Paleomuffinit värikkäissä silikonivuoissa syntyvät kurpitsasta, omenasta, banaanista, intiaanisokerista ja mausteista. |
Millä pienentäisi hiilijalanjälkeään ja tekisi hiilitekoja
eli käyttäisi arkeensa vähemmän luonnonvaroja? Lähi- ja kausiruoka on
hiilitekoja: nyt on kurpitsa- ja omenakausi. Niistä siis muuta kuin tuttua ja
turvallista.
Paleoruokavaliolaiset valioittavat itseään kivikautisilla
tavoilla: lihalla ja kasviksilla. Ihan paleoksi tai kivikautiseksi on vaikea
muuttua mutta paleolaisilla on kiinnostavia ideoita, jotka sopivat villiin
pohjolaankin. Muffinit ilman jauhoa? Onnistuu amerikkalaisella reseptillä, kun
vaan ensin selvittää asteet ja mitat.
Onko amerikkalaisilla kelvinit vai fahrenheitit? Äffää on
mittareissa, kun muistelee kunnolla, miten amerikanserkut kertovat
huippulämpötiloistaan somessa. Miten lasketaan fahrenheitista celsiukset?
Yksinkertaista, kun muistaa kaavan: F-asteet miinus 32 jaetaan 1,8:lla on yhtä
kuin C-asteet.
Ja sitten ne kupit. Amerikkalaiset tykkäävät kupeista, mutta
kuppikoko voi olla a:ta, b:tä, c:tä, d:tä tai jos oikein tykkää itse juoda
aamulattensa ranskalaisten boulesta, niin sitten e:täkin. Amerikkalaisten kuppi
on suomeksi 240 ml eli noin 2,5 dl. Teelusikat toivottavasti ovat samankokoisia
– vai käytetäänkö Amerikassa isompia lusikoitakin, kun siellä kaikki on
kuulemma paljon paljon isompaa. On siellä se Iso Omenakin – ja nyt ei puhuta
espoolaisesta kauppakeskuksesta.
Amerikasta muistuttaa sokerin nimikin: intiaanisokeri, joka
tuoteselosteen mukaan on karamellisoitua ruokosokeria. Kuulemma terveellisempää
kuin valkoinen sokeri eikä se kyllä maistellessa yhtä ätläkkää olekaan kuin
puhtaaksi kristallisoitu kidesokeri. Intiaanit kai sitten käyttivät
alkuperäisyydessään intiaanisokeria, josta on tullut niin suosittua, että sitä
saa ässästäkin, ainakin keskustan tuntumassa.
Siinä mielessä samasta puhutaan amerikkalaistenkin kanssa,
että molemmilla on käytössä silikoniset muffinivuoat. Omani ostin Lontoon
tuliaisina mistäpä muualta kuin Harrodsilta, ylellisestä ylellisimmästä
tavaratalosta, jonka myyjän maireuden muistan aina silloin kun leipomusinto
yllättää. Sitä hymyä, pään kallistusta, hyvin hoidettuja kynsiä ja leuan alla
taidokkaasti solmittua solmuketta ei voi unohtaa. Hänen silmänsä tuikkivat niin
veikeästi, kun hän sai kertoa BritishEnglishillään silikonin eduista leivonnassa.
Silikonivuokien ensiesitys on alkamassa, samoin
paleomuffinit, amerikanserkun somelahjat ovat ensimaistelussa. Ainakin taikina on
superhyvää, sitähän voi syödä sellaisenaankin. Muffinitkin tuoksuvat uunissa –
nuuh, aivan mausteiselle syksylle ja maistuvat – aah, tälle syyskaudelle, joka
on kurpitsojen ja omenoiden.
Paleomuffinit
6 keskikokoista muffinia
3,5 dl kylmää kurpitsaomenapyreetä
2 hyvin kypsää banaania
1,5 dl intiaanisokeria
1 dl kookoshiutaleita
1,5 tl kanelia
¼ tl inkivääriä
¼ tl muskottipähkinäjauhetta
Kurpitsaomenapyree
n. 500 g talvikurpitsan paloja
4 pientä kirpeää omenaa
vettä
Kuori talvikurpitsa, poista siemenet ja leikkaa malto
palasiksi. Kuori omenat, poista siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Keitä n. 10
minuuttia vähässä vedessä niin, että kurpitsapalat pehmenevät. Kaada pois
keitinvesi ja soseuta palat sileäksi. Jäähdytä muffineja varten.
Muffinien valmistus
Soseuta kurpitsaomenapyreeseen banaanit. Sekoita joukkoon
intiaanisokeri ja mausteet.
Lämmitä uuni 175-asteiseksi/sähköuuni,
210-asteiseksi/kaasu-uuni.
Laita taikina lusikalla muffinivuokiin. Paista 30 - 40 minuuttia
keskitasolla.
Paleomuffinit uuniin eikä taikinassa ole yhtään jauhohippustakaan. |
Ennen tarjoilemista jäähdytä muffinit kunnolla. Voit pitää
niitä muutaman tunnin jääkaapissa, jotta niiden rakenteesta tulee kiinteämpi. Poista vuoat muffineista kunnolla jäähtyneinä.
Paleomuffinit jäähtyvät. |
Tarjoile esim. kookoskerman, kondensoidun maidon tai
vaniljalla maustetun kermavaahdon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti