Aprikoosimozzarellasalaatti kuin auringonkukka keittiössä |
On auringonkukkien aika. Ne avautuvat pienestä supusta
auringon kehriksi. Ne täyttävät suuruudellaan puutarhat ja hohtavat ihmeellistä
valoa, joka pimenevissä illoissa antaa hiipuvan auringon voiman.
Terälehdet kimaltelevat keltaisuutta. Keskuksen tummuus
tukee eloiltaa, vie katseen syvyyteen, mielen syksyyn, makeaan hunajaan.
Auringonkukan antamaan öljyyn, elonkorjuuseen, satokauteen, kun ruumis ottaa
kesästä kaiken talteen, säilöö omaan siiloonsa lämmön, säteet, veden.
Kesä muuntuu syksyn teemaksi elokuussa. Elosalamat
leiskuvat, elokuun mystinen kuu on yön aurinko, oranssinkarvainen. Kesä jatkuu
kaupunkijuhlina, kesä jatkuu ja jatkuu; mieli on off ja on, on ja off, kunnes
Luoja päättää katkaista virtanappulasta lämmöt ja taas hytistään niskat
kyyryssä kaatosateessa.
Vielä on auringonkukkia jäljellä, vielä on auringonkiloa,
silokallioita, kuumia kesän aaltoja, kuuman tuulen puuskahduksia; vielä syödään
kesäruokaa.
Ruokapöytään saa oman auringonkukan
aprikoosimozzarellasalaatilla, joka on teeman muunnelma tutusta insalata
capresesta eli Caprin salaatista eli tomaattimozzarellasalaatista.
Aprikoosimozzarellasalaatin heläyttää soimaan vatukkainen kastike.
Karhunvatukkabalsamicosta ja oliiviöljystä kastike |
Aprikoosimozzarellasalaatin resepti on peräisin Sveitsistä,
työtoverin tuliainen Alpeilta. Sveitsikin on Italia-teeman muunnelmaa: yksi
Sveitsin kolmesta virallisesta kielestä on italia. Sveitsiläiset lisäävät
puhumaansa saksaan ranskankielisiä sanoja, ja sveitsiläiset ainakin ymmärtävät
toisiaan eri kielillä. Neljäs kansallinen kieli on retoromaani, jonka
äidinkielisillä puhujilla on oikeus saada virallisia palveluita omalla
kielellään.
Kolme Sveitsin kielistä on romaanisia kieliä – ja se suurin kieli
saksa on sekin oma murteensa, jonka muunnelmaa saksasta muissa saksankielisissä
maissa yritetään ymmärtää. Yhteisellä ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen halulla kielten
teeman muunnelmat antavat kaikille yhtä paljon.
Auringon valoa eloiltoihin, auringonkukan muunnelma
iltaselle, Sveitsin tuliainen maistumaan. Buon appetito! Bon apetit! Apetit bun! Mahlzeit! En Guätä!
Aprikoosimozzarellasalaatti
kahdelle alkupalaksi, yhdelle ateriaksi
1 pallo mozzarellaa (luomu tai bufala)
3 kypsää aprikoosia
7 lehtisalaatin lehteä
7 basilikan lehteä
1 ½ tl karkeaa mustapippurirouhetta
suolaa maun mukaan
Pese salaatinlehdet ja kuivaa ne. Pese aprikoosit ja poista
niistä kivet. Leikkaa aprikoosit ohuiksi viipaleiksi. Leikkaa mozzarellapallo
ohuiksi viipaleiksi (n. 8 viipaletta yhdestä pallosta) ja puolita viipaleet
pitkittäin.
Salaattikuivuri on kiva väline salaatin kuivaamiseen. Tämä, myös mittakannuna toimiva on hankittu Belgiasta. |
Rakenna salaatti kukan muotoon syvälle lautaselle. Laita
lautasen pohjalle pestyt ja kuivatut salaatinlehdet kokonaisina ”auringonkukan”
terälehdiksi. Peitä lehtien pohja aprikoosiviipaleilla. Lisää päälle
mozzarellaviipaleita ja niiden päälle karkeaa mustapippurirouhetta 1 tl.
Asettele basilikan lehdet kauniisti kokonaisina kukan
keskelle. Lisää niiden päälle edellistä kerrosta pienempi ympyrällinen
mozzarellan viipaleita. Täytä keskus aprikoosiviipaleilla ja laita niiden
keskellä pieni palanen mozzarellaa. Koristele jäljelle jääneillä mozzarellan
viipaleilla salaatinlehdet.
Ripottele mozzarellaviipaleiden päälle
mustapippurirouhetta.
Ripottele muutama hyppysellinen hienoa merisuolaa
salaatille.
Tarjoile vatukkaisen kastikkeen kanssa.
Vatukkainen kastike
2 rkl hyvää oliiviöljyä
2 tl karhunvatukkabalsamicoa tai 2 tl vadelman makuista
punaviinietikkaa
Laita kannelliseen purkkiin öljy. Lisää joukkoon valitsemasi
etikka. Laita purkin kansi kiinni ja ravistele voimakkaasti öljy ja etikka
sekaisin.
Karhuvatukkabalsamico on harvinaisempaa; sitä ostin
Ruotsista, göteborgilaisesta herkkukaupasta. Vadelman makuista punaviinietikkaa
saa esimerkiksi herkkukaupoista, kuten Hakaniemen hallin DeliDeli –
ranskalaisesta herkkukaupasta: http://www.hakaniemenkauppahalli.fi/kauppias/delideli/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti