Voimavärejä kultaisessa lohikeitossa: tummaa vihreää ja kultaa. |
Galleria Duetossa on 19.10.2014 asti kahden taiteilijan
näyttely: toinen on Suomen etelästä eli Hangosta ja toinen Espanjasta.
Espanjalaisen Paco Aguilarin pienet maalaukset ovat surrealistisia mielikuvituseläimiä,
jotka voisivat seikkailla hankolaisen Heikki Kukkosen kultaisen valon
männiköissä.
Pienet eläimet puhuvat omaa kieltään männyille, joiden oranssit
rungot ja vahvan vihreät latvat kontrastoituvat valon kultaan. Kulta on
kimaltelevaa ja se säihkyy, kun galleriasta sammutetaan valot. Syntyy maaginen
tunnelma.
Magiikkaa on myös Paco Aguilarin valkoisissa minireliefeissä,
jotka on tehty vanhan kirjoituskoneen osista. Reliefejä ja pikkumaalauksia
täytyy katsoa ikänäkölasien kanssa, ilman laseja ei näe kaikkia hauskoja
yksityiskohtia: olioiden ilmeitä ja asentoja. Valkoiset otukset valkoisella
taustalla puhuvat katsojalle, joka seurustelee lähellä niiden kumman kanssa.
Jos kuvittelee otukset kultaiseen männikköön, voi nähdä niidenkin ”turkeissa”
välkähdyksiä, kuin sinivihreää kimaltelevien koppakuoriaisten selässä.
Galleria Duetto: http://www.galleriat.net/gallery.asp?cid=19
Taiteilija Heikki Kukkonen: http://www.kukkonen.info/
Taiteilija Paco Aguilar: http://gravura.es/
Lohen kylki välkähtelee hopeaa, sen liha on punaista.
Hopeaan sekoitetaan kultaa eli sahramia. Syntyy pohjoisen ja etelän maagista
dialogia: pohjoisen kala, etelän maku.
Maagista dialogia kuultiin myös Radion Sinfoniaorkesterin
konsertissa 26.9.2014, kun orkesteri soitti samassa konsertissa 1900-luvun
unkarilaista György Ligetiä ja amerikkalaista Charles Ivesiä sekä 1800-luvun
Robert Schumannia ja Franz Schubertiä Thomas Zehetmairin johdolla. Konsertin
ohjelma kokonaisuudessaan oli dialogi: moderni keskusteli romantiikan kanssa.
Ivesin teos on pelkkää dialogia: trumpetti esittää kysymyksen ja orkesterin
puhaltimet vastaavat epäsointuisasti teoksen otsikon The Unanswered Question -mukaisesti.
Syntyy maaginen tunnelma.
Dialogi on maagista myös itse solistina toimivan kapellimestarin
ja orkesterin kanssa. Kapellimestari johtaa ja soittaa viulusooloja, orkesteri on
herpaantumattona mukana, toimii suuressa yhteistoiminnan harmoniassa. Ihailtavaa
on nähdä ja kuulla intensiivinen keskittyminen, mikä on sekin magiikkaa ja
dialogia itsen kanssa.
Kultaisen lohikeiton magiikka on sahramissa, joka tuo
voimakkaan hehkun arkiseen ja tavalliseen ruokaan. Lohikeiton perinteiset
ainekset: perunat, sipuli ovat poissa ja uusi dialogi syntyy kaalien ja lohen
välille.
Lehtikaalit silkkimeressä. |
Tillidialogi jäi Hakaniemen hallin Kala Patagónicoon, jossa espanjaa
äidinkielenään puhuva myyjärouva olisi halunnut antaa tilliä kalakaupan päälle
niin kuin suomalaiset haluavat. Kultaisessa lohikeitossa ei puhu tilli vaan
lehtikaali, timjami ja sahrami, jotka taittavat lohen rasvan ja tuovat maagisen maun omalla
kielellään omaksi kielekseen, dialogikseen keittäjän kielelle.
http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/kala-patagonico/
Kultainen lohikeitto
4 – 6:lle
500 g lohta suurehkoina paloina
100g lehtikaalia
200 g parsakaalia
100 g kukkakaalia
200 g kesäkurpitsaa
2 valkosipulinkynttä
2 – 3 rkl auringonkukkaöljyä
1 l kalalientä, ks.
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl konjakkia
0,5 g sahramia
½ tl rouhittua valkopippuria
2 tl suolaa
pieni nippu (eli n. 10 oksaa ruukusta) tuoretta timjamia
Valmista ensin kalaliemi, ks.
Huuhtele lehtikaalit hyvin kylmällä vedellä. Leikkaa ne
parin sentin levyisiksi siivuiksi.
Pilko parsa- ja kukkakaalien kukinnot osiinsa suuren suupalan
kokoisiksi, ei pieneksi silpuksi.
Kuori kesäkurpitsa ja leikkaa sekin suurehkoiksi kuutioiksi.
Kuori kaksi valkosipulinkynttä ja puolita kynnet.
Laita isolle paistinpannulle tai paistokasariin 1 rkl
auringonkukkaöljyä ja valkosipulinpalat. Lisää lehtikaalit pannulle ja paista ne
valkosipulinpaloissa siten, että lehtipalat kutistuvat ja niiden väri muuttuu
tummanvihreäksi. Älä ruskista kaalia.
Nosta lehtikaalit keittokattilaan, mutta jätä
valkosipulinkynnet pannulle. Lisää pannulle 1 rkl öljyä ja kuullota
kesäkurpitsan palat. Kaada ne ja valkosipulinkynnet keittokattilaan.
Paahda parsa- ja kukkakaalien paloja pannulla siten, että
alat tuntea kypsyvän kaalin tuoksun. Lisää ne keittokattilaan.
Lisää kalaliemi keittokattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää liemeen sahrami, valkopippurirouhe ja suolaa sekä pinnalle tuoretta
timjamia. Lisää liemeen valkoviini tai vettä.
Kun vihannekset ovat sopivan pehmeitä, lisää keittoon
lohipalat ja anna niiden kypsyä vihannesten pinnalla.
Mausta lientä vielä 1 rkl konjakkia.
Tarjoile leivän ja valkoviinin tai veden kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti