Kesäkurpitsakääröt - kevyttä intiaanikesään |
Kas, kesäkurpitsat kasvavat ja täyttävät maan. Kääk, minne
kaikki kesäkurpitsat? Mihin mahaan kaikki kesäkurpitsat? Ei huolta ruoan
tuhoamisesta, kun seuraa italialaisia ruokajuttuja. Kesäkurpitsaa voi säilöä.
Kerran entisessä elämässä kokeilin amerikkalaista
kesäkurpitsa-ananashilloa. No, maku oli kivan pirteä mutta hillo ei säilynyt.
Se oli myös vetistä: kuin ananasmurskaa mutta kesäkurpitsasta valmistettua.
Italialaiset neuvovat pakastamaan kesäkurpitsaa.
Kesäkurpitsa pestään, leikataan pieniksi kuutioiksi ja pakastetaan sopivina
annoksina raakana. Kesäkurpitsan voi myös grillata ja pakastaa grillattuna.
Kesäkurpitsat voi säilöä öljyyn. Kilo kesäkurpitsoja, 2
litraa valkoviinietikkaa, oliiviöljyä, suolaa, 5 valkosipulinkynttä, nippu
lehtipersiljaa, 3 – 4 chilipalkoa. Kesäkurpitsat keitetään siivuina suolatussa
valkoviinietikassa. Puhtaisiin purkkeihin ladotaan kerroksittain
kesäkurpitsasiivuja, valkosipulisiivuja, chilin palasia, persiljaa. Kun purkki
on täynnä, kaadetaan hyvää oliiviöljyä purkkiin siten, että purkki täyttyy
piripintaan. Purkit suljetaan hyvin. Niitä keitetään vesihauteessa 40
minuuttia. Purkit jäähdytetään. Säilytetään viileässä ja nautitaan kuukauden
kuluttua.
Jos intiaanikesä jatkuu vielä, kesäkurpitsoita voi
aurinkokuivata. Silloin ne levitetään ohuina siivuina laakeaan astiaan ja
pidetään pari päivää auringossa. Välillä kesäkurpitsoita käännellään. Kuivatut
kesäkurpitsat säilytetään paperipussissa ja käytetään kuten muitakin kuivattuja
vihanneksia.
Mutta Signora Salvialla ei ole kesäkurpitsamaata eikä
ongelmia kesäkurpitsojen säilyttämisessä tai käyttämisessä.
Juuri nyt
suomalaiset kesäkurpitsat ovat parhaimmillaan ja niistä saa kaikenlaisia
ruokia. Moni kesäkurpitsaruoka on jo päässyt reseptilistalle. Tänään vuorossa
oli maistella kesäkurpitsakääröjä. Niitäkin voi täyttää monin eri tavoin: olen
nähnyt italialaisissa resepteissä tomaatilla ja mozzarellalla täytettyjä ja
tonnikalalla täytettyjä.
Kevyt kesäinen versio on täyttää kesäkurpitsarullat
kukkakaalilla ja tonnikalalla. Nam!
Kesäkurpitsakääröissä maistuu kevyesti kukkakaali ja tonnikala, myös kesäkurpitsan oma maku nousee esille. |
Kesäkurpitsakääröt
2: lle tai useammalle
2 keskikokoista mahdollisimman suoraa kesäkurpitsaa
1 pieni kukkakaali
80 g öljyyn säilöttyä tonnikalaa
hyppysellinen suolaa
hiukan juustoraastetta
Pese kesäkurpitsat hyvin. Leikkaa ne pitkittäin ohuiksi
siivuiksi (n. 3 – 4 mm). Grillaa siivut tai paista ne öljyssä pehmeiksi.
Kevyempi versio ruoasta syntyy, kun kesäkurpitsat grillaa.
Valmista täyte. Keitä kukkakaali melkein pehmeäksi. Soseuta
kukkakaalin kukinnot. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon tonnikala, josta öljy on
valutettu pois. Lisää suolaa maun mukaan.
Öljyä uunivuoka. Laita aina yksi kypsä kesäkurpitsasiivu
vuokaan. Lisää sen päälle 2 – 3 tl täytettä.
Rullaa siten, että kesäkurpitsasiivusta
jää kaunein pää päällimmäiseksi. Rullaa kaikki kesäkurpitsasiivut täytteineen.
Laita valmiiden kääröjen päälle hiukan juustoa.
Grillaa tai paista uunissa kääröjä 5 – 10 minuuttia siten,
että päällys hieman ruskistuu.
Tarjoile kuumana alkuruokana tai kevyenä pääruokana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti