sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Orionin pyhäpäivää: kaakaobrändiviiriäiset


Täytetyt viiriäiset maistuavat kevyesti kaakaolle ja brändille.


Pyhäinpäivän pyhyys, halloweenin karnevalistisuus, kekrin sadonkorjuubakkanaalit on nyt vietetty eri perinteiden mukaan. Mutta on vielä yksi, jota voi juhlia loka-marraskuun taitteessa ennen kaikki tainnuttavaa pikkujoulukautta: Orion – jättiläismäinen metsästäjä, jota juhlittiin marraskuun ensimmäisenä Messinassa, Sisiliassa, kaupungissa, jossa on italialaisittain Orionen patsas.

Jätiksi ihminen tuntee itsensä, kun ottaa illallistarpeiksi viiriäiset. Ne ovat pikkuluisia pikkuruisia fasaanin sukulaisia. Pikkulintuja ei metsästetä ainakaan pohjoisessa ruoaksi, räksiä kyllä pelotellaan paukuilla, mutta räkättirastasta harva paistaa pannulla. Viiriäiset sen sijaan ovat pyhäpäivän illallisruokaa, jota saa askarrella mielikseen. Syöminenkin onnistuu parhaiten primitiiviseen tapaan sormin linnun rangasta lihat irrottamalla.

Orionin juhliin siis viiriäisiä, joita joskus on metsästetty mutta jotka nykyisin kyllä kasvatetaan herkkusuiden ruokapöytiin. Tuoreita viiriäisiä en ole tavannut missään suomalaisessa kaupassa, mutta pakastetut halal-viiriäiset ilahduttivat Ararat-bazaarissa Kalasatamassa, jonka lähellä on Orioninkatu, Hermannin halkaiseva rauhallinen katu. Orioninkadulla ei ole metsästystunnelmaa, mutta seudun suuret lehtipuut täyttyvät pikkulinnuista kesäisin. Naakkaparvikaan ei ole vieras näky.

Orionia voisi juhlia muillakin metsän antimilla. Hirvipeijaiset tuskin kuitenkaan muuttuvat Orionin juhliksi, mutta Signora Salvia aikoo jatkossakin juhlia Orionia lokamarraskuun taitteessa. Orion kreikkalaisen mytologian mukaan pystyi kävelemään vetten päällä – ja sitä taitoa totisesti tarvitaan marraskuun kaatosateissa.

Italiasta löydetyssä viiriäisreseptissä on kaakaota, joka sekin sopii hyvin marraskuuhun: kaakaon teobromiini piristää pimeässä. Brändi lämmittää, viikunat antavat makeutta ja voila: viiriäisten oma maku vain syvenee uudenlaisista seuralaisista.
Lautasannos yhdelle: kaksi viiriäistä, uunijuureksia ja haudutettuja salottisipuleita ja viikunoita.

Alkuperäisen reseptin mukaan viiriäiset liekitetään brändillä. No, voi sen tehdä suomalaisessa kotikeittiössäkin, mutta liekittämisen aikana ei saa pitää liesituuletinta missään tapauksessa päällä tai samalla liekittää koko talon pikkuviiriäisten sijaan. 

Jos aikoo kuitenkin leimauttaa viiriäiset tulimereen, niin silloin vahvaa alkoholia kaadetaan nopeasti kuumalle rasvaiselle pannulla, alkoholi sytytetään tulitikulla ja ainakin 70 cm korkea liekki nousee pannusta. 

Ja mistäs tuon liekin korkeuden voi tietää: Signora Salvia liekitti vahingossa pannun, kun kaasulieden tuli nappasi kiinni äkki arvaamatta, ja liekit nousivat sen 70 sentin korkeudelle liesituulettimeen asti, joka ei – Luojan kiitos – ollut imemässä hajuja ja liekkiä hormiin. Tuli sammui, kun alkoholi oli palanut, mutta tilanne oli kuitenkin niin nopea, ettei ensimmäisenä tullut mieleen napata kameraa käteen. Vain silmien muistijälki on vahva – ja kokemus sen verran säikäyttävä, että toista kertaa Signora Salviakaan kaikesta kokeilun halustaan huolimatta ei aio kokeilla sitä kotona.

Viiriäisiä kaakaon ja brändin makuisella lihatäytteellä kannattaa kuitenkin kokeilla. Ilman brändiäkin onnistuu, jos ei pidä brändin mausta tai muuten ei halua käyttää alkoholia.


Kaakaobrändiviiriäiset
4:lle

8 pakastettua viiriäistä
salviaa, rosmariinia, brändiä, voita
8 salottisipulia
brändiä
8 kuivattua luomuviikunaa
3 rkl voita

Täyte

200 g naudan paistijauhelihaa tai 10 % parempaa jauhelihaa
2 rkl brändiä
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 keltuainen
1 dl grana padana –juustoa hienona jauhoraasteena
½ dl korppujauhoa (1 gluteeniton näkkileivän pala)
3 lehtipersiljan lehteä pienenä silppuna
3 salvian lehteä pienenä silppuna
1 kuivattu luomuviikuna pieniksi paloiksi saksittuna
1 tl suolaa

Sulata viiriäiset. Niiden sulattaminen kestää yllättävän kauan: jääkaapissa alkusulatus 4 tuntia, sen jälkeen kuumassa vesihauteessa pari tuntia ja sittenkin osa viiriäisistä on vielä pikkuisen kohmeisia.

Sulatetut viiriäiset odottavat täyttämistä.

Tee viiriäispadan alkuvalmistelut: sulata voita paistinpannulla ja hauduta kokonaisia pieniä salottisipuleita ja puolikkaita viikunoita hitaasti miedolla lämmöllä puolisen tuntia.

Salottisipulit ja viikunanpuolikkaan hautuvat voissa.

Valmista täyte samalla aikaa. Sekoita jauhelihaan kaikki täytteen ainekset.

Jaa täyte kahdeksaan osaan ja täytä viiriäiset. Täytettä ei jää yli eikä ali vaan sitä on juuri sopivasti tällä täyteannoksella. Kiinnitä lopuksi viiriäisten jalat coctailtikuilla, jotta täyte ei valu pois. Tosin täyte on niin tukevaa massaa, että se ei itsestään valu pois.

Nosta salottisipulit ja viikunat uunipataan. Kaada niiden päälle pataan 5 cl brändiä. Jos huuhtelet kuuman pannun brändillä, seuraa pannun liekitys ja keittiön vaarallinen liekkinäytös. Huuhtele pannu siis tilkalla kuumaa vettä.

Sulata paistinpannulla jälleen voita 1 rkl. Lisää pannuun 4 – 5 salvian lehteä ja yksi rosmariinin oksa. Ruskista viiriäiset niin monta kerrallaan kuin pannuun mahtuu. Ruskista ensin jalkapuoli, sen jälkeen kyljet ja lopuksi rintapuoli.

Asettele viiriäiset uunipataan sipuleiden ja viikunoiden päälle. Huuhtele pannu tilkalla kuumaa vettä ja lisää huuhdevesi pataan.

Kypsennä viiriäisiä 30 – 50 minuuttia noin 200 asteessa kannen alla. Viiriäiset ovat kypsiä, kun jalasta vilkkuu luu.

Kypsät viiriäiset padassa.

Tarjoile vaikkapa uunijuuresten tai perunamuusin kanssa. Viiriäiset maistuvat myös kylminä majoneesikastikkeen kanssa.

Viiriäiset lisäkkeineen tarjolla Orionin juhlapöydässä.

Kolmen juureksen uunijuurekset

4 luomuporkkanaa
1 nauris
1 kyssäkaali
2 – 3 rkl ruokaöljyä
2 tl hunajaa
1 – 2 tl suolaa
2 rosmariinin oksaa

Kuori ja pilko juurekset noin sentin kuutioiksi. Laita ne uunivuokaan. Valuta päälle ruokaöljyä ja pyöräytä mausteet samalla juuresten joukkoon. Lisää juuresten pinnalle hunajanokareita.
Paista ilman kantta puolisen tuntia 200 asteessa ja sen jälkeen vielä 20 minuuttia kannen alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti