Pihlaja avaa lehtiään. |
Havu-Late kokkaa yli 80-vuotiaan herkkusuun tarmolla
paikalle pelmahtaville aikuisille lapsilleen ja muillekin kylänkävijöille sekä
itse luomiaan ja kokeilemiaan että kokkaavien metsästyskavereidensa liharuokia.
Kun joukot saapuvat eri suunnista Suomea Havu-Laten pöydän
ääreen, on hitaasti haudutettua pöydässä. Pitkään uunissa haudutettu
aprikoosiporsas ei ole ihan muodikasta nyhtöpossua mutta se on pehmeän mureaa,
melkein haarukalla lohkeavaa, makeaa possua. Havu-Laten suussa maistuu makea:
hänen lapsuudessaan 1930-luvulla makea ja sokeri oli himoittua harvinaisuutta –
ja nykyisinkin juhlapöydässä makea maistuu. Uunitomaatit hautuvat samassa
uunissa. Niidenkin salaisuus on makeus.
Uunitomaatit hautuvat leivinuunin jälkilämmössä pehmeiksi. |
Helatorstain lihasta notkuvalla pöydällä juhlistettiin
mökkipaikan 50-vuotista olemassa oloa. Aprikoosiporsaan lisäksi pöydässä oli syksyn
hirvistä viimeisin paisti pakkaspojan versiona. Summittainen ohje löytyy
Havu-Laten metsästysaiheisesta omakustannekirjasta, mutta summittaisellakin
ohjeella syntyy taitajan käsissä hyvä, maukas paisti.
Havu-Late laittaa kystä kyllä, nykyisin päivittäin. Ukki ei
menetä toimintatarmoaan eikä taitojaan vaikka ikää tulee joka vuosi yksi lisää.
Ruoanlaittotaidot karttuvat koko ajan ja luova ihminen löytää omilla
makuyhdistelmillään uusia alueita.
Juhlalounaan alkupala: Riipisen teeripateeta ja mustaherukkahilloa. http://www.riipisen.fi/ |
On ihanaa istua Havu-Laten laittamaan valmiiseen pöytään,
jossa kattilat höyryävät ja sulotuoksut leviävät kauas vieraillekin
haisteltaviksi. Vaikka pääruoka on tukevaa lihaa, niin pöydässä on myös
perinteisiä juureksia ja vihanneksia – tietysti myös riistaan sopivaa survottua
puolukkaa. On tuttua ja uutta, maistuvaa.
On suku koolla. Nautitaan!
Havu-Late leikkaa pakkaspojan paistia. |
Pakkaspojan paisti: valmis pöytään |
Pakkaspojan paisti
1 – 2 kg jäinen riistapaisti: hirveä, poroa, peuraa
Kuuma mausteliemi
10 % suolaliuos
valkopippuria
sipuli paloina
valkosipulia paloina
laakerinlehti
katajanmarjoja
Valmistus
Laita jäinen paisti 80 – 90 –asteiseen uuniin. Anna lihan
sulaa ja kypsyä. Kun paisti on sulanut niin paljon, että lihalämpömittari
uppoaa lihaan, laita lämpömittari paikoilleen lihan paksuimpaan kohtaan.
Jatka kypsentämistä n. 100 asteessa useita tunteja. Kun
lämpömittari näyttää 70 astetta, liha on medium-kypsää eli hieman punertavaa.
Valmista mausteliemi. Keitä pari kolme litraa vettä ja
sekoita siihen suola sekä muut mausteet.
Laita kuuma paisti kuumaan mausteliemeen. Anna maustua
liemessä ainakin tunti/lihakilo. Mitä pitempään liha on liemessä, sitä
voimakkaammin mausteet maistuvat lihassa.
Tarjoile kylmänä.
Aprikoosiporsaasta maistiaiset |
Aprikoosiporsas
n. 8:lle
2,5 kg kasleria
1 pss kuivattuja pehmeitä aprikooseja
1 rkl karkeaa merisuolaa
1 rkl rouhittua mustapippuria
1 dl vettä
Tee kaslerin palaan pituussuuntaan syvä viilto. Laita
viiltoon 1 rkl merisuolaa ja runsaasti mustapippuria. Lisää pehmeät aprikoosit.
Kääri rulla umpeen.
Paketoi liha narulla tiukasti. Hiero kaslerin pintaan vielä
suolaa ja mustapippuria.
Laita paketti öljyttyyn uunivuokaan, jossa on hiukan vettä
pohjalla. Paista 150 – 170 asteisessa uunissa pari tuntia ilman kantta.
Laita kansi tai folio uunivuoan päälle. Laske lämpö 100
asteeseen ja paista vielä nelisen tuntia.
Tarjoile kuumana tai kylmänä.
Uunitomaatit juustonokarein |
Uunitomaatit
isoja tomaatteja
hyppysellinen sokeri
ripaus hienoa merisuolaa
oreganoa
juustonokareita
Leikkaa tomaatit puoliksi. Koverra kova kanta pois. Öljyä
uunivuoka. Ripottele jokaiselle tomaatinpuolikkaalle pikkuripaus suolaa,
muutama sokerikide ja oreganoa. Laita tomaatin puolikkaan päälle juustonokare.
Uunitomaatit maustehunnuin. |
Paista 100 – 150 asteessa ½ - 1 tunti. Tomaatit ovat
valmiina makeita ja pehmeitä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti