sunnuntai 17. elokuuta 2014

Tuoksujen torilta: sitruunakana ja kantarellinauriit


Sitruunakana ja kantarellinauriit syyskesän väreissä


Kuinka luomusitruuna tuoksuukaan vahvalle! Tuoksu on raikas, kirpeä, puhdas sitruunan tuoksu – siitä puuttuu pesuaineen esanssi, paksujen kuorien kiillon jäykkyys. Tuoksu on lempeä ja piristävä. 

Syyskesän tori tuoksuu juureksille, marjoille, kantarelleille. Syyskesän tori on tuoksujen paksu tuuli, joka tuo suuhun tuoksujen maut, saa mielikuvituksen liikkeelle, luovan ruoka-ajattelun alulle.

Nauriit ovat täällä tänään ja viimeinen naurisnippu solahtaa torilla ostoskassiin. Muutkin ovat halunneet nauriita, en vain minä, joka halajaa nauriiden karvasta makua. Nauris kaipaa vierelleen makeaa – sitä on kotona valmiina: marsalaviiniä. Nauris haluaa herkuksi: herkku syntyy pienistä keltaisista kantarelleista.

Keltaista on sitruunakin – ja sitruuna rakentaa ateriaan happamuuden. Balanssissa kaikki: makeaa, hapanta, karvasta, suolaista. Torin tuoksut täyttävät keittiön – uuni kuumentaa keittiön taas helteiseksi, mutta suu syö jo syksyistä tuoksumaailmaa.

Luomusitruuna on pieni, makea. Sen ohut kuori ei kiillä. Luomusitruunoita saa luomukaupoista, esim. Hakaniemen hallin Luomupuoti Satumarjasta: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/luomupuoti-satumarja/

On viikonlopun juhlan aika, vaikka viikko on tarjonnut myös hyviä tuoksuja ja makuja Itäkeskuksen Stoan Cultural Kitchenin lounaalla, jolla kasvispainotteinen pöytä on tuonut kokouspäivän virkistykseksi hummusta, harissaa, falafeleja, tsatsikia, bataattikeittoa, lammasmakkaroita, vihersalaattia, savukalasalaattia. Lounaspöytä on runsas. Se on ilo niin kasvissyöjälle kuin viljoja välttävillekin. On kyllä kuskusia, mutta sitä ei tarvitse ottaa, koska jo kaikesta muusta saa värikkään lautasen täyteen. On myös viljatonta leipää. On kaikkea, jolla arjen lounaasta syntyy juhla. http://ravintolastoa.com/

Viikonlopun juhla syntyy taas kerran Hakaniemen hallissa: Reinin lihasta saa tuoretta maalaiskananpoikaa, joka maullaan voittaa broilerin mennen tullen. Kananpoika on laihan oloinen, sitä ei ole pumpattu barbiksi, vaan se on tiukkaa lihaa, maukasta, sen makuista kuin vapaana juossut kana on.  http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/reinin-liha/

Viikonlopun juhlaa on kotona kokkaaminen: se, että omin käsin valmistuu tuoksuvista, kodin tuoksuttavista raaka-aineista oman makuinen ateria. Kun maut osuvat kohdilleen, Signora Salvia huokaisee: ”Aih, ihanaa. Aika hyvää, vaikka itse sanonkin.”

Sitruunakanassa maku syntyy luomusitruunan raikkaudesta. Sitruunakana on yhdistelmä Välimeren makuja; sitruunakanan idea on peräisin kokkaavalta ystävältä, joka valmistaa omansa itämaisin maustein inkiväärin kanssa. Sitruunakana on lauantai-illallinen tai pyhälounas. Sitruunakana heläyttää tuoksut tupaan. Kun sitruunakanan kanssa nauttii kantarellinauriita, syntyy Välimeren ja Itämeren fuusio. Keltainen, valkoinen, kuulas.


Sitruunakana
2 - 4:lle 
 
n. 1,2 kg maalaiskananpoika
2 luomusitruunaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl kuivattua salviaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 ½ rkl hienoa merisuolaa
½ habaneropalko
3 rkl hyvää oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä

Valmista maustesekoitus. Pilko valkosipulinkynsi pieneksi tai raasta se. Lisää sen joukkoon kuivatut yrtit ja suola. Sekoita joukkoon 2 rkl oliiviöljyä ja anna kuivattujen yrttien imeä itseensä öljyä.

Puolita habaneropalko ja poista siemenet.

Pese ja kuivaa yksi sitruuna. Raasta sitruunan kuori lautaselle. Pilko sitruuna lohkoiksi.

Laita uunipataan oliiviöljyä ½ rkl ja aseta kana öljyttyyn pataan.

Lusikoi kanan sisään mausteseoksesta noin puolet. Taputtele seosta kiinni kanan sisuksiin. Lisää kanan sisälle puolikas habanero suurina paloina. Täytä kana lopuksi sitruunalohkoilla.

Valmista kanan pintamausteseos. Lisää yrttiseokseen raastettu sitruunankuori.

Avaa kanannahkaa rinnan ja reisien päältä. Levitä sormin mausteseosta nahan alle.

Purista toisen sitruunan mehu ja kaada se padan pohjalle. Lisää joukkoon n. 1 dl kuivaa valkoviiniä. Valele kanaa vielä ½ ruokalusikallisella oliiviöljyä.

Paista kanaa ensin noin ½ tuntia kuumassa uunissa (230 astetta kaasu-uuni, 200 astetta sähköuuni) ja vähennä sitten lämpöä. Valele kanaa välillä paistoliemellä, jotta se ei kuivu. Anna kanan hautua kypsäksi, mikä kestää uunin tehon mukaan noin 1 – 1 ½ tuntia.

Kantarellinauriit: marsalaviini antaa kantarelleille kevyen makeuden, joka taittaa nauriiden karvautta.

Kantarellinauriit

5 naurista
½ l tuoreita kantarelleja
3 rkl tuoretta persiljaa silppuna
1 – 2 rkl marsalaviiniä
voita
oliiviöljyä
suolaa maun mukaan

Paista puhdistetut kantarellit voissa. Kun ne ovat ruskistuneet kauniiksi ja neste on haihtunut pannulta, lisää joukkoon tilkkanen marsalaviiniä ja anna kiehahtaa.

Nosta sienet pannulta. Sekoita niiden joukkoon persiljasilppua. 

Kaada pannulle kiehuvaa vettä, että saat sienten ja marsalan maut talteen liemeksi.

Kuori nauriit ja pilko ne ohuiksi lohkoiksi. Laita ne öljyttyyn uunivuokaan ja kierittele nauriita öljyssä ja suolassa. Lisää sienten paistoliemi joukkoon.

Paista kannen alla n. 200 asteessa ½ tuntia. Lisää paistetut kantarellit vuokaan ja paista vielä noin 15 minuuttia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti