Ennen kuin kesä koittaa on monta juhlaa edessä: pääsiäinen,
vappu, äitienpäivä, helatorstai, koulujen päätösjuhlat. Kun taas lumi peittää
maan, niin mielen saa keväiseksi kevätjuhlilla, kevätajatuksilla, kevätruoilla.
Salaatti on kevään ja kesän ruokaa, mutta se sopii myös pääsiäisen alle
paastoruoaksi.
Signora Salvian salaatti on saanut vaikutteita perinteisestä Nizzan salaatista. |
Juhlapöydät ovat runsaudensarvia. Samanlainen runsaudensarvi
on Q-teatterin Kaspar Hauser -näytelmä. Kaspar Hauser on freneettinen ja
kaoottinenkin kooste nykyajan ilmiöistä: työn nielusta, perhe-elämän
vaatimuksista, ihmisen halun määrittelystä, musiikista, mutta erityisesti
kielestä.
Näytelmässä on kohtauksia, joissa toistetaan kuin yhteisöteatterin
muuntuvissa kohtauksissa samoja lauseita, mutta aina uudessa
patsaskontekstissa. Kielellä leikitellään – se listaa nykykielen ilmaisuja, on
runsautta; joku voisi sanoa parhautta. Yksi nykykielen sanoja tuo parhauskin.
Se tosin ei esiinny näytelmässä, mutta tykätä kylläkin vilahtaa loppukaneettina
pitkälle ilmaisusarjalle, josta ei puutu aggressiota.
Näytelmän yllätykset eivät pääty. Jo näytelmän ja esityksen
alku on poikkeuksellisen pysäyttävä. Näyttelijät tulevat yksitellen näyttämölle
ja alkavat katsella yleisöä. Kääntyy ympäri tavanomainen katsomisasento.
Lopussa kääntyy ympäri näytelmän aika. Soi Rauli Badding Somerjokea nostalgisesti.
Näytelmän henkilöt polkevat kuntopyörää, ovat laskeutuneet mielensä ja
tekojensa kaaoksesta nykyihmiselle harmonian tuovaan fyysisyyteen. Henkisyyttä
ei ole; ihminen on eläin.
Näytelmässä on kaikki. Niin on Signora Salvian
salaatissakin, jonka ainekset voisivat olla juhlapöydän erillisiä ruokia – ja niitä
ne itse asiassa ovatkin: moneen kertaan keväisissä juhlapöydissä tarjottuja
tuttuja alkupaloja. Nyt ne ovat salaatin aineksia: marinoidut perunat,
paistetut kesäkurpitsat, hapanimelät paprikat.
Salaatissa on koko ateria, joka ei tarvitse muuta kuin
jälkiruoan, jona kokeiltiin maukasta, luomuista, reilun kaupan jäätelöä, jossa
ei ole tärkkelyssiirappia eli joka sopii siten vehnättömään elämään. Ben &
Jerry’s vadelmasuklaajogurttijäätelö on arvokasta (7,99 e/ ½ l), mutta jos syö
kerran puolessa jäätelöä, niin hankinta on hintansa arvoinen. Greek Style -lauseella
markkinoitu tuote ei ole makea, vaan hieman hapan. Siinä on kevyt vadelman maku
– kuin kotitekoisessa rahkajälkiruoassa. Isohkot suklaapalat antavat
rapeudellaan pehmeälle vastasuutuntuman.
Ystävien salaatti-illallisella maisteltiin vielä ennen
jälkiruokaa juustoja, joista suu sai ihanan kokemuksen suomalaisesta
punahomeisesta PunaHeidistä: http://www.herkkujuustola.fi/product/punaheidi/
Salaatti-illallinen ja alkupalajuhla on runsaudensarvi. Bon
Appetit.
Ystävien illallinen aluillaan. |
Signora Salvian salaatti
neljälle
pieni kerä punasikuria eli punaista keräsalaattia
2 kerää makeaa friseesalaattia tai kerä friseesalaattia ja
kerä lehtisalaattia
marinoituja perunoita
paistettuja kesäkurpitsoita
hapanimeliä paprikoita
1 kova kananmuna/ruokailija
200 g tonnikalaa öljyssä
muutama anjovis
vihreitä oliiveja
Kokoa salaatti: laita laakealle salaattilautaselle sekoitus
salaatinlehtiä, jotka on revitty pienemmiksi.
Asettele salaattisekoituksen
päälle marinoituja perunoita, paistettuja kesäkurpitsoita ja hapanimeliä
paprikoita. Laita salaattilautasen reunoille keitetyt kovat kananmunat pitkittäin
puoliksi leikattuina. Asettele tonnikalapalaset kauniisti vihannesten päälle ja
kananmunan puolikkaiden viereen.
Laita salaatin päälle vielä anjovisfileitä ja vihreitä
oliiveja sekä mauksi että koristeiksi.
Kun ostat tonnikalaa, valitse sellainen merkki, joka ei lisää ylikalastusta eikä myöskään uhkaa delfiinejä.
Perunat marinoituvat viinissä, salottisipulissa ja basilikassa. |
Ranskalaiset marinoidut perunat
4 kiinteää, kovamaltoista perunaa, esim. Nicola
½ dl kuivaa valkoviiniä
1 salottisipuli
5 – 6 lehteä basilikaa
1 rkl oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa
Keitä perunat lähes kypsiksi. Kuori ne kuumina ja viipaloi
paksuiksi viipaleiksi siten, että viipaleet eivät murene.
Laita salaattikulhoon yksi kerros kuumia perunaviipaleita,
niiden päälle salottisipulisilppua ja suolaa hippusen. Imeytä valkoviiniä
perunoihin 1 rkl kerrallaan. Lisää päälle tuoreista basilikanlehdistä leikattua
silppua. Lisää taas päälle kerros kuumia perunaviipaleita, valkoviiniä,
salottisipulia, suolaa ja basilikaa.
Kun perunaviipaleet loppuvat, kaada lopuksi päälle hyvää
oliiviöljyä.
Kääntele perunaviipaleita mausteliemessä niin, että ne
kaikki saavat kasteen liemestä. Marinoi perunoita 2 – 3 tuntia liemessä.
Hapanimelät paprikat
2 punaista paprikaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl balsamico-viinietikkaa
½ rkl sokeria
Pese paprikat. Pilko niiden liha suurehkoiksi kuutioiksi.
Paista paprikanpaloja oliiviöljyssä siten, että niiden pinta hieman ruskettuu
mutta ei pala.
Paprikat pannulla |
Ota paprikat pois öljystä reikäkauhalla ja siirrä ne
lepäämään hetkeksi. Jätä öljyt pannulle.
Laita samalle pannulle, jossa paistoit paprikat, balsamico.
Kiehauta. Lisää sokeri ja sekoita.
Sekoita paprikat öljyetikkasokerisekoitukseen ja paista
niitä vielä pari minuuttia, jotta ne maustuvat.
Tarjoile lämpimänä tai kylmänä alkuruokana tai lisäkkeenä.
Paistetut kesäkurpitsat
½ - 1 kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
10 lehteä tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
Kuori kesäkurpitsat. Puolita ne. Leikkaa puolikkaat ohuiksi
pitkiksi viipaleiksi.
Kuumenna pannussa oliiviöljyä kuumaksi. Paista
kesäkurpitsaviipaleita kuumassa öljyssä. Lisää viipaleiden päälle
valkosipulinkynsiä suurehkoina paloina. Paista siten, että valkosipuli ei pala.
Kun kesäkurpitsaviipaleet ovat molemmilta puolilta hieman
ruskettuneet, nosta ne astiaan. Laita niiden päälle paistettuja valkosipulin
palasia ja basilikasta leikattua silppua.
Paista seuraava kerros kesäkurpitsaviipaleita ja laita
samaan astiaan samaan tapaan kuin edellisessä kerroksessakin.
Salaattiannos paistettuja kesäkurpitsoita. Juhlapöytään tarvitaan kolminkertainen määrä. |
Paistetut kesäkurpitsat maistuvat niin kuumina, lämpiminä
kuin kylminäkin alkuruokana tai lisäkkeenä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti