sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Arkea, oopperaa ja porkkanaa: inkivääriporkkanachipsit



Porkkanaschipsit kuin pieni aurinko marraskuun pehmeään pimeyteen.


Kaapissa kaalia ja porkkanaa… tulossa halloween, jota kovasti kurpitsoilla valaistaan. Entä jos ei voi sietää halloweenia vaan tykkää ihan vaan perinteisestä suomalaisesta pyhäinpäivästä tai haluaisi tuoda kotiinsa kekriä, sadonkorjuun juhlaa, niin mitä sitten? Varsinkin kun koko vuosi on ollut jo yhtä juhlaa: 50-vuotisia ystäviä ja 100-vuotista työpaikkaa on juhlittu. Melkein joka viikko on ollut jokin juhla, niin että juhlasta on tullut jo melkein arkea.

Viimeisin juhlava hetki oli Jukka Linkolan pienoisooppera Myrkkyhunnun kantaesitys Helsingin työväenopiston juhlasalissa 26.10.2014. Myrkkyhunnulla on myrkyllinen ja vähän pelottavakin nimi, mutta se kuvastaa hyvin monien perheiden arkea: vanhempien eroa ja lasten tuskaa erosta, jota Pipsa Longan libretto ja Linkolan piano- ja laulumusiikki kuvaavat.

Pienoisooppera on traaginen ja ahdistavakin, loppu toki onneksi seesteinen. Esityksessä aikuiset Mervi Sipola- Maliniemi ja Jarmo Ojala näyttelevät ja laulavat lasten roolit eikä pienoisooppera mainoksistaan huolimatta sovi lapsikatsojille. 

Kuva: Helsingin työväenopisto

Aikuiskatsojakuulijallekin nousee kyynel silmään varsinkin niissä kohdissa, joissa Helsingin työväenopiston Videoverstaan tuottamassa videolavastuksessa suurelta skriiniltä seurataan oikeiden lasten näyttelemää kuvitusta tekstiin. Videolavastus tuo teokseen monikerroksisen ulottuvuuden: on musiikki, on teksti, mutta on todellinen lasten elämä, johon me aikuiset omilla ratkaisuillamme vaikutamme ja jossa me aikuiset olemme vallassa.

Lasten ja aikuistenkin elämässä arjella on suuri merkitys juhlan vastapainona: sillä, että arki on turvallinen, säännöllinen. Kun tulee ero, arki hajoaa. Kun tulee ero, myös juhlat hajoavat ja muuttavat muotoaan. On sun juhlat ja mun juhlat – ja lapset etsivät pienoisoopperassa syyllistä sille, kuka ja mikä hajotti perheen, sen turvallisen arjen.

Turvallista arkea on se, että kaapissa on kaalia ja porkkanaa. Niistä saa vaikka mitä – vaikka pienen viikonlopun ruokajuhlankin, kun niitä tekee hieman jokapäiväisestä poikkeavalla tavalla. Arkea ne ovat tuttuudellaan, mutta pientä juhlaa uudella muotoilullaan ja valmistustavallaan.

Juhlasta toiseen vuoden aikana juossut Signora Salvia herkuttelee silloin tällöin makkaroilla, jotka säilyvät pitkään ja joita voi pitää jääkaapissa odottamassa aina sitä arjen tai viikonlopun päivää, kun ei ole ollut tilaisuutta turvalliseen ja tavalliseen ruokaretkeen lähikauppaan, markettiin tai torille.

Tällä kertaa viikonlopun pelastivat Helsingin makkaratehtaan voimakkaan mausteiset lammasmerguezit, jotka ovat kuin bratvursteja, mutta toisin maustettuja: fenkolia, paprikaa, juustokuminaa, korianteria, cayennepippuria, oreganoa ja sitruunaa maistaa suussaan pitkään.
Mausteisiin makkaroihin sopivat kaali ja porkkanat, mutta nekin uudessa muodossa.

Myönnytys halloweenille: melkein kurpitsahymyä muistuttava asettelu lautasella.


Porkkanachipseissä on inkivääriä ja kaali on haudutettu, ei happamaksi vaan rapeaksi, öljyssä pannulla. Yksinkertaista, nopeaa ja maukasta. Turvallista, tuttua, mutta viikonlopusta tai arjesta juhlankin tekevää. 

Kekri on päätös, sadonkorjuun juhla, mutta se on myös vuodenajan vaihtumisen juhla. Siirryttiin taas talviaikaan, siirrytään pikkuhiljaa jouluvalmisteluihin. Siirrytään hiljaisesti pimenevään pehmeään marraskuuhun, jossa kaikki harmaan sävyt ovat kauniita. Harmaan sävyihin kontrastiväriä porkkanoilla ja pikkuisen kaalin vihreää, sillä marraskuussakin on vihreää: ainakin peiton alla talviunien unelmissa.

Porkkanachipsit lautasella.

Porkkanachipsit

4 keskikokoista luomuporkkanaa
2 tl - ½ rkl ruokaöljyä
½ tl inkiväärijauhetta
suolaa, mustapippuria

Kuori porkkanat. Leikkaa ne perunankuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi.

Laita suikaleet pellille leivinpaperin päälle. Suihkuta öljy suihkepullosta porkkanasuikaleille tai tiputtele öljyä suikaleitten joukkoon. Pyöräytä käsin öljyä niin, että kaikkiin suikaleisiin tarttuu vähän öljyä.

Ripottele suikaleitten päälle inkiväärijauhetta. Ota mauste teelusikkaan ja taputtele lusikan varteen sormella. Siten saat pienen annoksen kerrallaan maustejauhetta porkkanoiden pinnalle, jos käytössäsi ei ole sirotinta.

Paista porkkanasuikaleita puolisen tuntia 150 – 170 asteen uunissa. Ne ovat valmiita, kun ne ovat hieman kuivuneet, mutta eivät ole vielä palaneet tai ruskistuneet. 

Tarjoile kuumana tai haaleana vihanneslisäkkeenä.

Kaali hautuu pehmeän rapeaksi.

Haudutettu kaali

¼ keräkaalia
1 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 tl valkopippurirouhetta
Leikkaa kaali ohuen ohuiksi siivuiksi. Hauduta kaalia öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Kaali on sopivan kypsää, kun se on sisältä vielä hieman rapeaa. Älä ruskista kaalia. Mausta. 

Tarjoile kuumana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti