Granaattiomenat ja
vielä tarjouksessa. Mitä ihmettä? No, Stockan hulluilla päivillä on tarjolla
kaikenlaista hullua ja hyvää, jotain sellaista, mitä ei ihan joka päivä tule
ostaneeksi. Herkkusuu pääsee hamstraamaan. Hulluista päivistä on jo aikaa,
mutta granaattiomenat säilyvät jääkaapissa.
Granaattiomenat - vaalea versio tummanpunaisena hehkuvasta karvaanmakeasta herkusta. |
Samassa kaapissa
säilyvät silakkamarkkinoiden antimet: oikeat kotkalaiset silakat, tosin
kauppias olikin Malmilta. Kalamarkkinoiden romanttinen myrskyjen, tuulten ja
tuiskujen läpi tunkema tunnelma rapisi saman tien. Silakat olivat kyllä hyviä -ja
etikkalohikin maistui siiklien seurassa.
Silakkamarkkinoiden ja kalakauppiaiden saalista. |
Granaattiomena on kuin
pikkuinen pommi, sen sisällä on siemeniä kuin hauleja, mutta siemenet ovat
maukkaan karvaita, mehukkaita.
Kotkalaista makua on myös Jari Järvelän
romaanissa Tyttö ja pommi. Siinä seikkaillaan Kotkan kaduilla, rannoilla,
merimuseon katolla ja autioissa taloissa graffitien ja maalarien perässä.
Romaani imaisee mukaan kuin granaattiomenan siemen. Granaattiomenan mehulla
voisi melkein maalata graffitia – niin punaista se on. Niin paljon väri antaa
voimaa jo harmaaksi muuttuneeseen maisemaan. Romaani vie graffitivärien ja
väkivallan maailmaan – siksi pommi.
Granaattiomena taas
vie rakkauden maailmaan: se on Afroditen hedelmä. Etelä-Euroopassa on
granaattiomenoiden aika: niistä tehdään hilloa. Venäläisistä kaupoista saa
granaattiomenamehua, joka kipristelee kielellä. Ensimmäisen granaattiomenani
söin Tbilisissä, nykyisessä Georgiassa, silloisessa Gruusiassa. Tori oli suuri
katettu halli, jonka erikoiset antimet, eteläiset hedelmät ja mausteet
pohjoisen asukkaalle jäivät mieleen.
Italiasta on peräisin
granaattiomenarisotto. Ei ihan tavanomainen risotto, mutta maukas: happaman
makea ja voinen. Sopivaa syysiltojen valottomuuteen.
Granaattiomenarisotto: ruskeaa ja vaaleanpunaista Suomessa, roseviinistä valmistettuna vaaleanpunaista ja siemenetkin tummanpunaisia Italiassa. |
Granaattiomenarisotto
2 - 4:lle
2 granaattiomenaa
1 purjo
1 salottisipuli
1 ½ dl
carnaroli-riisiä
50 g voita
1 rkl auringonkukka-
tai oliiviöljyä
2 dl
karpalo-rypälemehua, johon on sekoitettu 1 rkl balsamiviinietikkaa tai
2 dl rose-viiniä
½ - 1 l kasvislientä
Halkaise
granaattiomenat ja poista niistä siemenet. Ota siemenet talteen ja heitä kuoret
pois.
Pilko purjo isoiksi
paloiksi ja salottisipuli pienemmiksi. Pehmitä sipulit voin ja öljyn
sekoituksessa. Keitä muutama minuutti. Soseuta sipulit voihin
sauvasekoittimella kermamaiseksi soseeksi.
Laita risottokattilaan
hiukan öljyä. Freesaa riisit kuumassa öljyssä ja kaada kattilaan mehuetikkaseos
tai roseviini. Anna nesteen imeytyä riisiin.
Lisää joukkoon
sipulivoiseos. Kun riisi kuivuu, lisää joukkoon aika desilitra kerrallaan
kasvislientä.
Soseuta sillä aikaa
granaattiomenien siemenet mehuksi sauvasekoittimella. Säästä puolikkaan
granaattiomenan siemenet tarjoiluun.
Kun riisi on kypsää,
lisää joukkoon granaattiomenamehu. Jos haluat, mukaan voi lisätä vielä nokareen
voita, mutta ei juustoa, jotta herkät maut eivät peity voimakkaan juuston alle.
Tarjoile kuumana.
Lisää jokaisen annoksen päälle granaattiomenan siemeniä.
Pihlajanmarjat punaisia kuin kypsien granaattiomenien siemenet. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti