Sitruunakana ja kantarellinauriit syyskesän väreissä |
Kuinka luomusitruuna tuoksuukaan vahvalle! Tuoksu on raikas,
kirpeä, puhdas sitruunan tuoksu – siitä puuttuu pesuaineen esanssi, paksujen kuorien
kiillon jäykkyys. Tuoksu on lempeä ja piristävä.
Syyskesän tori tuoksuu juureksille, marjoille,
kantarelleille. Syyskesän tori on tuoksujen paksu tuuli, joka tuo suuhun
tuoksujen maut, saa mielikuvituksen liikkeelle, luovan ruoka-ajattelun alulle.
Nauriit ovat täällä tänään ja viimeinen naurisnippu solahtaa
torilla ostoskassiin. Muutkin ovat halunneet nauriita, en vain minä, joka halajaa
nauriiden karvasta makua. Nauris kaipaa vierelleen makeaa – sitä on kotona
valmiina: marsalaviiniä. Nauris haluaa herkuksi: herkku syntyy pienistä
keltaisista kantarelleista.
Keltaista on sitruunakin – ja sitruuna rakentaa ateriaan
happamuuden. Balanssissa kaikki: makeaa, hapanta, karvasta, suolaista. Torin tuoksut
täyttävät keittiön – uuni kuumentaa keittiön taas helteiseksi, mutta suu syö jo
syksyistä tuoksumaailmaa.
Luomusitruuna on pieni, makea. Sen ohut kuori ei kiillä. Luomusitruunoita saa luomukaupoista, esim. Hakaniemen hallin Luomupuoti Satumarjasta: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/luomupuoti-satumarja/ |
On viikonlopun juhlan aika, vaikka viikko on tarjonnut myös
hyviä tuoksuja ja makuja Itäkeskuksen Stoan Cultural Kitchenin lounaalla, jolla
kasvispainotteinen pöytä on tuonut kokouspäivän virkistykseksi hummusta, harissaa,
falafeleja, tsatsikia, bataattikeittoa, lammasmakkaroita, vihersalaattia,
savukalasalaattia. Lounaspöytä on runsas. Se on ilo niin kasvissyöjälle kuin
viljoja välttävillekin. On kyllä kuskusia, mutta sitä ei tarvitse ottaa, koska
jo kaikesta muusta saa värikkään lautasen täyteen. On myös viljatonta leipää.
On kaikkea, jolla arjen lounaasta syntyy juhla. http://ravintolastoa.com/
Viikonlopun juhla syntyy taas kerran Hakaniemen hallissa:
Reinin lihasta saa tuoretta maalaiskananpoikaa, joka maullaan voittaa broilerin
mennen tullen. Kananpoika on laihan oloinen, sitä ei ole pumpattu barbiksi,
vaan se on tiukkaa lihaa, maukasta, sen makuista kuin vapaana juossut kana on. http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/reinin-liha/
Viikonlopun juhlaa on kotona kokkaaminen: se, että omin
käsin valmistuu tuoksuvista, kodin tuoksuttavista raaka-aineista oman makuinen
ateria. Kun maut osuvat kohdilleen, Signora Salvia huokaisee: ”Aih, ihanaa.
Aika hyvää, vaikka itse sanonkin.”
Sitruunakanassa maku syntyy luomusitruunan raikkaudesta.
Sitruunakana on yhdistelmä Välimeren makuja; sitruunakanan idea on peräisin
kokkaavalta ystävältä, joka valmistaa omansa itämaisin maustein inkiväärin
kanssa. Sitruunakana on lauantai-illallinen tai pyhälounas. Sitruunakana heläyttää
tuoksut tupaan. Kun sitruunakanan kanssa nauttii kantarellinauriita, syntyy
Välimeren ja Itämeren fuusio. Keltainen, valkoinen, kuulas.
Sitruunakana
2 - 4:lle
n. 1,2 kg maalaiskananpoika
2 luomusitruunaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kuivattua salviaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 ½ rkl hienoa merisuolaa
½ habaneropalko
3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
Valmista maustesekoitus. Pilko valkosipulinkynsi pieneksi
tai raasta se. Lisää sen joukkoon kuivatut yrtit ja suola. Sekoita joukkoon 2
rkl oliiviöljyä ja anna kuivattujen yrttien imeä itseensä öljyä.
Puolita habaneropalko ja poista siemenet.
Pese ja kuivaa yksi sitruuna. Raasta sitruunan kuori
lautaselle. Pilko sitruuna lohkoiksi.
Laita uunipataan oliiviöljyä ½ rkl ja aseta kana öljyttyyn
pataan.
Lusikoi kanan sisään mausteseoksesta noin puolet. Taputtele
seosta kiinni kanan sisuksiin. Lisää kanan sisälle puolikas habanero suurina
paloina. Täytä kana lopuksi sitruunalohkoilla.
Valmista kanan pintamausteseos. Lisää yrttiseokseen
raastettu sitruunankuori.
Avaa kanannahkaa rinnan ja reisien päältä. Levitä sormin
mausteseosta nahan alle.
Purista toisen sitruunan mehu ja kaada se padan pohjalle.
Lisää joukkoon n. 1 dl kuivaa valkoviiniä. Valele kanaa vielä ½
ruokalusikallisella oliiviöljyä.
Paista kanaa ensin noin ½ tuntia kuumassa uunissa (230
astetta kaasu-uuni, 200 astetta sähköuuni) ja vähennä sitten lämpöä. Valele kanaa välillä paistoliemellä, jotta se ei kuivu. Anna kanan
hautua kypsäksi, mikä kestää uunin tehon mukaan noin 1 – 1 ½ tuntia.
Kantarellinauriit: marsalaviini antaa kantarelleille kevyen makeuden, joka taittaa nauriiden karvautta. |
Kantarellinauriit
5 naurista
½ l tuoreita kantarelleja
3 rkl tuoretta persiljaa silppuna
1 – 2 rkl marsalaviiniä
voita
oliiviöljyä
suolaa maun mukaan
Paista puhdistetut kantarellit voissa. Kun ne ovat
ruskistuneet kauniiksi ja neste on haihtunut pannulta, lisää joukkoon tilkkanen
marsalaviiniä ja anna kiehahtaa.
Nosta sienet pannulta. Sekoita niiden joukkoon
persiljasilppua.
Kaada pannulle kiehuvaa vettä, että saat sienten ja marsalan
maut talteen liemeksi.
Kuori nauriit ja pilko ne ohuiksi lohkoiksi. Laita ne
öljyttyyn uunivuokaan ja kierittele nauriita öljyssä ja suolassa. Lisää sienten
paistoliemi joukkoon.
Paista kannen alla n. 200 asteessa ½ tuntia. Lisää paistetut
kantarellit vuokaan ja paista vielä noin 15 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti