maanantai 18. toukokuuta 2015

Havu-Laten herkut: pakkaspojan paisti ja aprikoosiporsas


Pihlaja avaa lehtiään.

Havu-Late kokkaa yli 80-vuotiaan herkkusuun tarmolla paikalle pelmahtaville aikuisille lapsilleen ja muillekin kylänkävijöille sekä itse luomiaan ja kokeilemiaan että kokkaavien metsästyskavereidensa liharuokia.

Kun joukot saapuvat eri suunnista Suomea Havu-Laten pöydän ääreen, on hitaasti haudutettua pöydässä. Pitkään uunissa haudutettu aprikoosiporsas ei ole ihan muodikasta nyhtöpossua mutta se on pehmeän mureaa, melkein haarukalla lohkeavaa, makeaa possua. Havu-Laten suussa maistuu makea: hänen lapsuudessaan 1930-luvulla makea ja sokeri oli himoittua harvinaisuutta – ja nykyisinkin juhlapöydässä makea maistuu. Uunitomaatit hautuvat samassa uunissa. Niidenkin salaisuus on makeus.
Uunitomaatit hautuvat leivinuunin jälkilämmössä pehmeiksi.


Helatorstain lihasta notkuvalla pöydällä juhlistettiin mökkipaikan 50-vuotista olemassa oloa.  Aprikoosiporsaan lisäksi pöydässä oli syksyn hirvistä viimeisin paisti pakkaspojan versiona. Summittainen ohje löytyy Havu-Laten metsästysaiheisesta omakustannekirjasta, mutta summittaisellakin ohjeella syntyy taitajan käsissä hyvä, maukas paisti. 

Havu-Late laittaa kystä kyllä, nykyisin päivittäin. Ukki ei menetä toimintatarmoaan eikä taitojaan vaikka ikää tulee joka vuosi yksi lisää. Ruoanlaittotaidot karttuvat koko ajan ja luova ihminen löytää omilla makuyhdistelmillään uusia alueita.
Juhlalounaan alkupala: Riipisen teeripateeta ja mustaherukkahilloa. http://www.riipisen.fi/

On ihanaa istua Havu-Laten laittamaan valmiiseen pöytään, jossa kattilat höyryävät ja sulotuoksut leviävät kauas vieraillekin haisteltaviksi. Vaikka pääruoka on tukevaa lihaa, niin pöydässä on myös perinteisiä juureksia ja vihanneksia – tietysti myös riistaan sopivaa survottua puolukkaa. On tuttua ja uutta, maistuvaa.

On suku koolla. Nautitaan!

Havu-Late leikkaa pakkaspojan paistia.

Pakkaspojan paisti: valmis pöytään













Pakkaspojan paisti
1 – 2 kg jäinen riistapaisti: hirveä, poroa, peuraa

Kuuma mausteliemi
10 % suolaliuos
valkopippuria
sipuli paloina
valkosipulia paloina
laakerinlehti
katajanmarjoja

Valmistus
Laita jäinen paisti 80 – 90 –asteiseen uuniin. Anna lihan sulaa ja kypsyä. Kun paisti on sulanut niin paljon, että lihalämpömittari uppoaa lihaan, laita lämpömittari paikoilleen lihan paksuimpaan kohtaan.

Jatka kypsentämistä n. 100 asteessa useita tunteja. Kun lämpömittari näyttää 70 astetta, liha on medium-kypsää eli hieman punertavaa.

Valmista mausteliemi. Keitä pari kolme litraa vettä ja sekoita siihen suola sekä muut mausteet.

Laita kuuma paisti kuumaan mausteliemeen. Anna maustua liemessä ainakin tunti/lihakilo. Mitä pitempään liha on liemessä, sitä voimakkaammin mausteet maistuvat lihassa.

Tarjoile kylmänä.


Aprikoosiporsaasta maistiaiset

Aprikoosiporsas
n. 8:lle
2,5 kg kasleria
1 pss kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä

Tee kaslerin palaan pituussuuntaan syvä viilto. Laita viiltoon 1 rkl merisuolaa ja runsaasti mustapippuria. Lisää pehmeät aprikoosit. Kääri rulla umpeen.

Paketoi liha narulla tiukasti. Hiero kaslerin pintaan vielä suolaa ja mustapippuria.

Laita paketti öljyttyyn uunivuokaan, jossa on hiukan vettä pohjalla. Paista 150 – 170 asteisessa uunissa pari tuntia ilman kantta. 

Laita kansi tai folio uunivuoan päälle. Laske lämpö 100 asteeseen ja paista vielä nelisen tuntia.

Tarjoile kuumana tai kylmänä.

Uunitomaatit juustonokarein

Uunitomaatit

isoja tomaatteja
hyppysellinen sokeri
ripaus hienoa merisuolaa
oreganoa
juustonokareita




Leikkaa tomaatit puoliksi. Koverra kova kanta pois. Öljyä uunivuoka. Ripottele jokaiselle tomaatinpuolikkaalle pikkuripaus suolaa, muutama sokerikide ja oreganoa. Laita tomaatin puolikkaan päälle juustonokare.


Uunitomaatit maustehunnuin.

Paista 100 – 150 asteessa ½ - 1 tunti. Tomaatit ovat valmiina makeita ja pehmeitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti