Viikko sitten ystäväni tarjosivat keskiajan henkeen
illallisen: alkuruoaksi maisteltiin kampasimpukoita ja parsaa, pääruoaksi
uunikanaa (ei broileria) ja uunijuureksia, mm. nauriita. Samalla kuunneltiin
Gryphonia eli keskiaikaishenkistä brittiläistä musiikkia, josta koko hauskan
ruoka- ja musiikki-illan idea sai alkunsa.
Selasin ystäväni keskiaikaista keittokirjaa ja bongasin
siitä uusia kokeiltavia ruokia ja makuja. Lähestyvää pääsiäistä ja sen keltaisuutta
saa elämäänsä kultaisesta kastikkeesta, jossa sahrami maistuu voimakkaana.
Kyljykset kultaisessa kastikkeessa: sahramin keltaisuus, persiljan vihreys. |
Sahrami, kallis mauste, jota käytetään hyppysellinen tai
kaksi kerrallaan, antaa voimakkaan keltaisen värin mille tahansa ruoalle. Se on
monille tuttua leivonnaisista: sahramilla värjätyistä pullista. Italialaiset
taas maustavat sahramilla risoton (http://signorasalvia.blogspot.fi/2013/02/keltaisia-herkkuja-sahramirisottoa-ja.html
).
Sahrami tuo pöytään myös krookukset, jotka jo varhaisen
kevään airueina kukkivat satunnaisesti lämpimillä aurinkoisilla paikoilla. Ikkunastani
näen kevään ensi kukkaset: ne pilkistävät syksyn kuivien lehtien alta,
pilkottavat väriään vielä värittömään nurmeen, antavat kontrastin tummalle
kalliolle.
Keltainen krookuksen luotti kuin sahramin keltainen. |
Krookukset tuovat ilon ja odotuksen. Perjantainen Helsingin
kaupunginorkesterin konsertti Richard Straussin Ruusuritareineen oli kuin
krookusten ja sahramin yllätyksellisen hauskanpidon konsertti.
Kapellimestari
Dima Slobodeniouk johti orkesteria hyväntuulisesti, reippaasti ja
vauhdikkaasti. Hänen liikekielensä on musiikkiin voimakkaasti eläytyvää:
välillä kädet muodostavat laajoja kaaria valssin rytmissä, välillä kädet
tikuttavat tiukkaa rytmiä lyömäsoittimille ja iskevät voimallisesti. Orkesteri
otti omakseen sekä Straussin että kapellimestarinsa – ja yleisö hurmioitui
Straussin viihdyttävistä musiikillisista tarinoista, joissa on myös erotiikkaa
ja parisuhdedraamoja. Tanssilliset jaksot saivat kuulijan elämään myös omassa
ruumiissaan musiikin tapahtumat.
Richard Straussin Porvari aatelismiehenä –orkesterisarjan osista
Illalliset ja keittiöpoikien tanssi alkaa mahtipontisesti illalliskutsulla, se
jatkuu poikien tanssina, jossa on myös riitasointuja. Elämähän ei ole pelkkää
kevätluritusta ja ikuista menuettia vaikka kevätauringon voimalla linnutkin jo
twiittailevat.
Kyljykset kultaisessa kastikkeessa on yhtä lailla
mahtipontista ja erittäin herkullista mutta myös yllätyksellisyydessään hauskaa
ruokaa kuin Richard Straussin elähdyttävät oopperateokset.
Vakituinen ruokavieras, Signora Salvian ruokien tiukka testaaja,
vaikuttui kultaisen kastikkeen kyljyksistä: kyljykset ovat edullista arkiruokaa,
mutta sahramikastike tekee arjestakin juhlan. Tuo tarkka herkkusuu antoi
ruoalle arvosanaksi peräti 10 - .
Miinus syntyi siitä, että kastike on aika
rasvaista, mutta rasvaisuudesta pääsee eroon siten, että kuorii kylmästä kanaliemestä
pois pinnalle kertyneen rasvakerroksen. Voila: kympin kyljykset kultaisessa
kastikkeessa eikä rahaakaan ruokaan mene kuin kymppi, eikä sitäkään, jos
kaapissa on valmiiksi kullankallista sahramia.
Kultaisessa kastikkeessa voi valmistaa myös esimerkiksi
porsaan ulkofilettä tai vaikkapa kanankoipia. Kultaisen kastikkeen resepti on
alun perin peräisin keskiajan keittokirjasta. Reseptiä on hieman muunnettu
sitruunaisemmaksi ja mm. sahramin ja persiljan määrää on lisätty verrattuna
alkuperäiseen. Resepti alkuperäisenä löytyy linkin kirjasta Sahramia, munia ja
mantelimaitoa: http://www.salakirjat.net/product/9/sahramia-munia-ja-mantelimaitoa---keskiaikaharrastajan-keittokirja
Kyljykset kultaisessa kastikkeessa
4 porsaan- tai talouskyljystä
rypsiöljyä
suolaa
Kultainen kastike
2 kananmunan keltuaista
3 dl kylmää kanalientä (kuori liemen pinnalta rasva pois)
1 sitruunan mehu
3 valkosipulinkynttä murskattuna tai pieninä palasina
2 rkl lehtipersiljaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 hyppysellistä sahramia
Vatkaa keltuaiset vaahdoksi. Vatkaa vaahtoon kanaliemi ja
sitruunanmehu. Lisää mausteet joukkoon. Sekoita lopuksi sahrami siten, että
kastikkeesta tulee vaaleankeltaista.
Vatkaa kastike kultaiseksi sahramilla. |
Kyljykset kultaisessa kastikkeessa
Ruskista kyljykset rypsiöljyssä pannulla molemmin puolin.
Ripottele suolaa hyppysellinen kullekin kyljykselle aina paistetulle puolelle.
Kaada kultaisesta kastikkeesta noin kolmasosa uunipadan
pohjalle. Laita kyljykset pataan. Kaada loput kastikkeet kyljysten päälle.
Talouskyljykset allaan kultaista kastiketta |
Paista kyljyksiä kannen alla noin 200 asteessa sähköuunissa ja noin 230
asteessa kaasu-uunissa ensin noin puoli tuntia. Vähennä sitten lämpöä
parikymmentä astetta ja paista vielä 1 ½ tuntia. Pidä padan kansi kiinni, jotta kyljykset hautuvat eivätkä kuivu. Valele välillä kyljyksiä
kastikkeella. Kastike muuttuu uunissa juoksevaksi liemeksi, mutta jäähtyessään
sakeutuu.
Kyljyksistä tulee pitkään uunissa haudutettaessa pehmoisia.
Niiden liha alkaa muistuttaa nyhtöpossua eli helposti haarukalla lohkeavaa ja murustuvaa
possunlihaa.
Kyljys lohkeaa kuin nyhtöpossu. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti