: mozzarella ja punasikuri pilkottavat. |
Punavalkoinen munakasrulla
Uunimunakas
400 g kesäkurpitsaa
1 - 2 tl hienoa
merisuolaa
4 kananmunaa
1 tl valkopippurirouhetta
Valmista ensin uunimunakas. Kuori kesäkurpitsa ja raasta se
karkealla terällä raasteeksi. Laita raaste lävikköön ja sekoita joukkoon 1 – 2 tl
merisuolaa. Laita raasteen päälle paino ja anna nesteiden valua raasteesta noin
puolen tunnin ajan.
Vatkaa munat haarukalla. Lisää valutettu kesäkurpitsaraaste
ja valkopippurirouhe.
Levitä munakasmassa leivinpaperilla päällystetylle pellille.
Paista 10 – 15 minuuttia 200 asteessa, kunnes munakas on hyytynyt ja sen pohja
on kauniisti ruskettunut. Tarkkaile viimeisten minuuttien ajan munakasta, että
se ei pala.
Jäähdytä uunimunakas ja valmista sillä aikaa täyte.
Täyte
pieni kerä punasikuria eli punaista salaattia
1 keltasipuli
2 rkl tuoreen timjamin lehtiä
½ tl sokeria
1 rkl oliiviöljyä
1 pallo mozzarellaa
Leikkaa sipuli ja punasikuri kuutioiksi. Riivi timjamin
oksista lehdet erilleen.
Paista sipulikuutioita oliiviöljyssä, jonka joukkoon olet
sekoittanut timjamin lehdet. Kun sipulit ovat kuullottuneita, lisää punasikurikuutiot
ja sokeri. Paista kaikkia yhdessä niin kauan, että punasikuri pehmenee ja sen
väri muuttuu violetinpunaisesta tummanruskean punaiseksi.
Punavalkoinen munakasrulla
Irrota jäähtynyt munakaslevy varovasti leivinpaperista
siten, että se ei hajoa. Levitä munakkaan toiseen päähän noin 10 sentin päähän
reunasta punasikurisipuliseosta noin 10 sentin levyiselle alueelle.
Leikkaa mozzarellapallo hyvin ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet
kasvistäytteen päälle siten, että mozzarellaviipalejonojen välissä on noin 5 cm
tilaa.
Rullaa munakas täytteineen varovasti kokonaiseksi rullaksi. Leikkaa
rullasta terävällä veitsellä annospaloja.
Nauti kylmänä tai vielä hieman lämpimänä aamiaisruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti