Ulkoruokinta- ja säilöntäkausi alkaa olla taas ovella.
Pakastimessa on vielä talven jäljiltä kaikenlaista. Joulumarkkinoilta ostettuja
makkaroita löytyi paketti: Harjun makkaratehtaan Välimeren lammasmakkarat.
Harjun makkaratehtaan makkarat ovat kotikulmillani valmistettua lähiruokaa. Lähiä
niissä on myös suomalainen lampaanliha.
Harjun makkaratehtaan Välimeren lammasmakkarat - kuumia, juuri uunista otettuja |
Makkarat ovat lihaisia raakamakkaroita eli ne vaativat
suhteellisen pitkän kypsennysajan. Kypsensin makkaroita melkein tunnin 200-asteisessa
kaasu-uunissa, sähköuunissa kypsennysaika lienee lyhyempi. Grillattaessa
makkaroita ne kannattaa kypsentää kunnolla grillin matalamman lämmön
tuottavissa osissa ja vasta lopuksi grillata makkaroihin pinta.
Välimeren lammasmakkarat ovat voimakkaan mausteisia: niissä
maistuu minun suussani eniten pomeranssinkuori, mutta mauissa on myös fenkolia,
valkosipulia, chiliä. Inkivääri, jota on käytetty myös mausteena, ei hallitse
makumaailmaa samoin kuin se tekee Harjun makkaratehtaan Salvia-inkiväärimakkaroissa,
joita maisteltiin talvella pakkaspäivän lämmikkeeksi.
Salvia-inkiväärimakkaroissa inkiväärin maku on niin tukeva, että se peittää
herkän salvian ja saa makkaran maistumaan minun suussani hajuvesimäiseltä.
Molemmissa makkaroissa on vähäsuolaisempaan ruokaan
tottuneelle suolaa liian paljon, mutta toisaalta varsinkin kesällä lisäaineeton
makkara tarvitsee säilyäkseen suolaa. Helteellä suola on myös hyväksi. Harjun
makkaratehtaan makkarat myydään pakasteina – ja siksi Välimeren lammasmakkarat
unohtuivatkin pitkäksi aikaa pakkasen uumeniin. Niillä on kuitenkin puolen
vuoden säilymisaika pakasteina.
Talvimakkaroiden kanssa maistuvat uunijuurekset.
Kesämakkaroiden kanssa maistuvat voissa haudutetut
kevätsipulit.
Grillit siis kuumiksi ja makkaranpaistoon!
Raakamakkarat uunissa
Öljyä uunivuoka. Laita makkarat vuokaan. Pistele makkaroihin
reikiä terävän veitsen kärjellä. Kypsennä makkaroita uunissa ½ - 1 tunti n. 200
asteessa.
Raakamakkarat uuniin menossa. |
Makkarat ovat kypsiä, kun ne ovat kutistuneet pikkuisen ja pinta
on vähän ruskistunut. Ks. aloituskuva.
Harjun makkaratehtaan sivulla on myös hyvä ohje
raakamakkaroiden kypsentämiseen sekä grillissä että pannulla: http://makkaratehdas.fi/
Voissa haudutetut
kevätsipulit
kahdelle
1 nippu kevätsipuleita
½ nippua lehtipersiljaa
1 rkl voita
Kevätsipulit kattilassa: haudutus alkaa. |
Sulata voita kattilassa. Lisää voisulaan kevätsipulit n. 10
cm pitkinä paloina. Kun sipulit ovat lötkistyneet, lisää lehtipersilja ja anna
seoksen hautua miedolla lämmöllä pehmeäksi.
Kypsiksi hautuneet kevätsipulit ja lehtipersiljat. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti