Kolmen kaalin keitto: lehtikaalia, parsakaalia, kukkakaalia. |
Maarian päivänä (25.3.) maan pitäisi olla paljas, jotta
kevät edistyisi kesäksi: ”Turhaan saa huhtikuussa kesää odottaa, ellei Maaria
maata näytä.” Tänä vuonna näyttää siltä, että huhtikuussa saa odottaa kesää –
kesä saattaa vaikka jo olla ovella.
Maarian päivä on myös kevätpäivän tasauksen pohjoinen juhla.
Työväenopistoissa Maarian päivää juhlittiin Kevät-Maaria –juhlissa, joilla
aikuisopiskelijat saatiin jaksamaan lukukauden loppuun asti työn ohessa
sivistymistä ja yhteistä oppia.
Tänä vuonna Helsingin työväenopiston
100-vuotisjuhlan kunniaksi järjestettiin yli 40 vuoden tauon jälkeen
Kevät-Maaria. Juhlan merkiksi julisteeseen valittiin maariankämmekkä –
suomalainen orkidea, kukka, joka kasvaa kosteikoissa ja niiden reunamilla. Vihreydessä
sen hennon vaaleanpunainen kukkavarsi nousee uljaasti.
Grafiikka: Tommi Jäkkö; tuotanto: Helsingin työväenopisto |
Kevät-Maaria –juhlassa elettiin perinteen ja uuden
rinnastuksessa. Kuultiin ja laulettiin yleisön kanssa musiikkia, hauskaa ja
humoristista, mutta myös ylevää. Runonlausunnastakin saatiin nauttia. Katsottiin
juhlapuhujan työväenopiston historiaan koostama kuvasarja nykyisistä ja
työväenopiston alkuaikojen opiskelijoista. 1920-luvun naisopiskelijoilla oli
komeat lierihatut Suomenlinnan retkellä otetussa suuressa ryhmäkuvassa.
Opiskelutoiminta ei nimittäin ollut vain vakavaa sivistystä vaan tärkeä osa
yhteisöllisyyttä olivat yhteiset juhlat ja retket. Kokoonnuttiin yhteen
viettämään yhdessä vähäistä vapaa-aikaa. Oltiin mutkattomasti yhdessä niin kuin
työväenopiston vuoden 2014 Kevät-Maaria -juhlassakin.
Kevät-Maarian julisteen pohjaväri vihreä virittää odottamaan
huhtikuuta, sitä vihreyttä, jota luonto toivottavasti pian alkaa tarjota.
Vihreän voimaa antaa myös Kolmen kaalin keitto, joka sai alkunsa nepalilaisessa
ravintolassa maistellusta vihreästä kasviskeitosta. Samanlaista ei syntynyt
kuin ravintolassa, mutta Kolmen kaalin keitto on vahvaa ja voimistavaa, samalla
kun se on kevyttä – siis aivan sopivaa kaalikeittodieettiin, jos joku
bikinikaudesta jo haaveilee. Laihan valkokaalikeiton sijaan täyteläistä,
runsasta kaalikeittoa. Rannallekin voi mennä sitten mutkattomasti yhdessä
iloisesti laulellen. Tai opiskelemaan päivisin ja iltaisin itselleen uutta.
Ennen vanhaan laulu oli opintopiirin alkamisen merkki:
oppitunnit aloitettiin yhteislaululla vielä 1970-luvulla. Ehkäpä Kolmen kaalin
keiton vihreällä voimalla voisi virittää laulunkin soimaan – ainakin keittiössä
kokkaillessa.
Anna kaalien soida hyvin yhteen keitossa.
Kolmen kaalin keitto
200 g lehtikaalia
200 g parsakaalia (300g:n parsakaali, josta on kantaosa
leikattu pois)
200 g kukkakaalia
1 ½ kuivattua habaneropalkoa
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
kiehuvaa vettä
basilikaa
ruohosipulia
Pese kaalit. Huuhtele siten, että kaaleihin ei jää hiekkaa.
Leikkaa lehtikaalit n. 3 senttiä leveiksi suikaleiksi.
Paista suikaleita oliiviöljyssä siten, että lehtikaalit pehmenevät ja niiden
väri muuttuu tummanvihreäksi. Lisää pannulle paistamisen aikana kuivatun
habaneron palasia ja pilkotut valkosipulin kynnet.
Kun lehtikaalit vaikuttavat vielä rapeilta mutta niistä
leviää kuitenkin kypsän tuoksua, kaada ne keittokattilaan paistettuine
valkosipuleineen sekä habaneroineen. Huuhtele pannu kiehuvalla vedellä ja kaada
vettä kattilaan siten, että kaalit peittyvät.
Lisää keittoon parsakaali ja kukkakaali pilkottuna kukiksi.
Anna näiden vihannesten kypsyä höyryssä lehtikaalien päällä.
Kun parsa- j a kukkakaalien palat ovat pehmeitä, lisää
siihen tuoreita basilikan lehtiä ja soseuta keitto sauvasekoittimella.
Jos keitto on kovin sakeaa, lisää kiehuvaa vettä.
Mausta keitto suolalla. Lisää lopuksi keittoon tuoretta
ruohosipulia.
Nauti sellaisenaan alkuruokana tai leivän kanssa kevyenä
pääruokana.
Hyvää oli. Kiitos reseptistä <3
VastaaPoista