Perunamuffini italialaiseen tapaan: täytteenä mozzarellaa, aurinkokuivattua tomaattia ja basilikaa. |
Perusta periaatteelliselle perusaterialle on peruna. Pottu
kuin pottu mutta perunoissakin on eroja niin kuin ihmisissäkin. On timoja,
siiklejä, rosamundia, vangogheja, nicoloita, sinisiä, punaisia, mustia,
keltaisia. Namnam puikuloita, pyörylöitä, soikiloita.
Perusperunaa perusaterialla: uusia perunoita ja silliä,
tilliä, voita. Vaan kun perunaa ja sillitilliä jo on silmät, nenä ja suu
täynnä, niin mitä sitten?
Kristiinankaupungissa on tänä viikonloppuna perunafestarit: Potato
Scandinavia. Perunafestareilla on paikallisille kokeille perunaleivonnaisen
kilpailu. Siihen ei nyt Signora Salvian perunamuffinit ehdi mutta niiden
valmistaminen sai innoituksensa ko. kilpailusta. Kristiinankaupunkilainen vinkkasi
kisasta ja näin virtuaalisesti pääsee kisatunnelmaan kotikeittiössä.
Perunamuffinit sopivat syötäväksi kuumina tai kylminä. Ne
sopivat kevyeksi pääruoaksi tai vaikkapa pihvin seuralaiseksi. Perunamuffinien
resepti on peräisin mistäpä muualta kuin Italiasta, mutta kyllä suomalaisetkin
ovat jo keksineet perunamuffinit. Suomalaisten resepteissä toistuu ylijäänyt perunamuusi
muffinien raaka-aineena, mutta kun muffinit tekee esimerkiksi herkullisista
siikleistä, saa myös kesän maun muffineihin.
Perunaa siis perusteellisesti. Olkaa hyvät monikulttuuriset perunamuffinit.
Kypsät ja kauniisti kohonneet perunamuffinit värikkäissä silikonivuoissa. |
Perunamuffinit
6 kpl
4 keskikokoista siikliperunaa
1 kananmuna
1 – 2 rkl oliiviöljyä
1 – 2 rkl maitoa
1 dl paistettua sipulia pieninä paloina
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
Täyte 1
mozzarellakuutioita
aurinkokuivattua tomaattia
tuoretta basilikaa
Täyte 2
paistettuja kantarelleja
paistettua sipulia
tuoretta persiljaa
Täyte 3
paistettua pekonia
mozzarellakuutioita tai muuta sulavaa juustoa
Keitä perunat kypsiksi. Kuori yksitellen ja muussaa saman
tien kuumana haarukalla. Lisää joukkoon oliiviöljyä.
Kun seos on jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunan keltuainen
ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon muut ainekset paitsi
kananmunanvalkuainen.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto
varovasti perunataikinan joukkoon.
Valmista muffinit. Laita muffinivuokaan 1 rkl
perunataikinaa. Upota siihen kevyesti valitsemasi täytteen ainekset. Laita
toinen ruokalusikallinen perunataikinaa täytteen päälle.
Perunamuffnit ovat kuohkean lohkeavia valkuaisvaahdon ansiosta. |
Paista muffinit 15 – 20 minuuttia 180
astetta/kiertoilmauuni, 200 astetta/sähköuuni, 230 astetta/kaasu-uuni.
Tarjoile kuumina tai kylminä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti