Lasagne bianca lehtikaalista ja kesäkurpitsasta |
Voiko meren aaltoihin kyllästyä? Kun meri aina ja aina vaan
humisee, aallot kumisevat rantakallioihin. Voiko kirkkaaseen aurinkoon väsyä?
Kevään julmaan valoon, joka paljastaa kasvojen valkeuden, maiseman harmauden.
Meren aaltoja kuuntelin Commissario Montalbanossa,
italialaisessa dekkarissa, joka sijoittuu Sisiliaan. Välimeren aallot kohisevat
filmissä, aurinko räköttää jatkuvasti, sokaisee silmät. Montalbano syö
jokaisessa jaksossa pastaa pari kertaa, yleensä rantaravintolassa, jonka
omistajan hän tuntee. Pöydällä on vihreä lasipullo kivennäisvettä ja
viinipullosta on yleensä juotu puolet. Arkilounas vaikuttaa sulavalta
rauhalliselta sivistyneeltä.
Katsomassani jaksossa Montalbano saa myös kotiruokaa. Hänen
tyttöystävänsä Livia laittaa jotain lasagnen näköistä ruokaa, mutta ruoan laatu
ei ole kohtauksessa tärkein asia. Tärkeintä on se, että Montalbano hyväksyy Livian
laittaman ruoan, kehuu sitä ensin hieman nyrpisteltyään. Rakastavaiset
kisailevat ruoan äärellä: nyrpistely onkin pelkkää fuulaa; oikeasti ruoka on
hyvää, herkullista – tai niin ainakin Montalbano väittää.
Katsoja ei kuitenkaan
tiedä, onko pasta juuri oikeanlaista. Ruokaa ei pääse maistamaan, ei haistamaan
eikä se välity TV-ruudulta samanlaisena kuin meri ja aurinko, jotka voi tuntea
ihollaan suolana ja poltteena.
Ruoka on parasta kun sen tekee itse. Pastaan ei kyllästy
koskaan. Maissipasta on maukasta, jopa parempaa kuin vehnäpasta. Maissipasta
kovettuu usein, jos sitä joutuu säilyttämään seuraavaan päivään keitettynä
jääkaapissa. Maissipastaa on erimallisina vähemmän saatavilla kuin
vehnäpastoja, joiden muotoja Italiassa on kymmeniä. Harvinaisia maissista ja
riisistä valmistettua lasagnelevyjä löysin pienestä herkkukaupasta sattumalta.
Olin jo pitkään haaveillut lasagnesta – ja sitä sain: La Rosa Pastificion
lasagnelevyt tulivat luokseni töölöläisessä viinitarvikkeiden kaupassa,
ceestashopissa (Töölöntorinkatu 5).
La Rosa - maissista ja riisistä lasagnelevyt |
Lasagne tuo auringon harmaaseen kevääseen, kun talvi painaa
niskassa. Lasagnea ei tarvitse tehdä tomaattikastikepohjaiseksi. Itse asiassa
italialaisissa ruokablogeissa on paljon ohjeita lasagne biancasta eli
valkoisesta lasagnesta.
Erityisen suosittua vaikuttaa olevan nyt keväällä tehdä
ruokaa erilaisista vihreistä lehdistä. Scarolalasagnen reseptin näin
uutisvirrassa – etsin scarolaa sanakirjoistani ja netistä. Se on englanniksi
escarole, ja suomeksi ehkä friseesalaatti tai endiivi, kuten google väittää.
Koska suomalainen salaatti on varsinkin keväällä kasvihuoneessa kasvatettuna
lötköä ja liian vaaleanvihreää, muunsin scarolalasagnen lehtikaalilasagneksi.
Ja ah, valkoinen lehtikaalilasagne vei kielen mennessään.
Lasagneen ei kyllästy. Lasagne tuo meren aallot kotiin,
jonka ikkunasta näkyy vielä hiukkasen lunta ja paljaat puut. Johon ei kuulu
aaltojen taukoamaton loiske, jota alkaa olla jo ikävä. Aaltoja, joihin ei
kyllästy.
Lehtikaalilasagnea, vihreää alkavaan kevääseen, kasvisruokaa
paaston aikaan. Kevennystä ja vähennystä. Suuritöinen lasagne palkitsee: se
antaa.
Gnam gnam - valmista lehtikaalilasagnea |
Lehtikaalilasagne
4 suurehkoa lasagnelevyä (maissiriisilasagne, esim. La Rosa)
200 g lehtikaalia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
3 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua rosmariinia
6 dl valkokastiketta: 6 dl kermamaitoa ja 2 dl vaaleaa
kastikesuurustetta (glut.)
1 tl valkopippurirouhetta valkokastikkeeseen
1 rkl kapriksia
3 dl juustoraastetta emmental-tyyppisestä juustosta
Keitä lasagnelevyt al dente –kypsiksi laakeassa kattilassa
tai paistokasarissa suolatussa vedessä. La Rosa –pasticcerian lasagnelevyt
tarvitsevat noin 10 minuuttia kypsyäkseen.
Huuhtele lehtikaalit. Keitä niitä 5 minuuttia. Valuta vesi
ja laita kaalit jääkylmään veteen, jotta niiden vihreys säilyy kirkkaana.
Puristele kaaleista vesi pois ja leikkaa ne pari senttiä leveiksi suikaleiksi.
Pilko sipulit pieniksi. Paista niitä, valkosipulin paloja ja
yrttejä hetkinen pannulla. Lisää joukkoon kaalisuikaleet.
Kuori kesäkurpitsat ja leikkaa ne viipaleiksi.
Tee paksu valkokastike kerman ja maidon sekoituksesta. Mausta se valkopippurirouheella.
Valmista lasagne. Laita neliskulmaiseen vuokaan pohjalle
ruokaöljyä. Laita alimmaiseksi levy lasagnea. Kokoa sen päälle
kesäkurpitsaviipaleista kerros. Lisää päälle hieman paistettua lehtikaalia ja
juustoraastetta. Valuta ¼ valkokastikkeesta kerroksen päälle.
Lisää taas yksi lasaganelevy ja sen päälle loput
kesäkurpitsaviipaleet. Lisää kaprikset tähän kerrokseen. Laita taas osa
lehtikaaleista kesäkurpitsojen päälle. Hieman juustoraastetta ja ¼
valkokastikkeesta vihannesten päälle.
Lisää lasagnelevy, sen päälle loput kaaliseoksesta, melkein
kaikki juustoraasteesta ja ¼ valkokastikkeesta.
Päällystä lasagnevuoka vielä yhdellä lasagnelevyllä, jonka
päälle kaada loput valkokastikkeesta. Ripottele loput juustoraasteesta
kastikkeen päälle.
Paista puolisen tuntia 200 asteessa.
Lehtilasagne valkokastike- ja juustoraastehunnussa uuniin 200 asteeseen noin puoleksi tunniksi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti