Pehmeä makea myskikurpitsa, rapea paprika ja aromikas salvia - maukas yhdistelmä |
Sulla oli suu ja kieli kurpitsassa, mulle olit hiljaa tutulla
tavalla. Me mennään kalasatamaan saunaan tai ainakin Ihanaan kahvilaan. http://ihanakahvila.fi/
Me
käydään katsomassa kurpitsoita kasvimailla, kasvipusseissa jättömaalla. Ne
kukkii ja ne tekee hedelmää. Pusseissa kasvaa kans kukkia ja joku maalaa
graffitia. Hylkylaivat lojuu maalla, joku on jättänyt appelsiinin rosterisen
astianpesukoneen päälle.
Kalasatamassa Dodon kaupunkipuutarhassa kasvaa kesäkurpitsoita. |
Ja kaukana lähellä kimaltaa Uspenskin katedraalin kultaiset
sipulit, Kontio tekee lähtöä talveen. Merihaan tornitalot, Sompasaaren
mustaakin mustempi hiilikasa. Ollaan Helsingissä hiljaa.
Sitten me ajetaan autolla ympäri ämpäri itäisiä osia,
etsitään valotuikkua, istutaan sohvissa hiljaa. Meillä on nälkä. Sulla oli
sitten suu baklavassa ja mulla suu omenateessä.
Kurpitsat kasvoivat kauniiksi oranssiksi ruoaksi. Omenat
putosivat kassiin, paprikat pussiin. Mitä näistä? Mitä siitä, että kurpitsoita
oli raskasta kuoria, vaikka veitsi olikin hyvä. Mitä sitten, että kokkaa.
Kuorii, poistaa, pilkkoo, kääntelee, puristaa, paistaa… Mitä siitä, että vaivaa
on. Mitä sitten? Sitten ajattelee sormilla.
Ollaan hiljaa keittiössä. Ollaan hiljaa illassa. Ollaan
hiljaa, vain hiljaa. Syödään ne kurpitsat, paprikat, salviat, pureskellaan
porot ja sujautetaan suuhun sitruunaiset omenat. Ajetaan hiljaa, niin sitten illalla
uneksitaan.
Sulla oli suu ja kieli kurpitsassa, paprikassa, salviassa.
Kurpitsasuu. Signora Salvian keittiö aina on niin arvaamaton.
Kurpitsoita ja paprikoita salviaöljyssä
4:lle
1 kg myskikurpitsaa
4 eriväristä paprikaa, mielellään myös vihreitä
4 oksaa tuoretta salviaa
1 ½ tl suolaa
3 rkl auringonkukkaöljyä
Kuori kurpitsat huolellisesti siten, että malto on kauttaaltaan
oranssia. Poista siemenet. Pilko kurpitsat parin sentin lohkoiksi.
Laita uunivuoan pohjalle 2 rkl auringonkukkaöljyä.
Kierittele kurpitsanlohkot öljyssä ja lisää suola niiden päälle. Sekoita
joukkoon 1/3 osa salvian lehdistä antamaan makua.
Hyvin kuoritut kurpitsat uuniin. |
Paista kurpitsoita 30 minuuttia 200 asteessa (sähköuuni) tai
230 asteessa (kaasu-uuni).
Pese ja pilko sillä välin paprikat 3 sentin paloiksi. Lisää
paprikat ja loput salvianlehdet paistokseen. Lorauta päälle vielä 1 rkl
auringonkukkaöljyä.
Paista vielä puolisen tuntia, kunnes kurpitsat ovat pehmeitä
ja paprikat vielä rapeita mutta kypsiä.
Tarjoile sellaisenaan kasvisruokana tai jonkin voimakkaan
liharuoan lisäkkeenä. Esimerkiksi poro sopii hyvin makeahkon kurpitsan
seuraksi.
Poronkäristys
Aina yhtä hyvää, myös kurpitsan kanssa: poronkäristys. |
500 g jäistä poronkäristyslihaa
1 - 2 rkl voita
10 mustapippurin marjaa
10 valkopippurin marjaa
1 - 2 tl suolaa
kiehuvaa vettä
Sulata jäistä poronkäristyslihapussia sen verran kylmässä
vedessä, että pussi irtoaa lihoista.
Sulata voi paistinpannulla ja lisää käristyslihaköntti
pannulla. Raavi lihaköntistä aina sulavia lihasiivuja pannulle.
Kun koko köntti
on hajotettu pannulle, ruskista lihoja ja lisää sen jälkeen kiehuvaa vettä
niin, että lihat peittyvät.
Mausta suolalla ja pippurirouheella. Anna hautua miedolla
tulella 30 – 60 minuuttia lihan laadusta riippuen. Vasa tarvitsee lyhyemmän
haudutusajan, sitkeä syinen liha pidemmän.
Sitruunaiset hunajaomenat
2:lle
8 pientä kirpeää omenaa
4 tl hunajaa
½ luomusitruunan mehu ja kuori raasteena
4 voinokaretta
Voitele uunivuoka voilla. Kuori omenat. Paloittele ne ja
poista siemenet. Laita omenalohkot vuokaan.
Pese sitruuna ja raasta puolikkaasta kuori. Purista mehu.
Lisää sitruunanmehu ja kuoriraaste omenoiden päälle.
Tipauttele omenalohkojen päälle vielä hunajaa ja muutama
voinokare.
Paista 200 asteessa puolisen tuntia.
Sitruunaiset hunajaomenat tarjotaan vaniljajogurtin kanssa. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti