Omenataatelipiirakka pitsiauringon päällä |
Omenat tuoksuvat houkuttelevasti vieraiden puissa. Ne
notkauttavat oksat alas. Niihin voisi tarttua, ottaa omenan käteen, viedä
kädestä suuhun, haukata hampaiden väliin ison palasen, rouskuttaa niin, että
mehu sihisee suupielissä.
Vaan vieraan omenapuu on vieras puu. Puu on aidan takana,
niin korkean, että tarvittaisiin ketteräjalkainen kiipeämään.
Vieraan puun emäntä tai isäntä jättää aidan viereen
omenalaatikon. Siitä omena puuttomalle. Ne kaksi omenaa, jotka
omenataatelipiirakkaan tarvitaan.
Omenaretkelle pääsee iltakävelyllä, taateliretkelle
päiväkävelyllä etniseen kauppaan. Taatelipalmut eivät huoju tuulessa vaan
tuoreiden taateleiden pahvilaatikon kannessa. Pahvilaatikko on sympaattinen
pakkaus: se on vanhanaikainen ja ekologinen. Kun nostaa vierasmaisemaisen kannen,
sisällä on mustanruskeita, violetinkin kiiltoisia taateleita kuin suuria
oliiveja. Ne on aseteltu riveihin. Joku on omin käsin tehnyt symmetrisen taateliasetelman.
Otan taatelin, maistan sitä. Makea täyttää suun.
Muistan
työtoverin, joka sanoo muistavansa minut taateleista. Muistan Kontulasta
linja-auton kuljettajan, joka tulee bussiin taatelilaatikon kanssa. Muistan
työtoverin, joka toi tuliaisiksi taateleita Iranin matkaltaan. Muistan joulut
ja taatelikakun. Muistan ystävän 40-vuotissyntymäpäivät, kun itse olin vielä
32.
Taatelia en ole koskaan nähnyt, en ole kiivennyt taatelipalmuun.
En ole kiivennyt omenapuuhunkaan, en ole ollut
omenavarkaissa. Paljon on jäänyt kokematta, mutta kaikkea voi maistaa,
yhdistää, ja tuntea suulla muistin ja maailman.
Omenataatelipiirakan pohja on pehmeä, makea ja kevyen sitruunainen. |
Omenataatelipiirakka (gluteeniton)
Pohja
halkaisijaltaan 25 cm piirakkavuoalle
n. 100 g tuoreita taateleita (n. 12 kpl)
1 keitetty keskikokoinen porkkana
1 dl juoksevaa smetanaa, esim. virolainen hapukoor
1 tl luomusitruunan kuorta raasteena (eli puolikkaan luomusitruunan
kuori)
1 muna
1 dl hienoa riisijauhoa
1 dl perunajauhoa
1 tl ruokasoodaa
auringonkukkaöljyä
Täyte
2 kirpeää pientä omenaa
½ luomusitruunan mehu
1 dl juoksevaa smetanaa
7 tuoretta taatelia
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi
viipaleiksi. Kastele omenaviipaleet sitruunamehulla.
Piirakan valmistus
Puolita taatelit ja poista kivet. Survo sauvasekoittimella taatelit ja keitetty ja jäähdytetty porkkana sekaisin.
Puolita taatelit ja poista kivet. Survo sauvasekoittimella taatelit ja keitetty ja jäähdytetty porkkana sekaisin.
Lisää taikinaan sitruunankuoriraaste, muna ja smetana.
Sekoita tasaiseksi.
Sekoita toisessa astiassa jauhot ja ruokasooda. Lisää
jauhoseos taikinaan.
Öljyä piirakkavuoka 1 tl auringonkukkaöljyä.
Kaada taikina vuokaan ja esipaista piirakkaa 10 minuuttia
225 asteessa/sähköuuni tai 250 asteessa/kaasu-uuni. Valmista sillä aikaa täyte.
Omenaviipaleet ja taatelit esipaistetun piirakkapohjan päällä. |
Kun piirakan pinta on hieman kovettunut mutta kuitenkin
vielä pehmeä, lisää omenaviipaleet piirakan päälle. Koristele viipaleiden välit
puolikkailla taateleilla. Levitä lopuksi lusikalla smetanaa omenaviipaleiden ja
taateleiden päälle.
Paista piirakkaa vielä 20 - 25 minuuttia 200 asteessa/sähköuuni tai 230 asteessa/kaasu-uuni.
Huomaa: piirakka ei sisällä lisättyä sokeria, sillä taatelit
ovat hyvin makeita. Jos taatelit jättää pois täytteestä, piirakka on kirpeämpää
ja vähäsokerisempaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti