Mozzarellasalaatti uudessa muodossa: täytetty mozzarella |
Elämän täyteläisyys tiivistyy elokuussa. Täydet korit
sieniä, täydet ämpärit marjoja, täydet pakastimet kesää.
Täyteys elämän vapautta, tyhjyys työssä. Pikkuhiljaa täyttyvä
työpää. Täyttyvä työläys. Tyydyttävä täyteys.
Täytettäviä täyteläisyyksiä tästä elokuusta. Täyteläisiä
lukemisen tunteja, öitä, päiviä. Täyskäsi täpötäysiä.
Ruoka on unohtunut täyteyteen. Täyteen kotiin, tyhjentyvään
kotiin, täydestä tyhjyteen –haaveiluun. Tyhjä tila on kaunista. Täysi
ruokalautanen on kaunis. Pienestä täysi on kauniimpi; täydestä syntyy tyhjyyden
harmonia.
Täysi ja tyhjä. Suuri ja pieni. Runsas ja niukka.
Täytetyt mozzarellat ovat oiva alkuruoka tai kevyt lounas
elohelteillä tai intiaanikesässä. Täytetyt paprikat, kesäkurpitsatäytteiset,
täyttävät tukevammin.
Mozzarella voi olla salaattipesässä, tässä sen pesä on sisilialaisessa oliivikulhossa. |
Täytetyt mozzarellat
yhden hengen annos
1 mozzarella di bufala eli yksi pallo puhvelinmaidosta
valmistettua mozzarellaa
½ aprikoosi
3 tl kypsiä maissinjyviä
2 vihreää oliivia
tilkkanen hyvää oliiviöljyä
tilkkanen balsamiviinietikkaa
Leikkaa mozzarellasta ”pää” pois. Koverra pehmeästä pallosta
sisus pois veitsellä tai lusikalla.
Sekoita täytesalaatti. Leikkaa aprikoosin puolikas pieniksi
kuutioiksi. Samoin leikkaa oliivit neljään tai kahdeksaan osaan. Lisää joukkoon
maissinjyvät.
Täytä tyhjä kolo etukäteen sekoittamallasi aprikoosi-maissi-oliivi
-salaatilla.
Lorauta varovasti salaatin päälle oliiviöljyä ja
balsamiviinietikkaa.
Tarjoile yksittäisiltä lautasilta tai kulhoista jokaiselle
aterioitsijalle yksi mozzarellapallo.
Täyteläisen kevyet kesäkurpitsalla täytetyt paprikat. |
Kesäkurpitsalla täytetyt paprikat
usealle
4 paprikaa
1 – 2 dl keitettyä, suolattua jasminiriisiä
1 pieni kesäkurpitsa
1 - 2 kesäsipulia
4 kuivattua taatelia
mustapippurirouhetta
tuoretta timjamia
oliiviöljyä paistamiseen
8 viipaletta valkohomejuustoa, esim. luomubriejuusto
Valmista täyte. Keitä riisi paketin ohjeen mukaan.
Kuori kesäkurpitsa. Pilko se pieniksi kuutioiksi. Samoin pilko
sipuli pieniksi.
Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää pannulle
kesäkurpitsakuutiot. Anna paistua kypsiksi miedolla tulella. Mausta seos
tuoreen timjamin lehdillä ja mustapippurirouheella.
Lisää riisin joukkoon kesäkurpitsasipuliseos. Pilko kuivatut
taatelit pieniksi ja lisää ne seokseen.
Pese paprikat ja leikkaa ne pitkittäin puoliksi. Poista
siemenet ja kalvot.
Täytä paprikat täytteellä. Asettele ne öljyttyyn vuokaan. Päällystä jokainen paprikan puolikas yhdella siivulla valkohomejuustoa.
Timjami ja taateli maustavat paprikat. |
Paista 200 asteessa n. puoli tuntia.
Tarjoile kevyenä kesäisenä pääruokana kuumina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti