Italiainen leipäpiirakka oliiviratatouilletäytteellä Marimekon Kompotti-liinaisella pöydällä. |
Piirakkaa ei välttämättä tarvitse leipoa itse. Eihän
tarvitse itse maalatakaan kaikkia tauluja.
Piirakan voi leipoa leivän sisään ja hienoja maalauksia
pääsee katsomaan näyttelyihin.
Helsingin taidehallissa päättyi su 3.8. Heikki
Marilan Kukkia ja perkeleitä –näyttely, jonka suuret maalaukset antoivat eri
katselukerroilla erilaisia näkyjä. Erityisen kiinnostavaa oli se, että Marilan
maalauksesta Omakuva lyötynä saa irti kameran kautta katsottuna lyödyt kasvot,
mutta näyttelytilassa kasvot hahmottuvat piirteettömäksi massaksi.
Teokset ovat kaikkineen hyvin vahvoja niin valtavat
barokkiset kukkamaalaukset kuin suuret kasvokuvatkin. Näyttelyn jälkeen ei voi
mennä toiseen näyttelyyn heti, koska kuvat painavat silmissä ja jäävät
ajatteluttamaan.
Teoksien nimiä en katso ennen teosta enkä välttämättä teoksen
katsomisen jälkeenkään. Näyttelyn postikortteja selatessani yllätyin: maalaus,
jonka hahmotin katseellani jäniksen kalloksi ja korviksi, onkin nimeltään
Kristuksen jalat. Sitä juuri koskettava taide on: yllätyksellistä, uutta
vanhaan tarjoavaa.
Heikki Marila, Kristuksen jalat, Taidehalli 3.8.2014 |
Samalla tavalla oliiviratatouille uudistaa perinteistä
ratatouillea. Munakoison happo on vaihdettu oliivien happamuuteen ja suolaan,
jota ruumis huutaa helteellä. Italialainen leipäpiirakka taas antaa sekä leivälle
että piirakalle uuden muodon.
Piirakka antaa eväsleiville vaihtoehdon. On palattu töihin
kuumiin huoneisiin, paahdetta läpäisevien ikkunoiden ääreen. Hiki virtaa, pää
pehmenee, suolavesi maistuu, mutta niin maistuu myös oliiviratatouille
hikiselle aivotyöläiselle, joka siivoaa työhuonetta jatkuvan kesän jälkeistä
syksyä varten.
Heikki Marila, Taidehalli 3.8.2014 |
Heikki Marilan töistä mieleen painuvimpia on miehen irti
leikattu pää, joka hohtaa taivaansineä. Aivotyöläisen pääkin saisi olla
sisällöltään avoin ja sininen – seesteinen. Kieltä ei tarvitse leikata eikä päätäkään,
kun maistelee maalauksia ja leipäpiirakkaa. Taivaallista, voisi niinkin sanoa.
Välimerellistä, ainakin.
Oliiviratatouille ja italialainen leipäpiirakka
Oliiviratatouille
3 pientä keltasipulia
3 eriväristä paprikaa, joista ainakin yksi vihreä
3 pientä kesäkurpitsaa kuorittuina
1 - 2 dl tomaattimurskaa (Mutti tai luomu)
½ dl vihreitä oliiveja puolikkaiksi pilkottuina
½ tl suolaa
välimerellisiä yrttejä: basilikaa, timjamia, rosmariinia,
salviaa
oliiviöljyä
Pilko kaikki ainekset suuriksi paloiksi. Kuullota ne
oliiviöljyssä kaikki erikseen. Laita kattilan pohjalle kiehumaan tilkkanen
vettä. Lisää paistetut sipulit ja paprikalohkot, sekä lopuksi paistetut kesäkurpitsat
ja tomaattimurska. Sekoita vihreiden oliivien puolikkaat kiehuvaan pataan. Laita
joukkoon yrtit: ne voivat olla niitä, joita juuri on keittiössä eli timjamia,
rosmariinia, salviaa, basilikaa… mutta ei tilliä.
Keittele pienellä tulella noin 2 tuntia siten, että neste
haihtuu ja vihannespata alkaa maistua makealle. Ratatouille sopii syötäväksi
sinällään perunoiden, riisin tai hyvän leivän kanssa, mutta se sopii myös hyvin
leipäpiirakan täytteeksi.
Italialainen leipäpiirakka
8 – 10 palaa leipää, esim. Vuohelan herkut, Anneli
viipaloitu vuokaleipä tai jokin paahtoleipä
1 dl maitoa
125 g mozzarellajuustoa eli yksi pallo
2 palaa Wasan gluteenitonta ja laktoositonta näkkileipää
2 dl tuoretta parmesaani- tai pecorinoraastetta
Laita paistosvuoan pohjalle hieman hyvää oliiviöljyä.
Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois ja asettele ne öljyn päälle. Valele
leipäviipaleiden päälle maitoa ruokalusikalla. Lisää ratatouillea leipien
päälle sekä mozzarellajuustopallo siivutettuna.
Lisää leipää taas yksi kerros ja valele leipäpalaset
maidolla.
Murskaa morttelissa 2 palasesta Wasan gluteenitonta ja
laktoositonta näkkileipää korppujauho. Raasta pecorico- tai parmesaanijuustosta
n. 1 ½ dl raastetta. Sekoita näkkärijauho
ja raaste.
Lisää tasaisesti juustonäkkäriseosta leipien päälle. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes
leipäpiirakan kuori on ruskettunut. Anna makujen tasoittua noin 10 minuuttia ja
tarjoile.
Piirakka on erityisen hyvää kuumana, mutta se maistuu myös
kylmänä vaikkapa eväsruokana.
Piirakan voi täyttää niillä vihanneksilla, joista pitää.
Myös paistetut perunat sopivat täytteeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti