sunnuntai 10. elokuuta 2014

Teeman muunnelma: aprikoosimozzarellasalaatti




Aprikoosimozzarellasalaatti kuin auringonkukka keittiössä
On auringonkukkien aika. Ne avautuvat pienestä supusta auringon kehriksi. Ne täyttävät suuruudellaan puutarhat ja hohtavat ihmeellistä valoa, joka pimenevissä illoissa antaa hiipuvan auringon voiman.

Terälehdet kimaltelevat keltaisuutta. Keskuksen tummuus tukee eloiltaa, vie katseen syvyyteen, mielen syksyyn, makeaan hunajaan. Auringonkukan antamaan öljyyn, elonkorjuuseen, satokauteen, kun ruumis ottaa kesästä kaiken talteen, säilöö omaan siiloonsa lämmön, säteet, veden.

Kesä muuntuu syksyn teemaksi elokuussa. Elosalamat leiskuvat, elokuun mystinen kuu on yön aurinko, oranssinkarvainen. Kesä jatkuu kaupunkijuhlina, kesä jatkuu ja jatkuu; mieli on off ja on, on ja off, kunnes Luoja päättää katkaista virtanappulasta lämmöt ja taas hytistään niskat kyyryssä kaatosateessa.

Vielä on auringonkukkia jäljellä, vielä on auringonkiloa, silokallioita, kuumia kesän aaltoja, kuuman tuulen puuskahduksia; vielä syödään kesäruokaa.

Ruokapöytään saa oman auringonkukan aprikoosimozzarellasalaatilla, joka on teeman muunnelma tutusta insalata capresesta eli Caprin salaatista eli tomaattimozzarellasalaatista. 
Aprikoosimozzarellasalaatin heläyttää soimaan vatukkainen kastike.

Karhunvatukkabalsamicosta ja oliiviöljystä kastike


Aprikoosimozzarellasalaatin resepti on peräisin Sveitsistä, työtoverin tuliainen Alpeilta. Sveitsikin on Italia-teeman muunnelmaa: yksi Sveitsin kolmesta virallisesta kielestä on italia. Sveitsiläiset lisäävät puhumaansa saksaan ranskankielisiä sanoja, ja sveitsiläiset ainakin ymmärtävät toisiaan eri kielillä. Neljäs kansallinen kieli on retoromaani, jonka äidinkielisillä puhujilla on oikeus saada virallisia palveluita omalla kielellään. 

Kolme Sveitsin kielistä on romaanisia kieliä – ja se suurin kieli saksa on sekin oma murteensa, jonka muunnelmaa saksasta muissa saksankielisissä maissa yritetään ymmärtää. Yhteisellä ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen halulla kielten teeman muunnelmat antavat kaikille yhtä paljon.

Auringon valoa eloiltoihin, auringonkukan muunnelma iltaselle, Sveitsin tuliainen maistumaan. Buon appetito! Bon apetit! Apetit bun! Mahlzeit! En Guätä!


Aprikoosimozzarellasalaatti
kahdelle alkupalaksi, yhdelle ateriaksi

1 pallo mozzarellaa (luomu tai bufala)
3 kypsää aprikoosia
7 lehtisalaatin lehteä
7 basilikan lehteä
1 ½ tl karkeaa mustapippurirouhetta
suolaa maun mukaan

Pese salaatinlehdet ja kuivaa ne. Pese aprikoosit ja poista niistä kivet. Leikkaa aprikoosit ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa mozzarellapallo ohuiksi viipaleiksi (n. 8 viipaletta yhdestä pallosta) ja puolita viipaleet pitkittäin.

Salaattikuivuri on kiva väline salaatin kuivaamiseen. Tämä, myös mittakannuna toimiva on hankittu Belgiasta.

Rakenna salaatti kukan muotoon syvälle lautaselle. Laita lautasen pohjalle pestyt ja kuivatut salaatinlehdet kokonaisina ”auringonkukan” terälehdiksi. Peitä lehtien pohja aprikoosiviipaleilla. Lisää päälle mozzarellaviipaleita ja niiden päälle karkeaa mustapippurirouhetta 1 tl.

Asettele basilikan lehdet kauniisti kokonaisina kukan keskelle. Lisää niiden päälle edellistä kerrosta pienempi ympyrällinen mozzarellan viipaleita. Täytä keskus aprikoosiviipaleilla ja laita niiden keskellä pieni palanen mozzarellaa. Koristele jäljelle jääneillä mozzarellan viipaleilla salaatinlehdet. 

Ripottele mozzarellaviipaleiden päälle mustapippurirouhetta.

Ripottele muutama hyppysellinen hienoa merisuolaa salaatille.

Tarjoile vatukkaisen kastikkeen kanssa.

Vatukkainen kastike

2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 tl karhunvatukkabalsamicoa tai 2 tl vadelman makuista punaviinietikkaa

Laita kannelliseen purkkiin öljy. Lisää joukkoon valitsemasi etikka. Laita purkin kansi kiinni ja ravistele voimakkaasti öljy ja etikka sekaisin.

Karhuvatukkabalsamico, vadelmalla maustettu punaviinietikka ja Colle Moron DOP-laatuinen oliiviöljy, joka on maultaan kukkainen ja hieman kirpeä. Colle Moron oliiviöljyn saa vain suoraan Italiasta tuotuna; sitä ei ole myynnissä Suomessa.

Karhuvatukkabalsamico on harvinaisempaa; sitä ostin Ruotsista, göteborgilaisesta herkkukaupasta. Vadelman makuista punaviinietikkaa saa esimerkiksi herkkukaupoista, kuten Hakaniemen hallin DeliDeli – ranskalaisesta herkkukaupasta: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/delideli/
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti