On kuulemma siis kevät, en kävellyt Hakaniemen rantaan eikä
minulle tarjottu salmiakkia vaan Hakaniemestä hain kyssäkaalia. Kevään vihreää,
kovaa. Juuresta, vai onko kyssäkaali eli kaalirapi juures ollenkaan? Kaalien
sukuun se kuuluu, mutta muistuttaa kovasti lanttua.
Kyssäkaaligratiinin värittää punajuuri, meiramikimppu terästää. |
Kyssäkaalin maku on pehmoisen kirkas ja suutuntuma rapea. Kruununhakalaisessa
saksalaisravintolassa Zinnkellerissä kyssäkaalia tarjottiin perinteisesti
kermaisessa valkokastikkeessa paahdetun lohen ohessa. Hyvä vaihtoehto
perunalle, mutta pitkän päivän paastonnut jäi hieman nälkäiseksi kevyen aterian
jälkitilassa. Sinänsä Zinnkellerin muut annokset vaikuttavat olevan raskastakin
raskaampiakin: on potkaa, bratvurstia, kermaa,
kasleria, suupielistä valuvaa rasvaa monessa muodossaan.
Vaan kyssäkaali oli niin hyvää, että siihen täytyy tutustua
lähemmin, varsinkin kun on siis kuulemma kevät ja kymmenen astetta ulkona
lämmintä. Krookukset eivät kuki vielä – muualla kuin Etelä-Ruotsin ystävän kuvissa.
Mantelipuutkin kukkivat - jossain Rooman
korkeudella. Täällä pohjolassa merituulen tuiverruksessa kukkii pähkinäpensas,
ah, tuo kevätnenän sulostuttaja.
EI kasva vielä salaatti pihapenkissä, kurkku maistuu
vetiseltä kasvihuoneelta. On siis juuresten kulta-aika. Ne ovat säilyneet
kellareissa ja kuopissa syksystä maaliskuuhun – ja kai niissä vielä jokunen
vitamiinikin on jäljellä. Vahvoja makuja ainakin, jos ei muuta.
Kyssäkaaligratiinissa on se perinteinen valkokastike, mutta
joukossa on fetaa suolastukseksi ja piristeeksi. Joukossa on myös punajuurta, palsternakkaa
– ja kevään vihreää ihmettä: tuoretta meiramia, jolla voi maustaa muutakin kuin
laskiaisen hernesoppaa. Meiramin aromaattinen tuoksu herättää kevään mieleenkin.
On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaan. Sinä tarjosit vain
salmiakkia. Minä panin peliin koko elämän.
Ai, niinkö? No, en ihan koko elämää. Sitäpaitsi sä et
tarjonnut salmiakkia vaan kebabin. Nyt mä tarjoan kyssäkaalia.
Ruskeapilkkuisesta pilkottaa punajuuri. Rapsakka kyssäkaali on suloisessa kasteessa. |
Kyssäkaaligratiini
300 g kyssäkaalia eli puolet keskikokoisesta kyssäkaalista
100 g palsternakkaa eli puolet keskikokoisesta
palsternakasta
4 pientä keitettyä punajuurta
6 – 8 oksaa tuoretta meiramia
1 tl mustapippurirouhetta
1 rkl rypsiöljyä
4 dl rasvatonta maitoa
1 dl vaaleaa kastikesuurustetta (glut.)
1 dl parmesaaniraastetta
100 g fetajuustoa
Kuori kyssäkaali ja palsternakka. Pilko ne kuutioiksi. Pilko
samoin keitetyt punajuuret kuutioiksi.
Kuullota ensin 5 – 10 minuuttia kyssäkaali- ja
palsternakkakuutioita ruokaöljyssä. Lisää lopuksi punajuurikuutiot.
Tee sillä aikaa valmiiksi gratiinikastike. Kiehauta maito ja
sekoita siihen suuruste. Lisää parmesaaniraaste. Murustele haarukalla
fetajuuston palanen ja lisää murut kastikkeeseen.
Laita uunivuokaan ensin yksi kerros juuresseosta. Leikkaa
sen päälle puolet meiramin oksista silpuksi. Ripottele päälle
mustapippurirouhetta. Jos pidät suolaisesta, ripottele hyppysellinen suolaa,
mutta muista, että fetajuusto on hyvin suolaista.
Kaada loput juuresseoksesta vuokaan. Laita vuoan päälle
meiramisilppua. Päällystä vuoka gratiinikastikkeella.
Paista uunissa ½ tuntia siten, että gratiinin pinta näyttää
kauniilta eli ruskeapilkulliselta.
Nauti sellaisenaan kasvissyöjän ateriana tai paista lisäksi
esimerkiksi bratvursteja tai muita maukkaita makkaroita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti