Porkkanaschipsit kuin pieni aurinko marraskuun pehmeään pimeyteen. |
Kaapissa kaalia ja porkkanaa… tulossa halloween, jota
kovasti kurpitsoilla valaistaan. Entä jos ei voi sietää halloweenia vaan tykkää
ihan vaan perinteisestä suomalaisesta pyhäinpäivästä tai haluaisi tuoda
kotiinsa kekriä, sadonkorjuun juhlaa, niin mitä sitten? Varsinkin kun koko vuosi
on ollut jo yhtä juhlaa: 50-vuotisia ystäviä ja 100-vuotista työpaikkaa on
juhlittu. Melkein joka viikko on ollut jokin juhla, niin että juhlasta on
tullut jo melkein arkea.
Viimeisin juhlava hetki oli Jukka Linkolan pienoisooppera
Myrkkyhunnun kantaesitys Helsingin työväenopiston juhlasalissa 26.10.2014.
Myrkkyhunnulla on myrkyllinen ja vähän pelottavakin nimi, mutta se kuvastaa
hyvin monien perheiden arkea: vanhempien eroa ja lasten tuskaa erosta, jota Pipsa
Longan libretto ja Linkolan piano- ja laulumusiikki kuvaavat.
Pienoisooppera on traaginen ja ahdistavakin, loppu toki
onneksi seesteinen. Esityksessä aikuiset Mervi Sipola- Maliniemi ja Jarmo Ojala
näyttelevät ja laulavat lasten roolit eikä pienoisooppera mainoksistaan
huolimatta sovi lapsikatsojille.
Kuva: Helsingin työväenopisto |
Aikuiskatsojakuulijallekin nousee kyynel
silmään varsinkin niissä kohdissa, joissa Helsingin työväenopiston
Videoverstaan tuottamassa videolavastuksessa suurelta skriiniltä seurataan oikeiden
lasten näyttelemää kuvitusta tekstiin. Videolavastus tuo teokseen
monikerroksisen ulottuvuuden: on musiikki, on teksti, mutta on todellinen
lasten elämä, johon me aikuiset omilla ratkaisuillamme vaikutamme ja jossa me
aikuiset olemme vallassa.
Lasten ja aikuistenkin elämässä arjella on suuri merkitys
juhlan vastapainona: sillä, että arki on turvallinen, säännöllinen. Kun tulee
ero, arki hajoaa. Kun tulee ero, myös juhlat hajoavat ja muuttavat muotoaan. On
sun juhlat ja mun juhlat – ja lapset etsivät pienoisoopperassa syyllistä sille,
kuka ja mikä hajotti perheen, sen turvallisen arjen.
Turvallista arkea on se, että kaapissa on kaalia ja
porkkanaa. Niistä saa vaikka mitä – vaikka pienen viikonlopun ruokajuhlankin, kun
niitä tekee hieman jokapäiväisestä poikkeavalla tavalla. Arkea ne ovat
tuttuudellaan, mutta pientä juhlaa uudella muotoilullaan ja valmistustavallaan.
Juhlasta toiseen vuoden aikana juossut Signora Salvia herkuttelee
silloin tällöin makkaroilla, jotka säilyvät pitkään ja joita voi pitää
jääkaapissa odottamassa aina sitä arjen tai viikonlopun päivää, kun ei ole
ollut tilaisuutta turvalliseen ja tavalliseen ruokaretkeen lähikauppaan, markettiin
tai torille.
Tällä kertaa viikonlopun pelastivat Helsingin makkaratehtaan voimakkaan
mausteiset lammasmerguezit, jotka ovat kuin bratvursteja, mutta toisin
maustettuja: fenkolia, paprikaa, juustokuminaa, korianteria, cayennepippuria,
oreganoa ja sitruunaa maistaa suussaan pitkään.
Mausteisiin makkaroihin sopivat kaali ja porkkanat, mutta
nekin uudessa muodossa.
Myönnytys halloweenille: melkein kurpitsahymyä muistuttava asettelu lautasella. |
Porkkanachipseissä on inkivääriä ja kaali on
haudutettu, ei happamaksi vaan rapeaksi, öljyssä pannulla. Yksinkertaista,
nopeaa ja maukasta. Turvallista, tuttua, mutta viikonlopusta tai arjesta
juhlankin tekevää.
Kekri on päätös, sadonkorjuun juhla, mutta se on myös vuodenajan
vaihtumisen juhla. Siirryttiin taas talviaikaan, siirrytään pikkuhiljaa jouluvalmisteluihin.
Siirrytään hiljaisesti pimenevään pehmeään marraskuuhun, jossa kaikki harmaan
sävyt ovat kauniita. Harmaan sävyihin kontrastiväriä porkkanoilla ja pikkuisen
kaalin vihreää, sillä marraskuussakin on vihreää: ainakin peiton alla talviunien
unelmissa.
Porkkanachipsit lautasella. |
Porkkanachipsit
4 keskikokoista luomuporkkanaa
2 tl - ½ rkl ruokaöljyä
½ tl inkiväärijauhetta
suolaa, mustapippuria
Kuori porkkanat. Leikkaa ne perunankuorimaveitsellä ohuiksi
suikaleiksi.
Laita suikaleet pellille leivinpaperin päälle. Suihkuta öljy
suihkepullosta porkkanasuikaleille tai tiputtele öljyä suikaleitten joukkoon.
Pyöräytä käsin öljyä niin, että kaikkiin suikaleisiin tarttuu vähän öljyä.
Ripottele suikaleitten päälle inkiväärijauhetta. Ota mauste
teelusikkaan ja taputtele lusikan varteen sormella. Siten saat pienen annoksen
kerrallaan maustejauhetta porkkanoiden pinnalle, jos käytössäsi ei ole
sirotinta.
Paista porkkanasuikaleita puolisen tuntia 150 – 170 asteen
uunissa. Ne ovat valmiita, kun ne ovat hieman kuivuneet, mutta eivät ole vielä
palaneet tai ruskistuneet.
Tarjoile kuumana tai haaleana vihanneslisäkkeenä.
Kaali hautuu pehmeän rapeaksi. |
Haudutettu kaali
¼ keräkaalia
1 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
1 tl valkopippurirouhetta
Leikkaa kaali ohuen ohuiksi siivuiksi. Hauduta kaalia
öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Kaali on sopivan
kypsää, kun se on sisältä vielä hieman rapeaa. Älä ruskista kaalia. Mausta.
Tarjoile kuumana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti