Nokkosista rulla saa kauniin vihreän värin ja herkullisen luonnon maun. |
Villivihannesvillitys villiinnyttää viileimmänkin cityvillikon:
pikkunokkosia! Mentiin maalle landelle – ja eikun hanskat kouraan, kouraus
maasta ja kas: koura on täynnä pikkunokkosia. Mitä nokkosista?
Ei piirakkaa, ei soppaa – ne on jo ihan tuttuja juttuja.
Vaan kun on maalta isoja luomumunia, niin munakasta sitten.
Ei munakasta, jotain kauniimpaa. Munakashan särkyy, jos sen
paistaa pieleen. Siis nokkosia rullaan ja rulla uuniin. Vai mitenkäs se
menikään? Ensin rullan pohja uuniin ja vasta sitten rullataan.
Rullaati rullaati rullaati rullallallei… Kevätlaulut soivat
jo päässä, kun ampaisee kevätvuoteelta nokkosikkoon. Vaan hetken kestää tätäkin
elämää, pian nokkoset ovat jo isoja ja karvaita. Tosin isojen nokkosten
kärkikasvustoja leikkaamalla satoa saa kuulemma pitkin kesää.
Pikkunokkoset maistuvat kyllä makeimmilta. Kasvupaikkakin vaikuttaa
nokkosen makuun. Minun pikkunokkoseni on poimittu omenapuun juurelta.
Viimekeväiset poimittiin raparperipenkistä – ja uijuijui, ne olivat karvaita.
Tiedä sitten, pitääkö pieni empiirinen tutkimukseni paikkansa, mutta aina voi
kuvitella, että omenapuusta on tullut nokkosiin makeus ja niistä raparpereista
happamuus.
Siis toimeen: pikkunokkoset pataan kiehumaan ja sitten
rullaksi aterian estetiikkaa ja makua tarjoamaan.
Nokkostellaan.
Pellillä paistettu nokkosrulla on niin pitkä, ettei se mahdu kokonaisena tarjoiluvadille. |
Nokkosrulla
pääruoaksi 2:lle, alkupalaksi useammalle
1 litra pikkunokkosia
4 isoa luomumunaa
1 dl maitoa
½ punainen chilipalko
2 pientä sipulia
hyppysellinen muskottipähkinää
¼ - ½ tl rouhittua valkopippuria
½ tl suolaa
½ rkl oliiviöljyä
Täyte
8 viipaletta pehmeää goudajuustoa
8 viipaletta keittokinkkua
¼ ruukkua tuoretta lehtipersiljaa
Nokkosrullan täyte täytelöittää ja tasoittaa nokkosten makua. |
Työskentele nokkosten kanssa tiski- tai muut hansikkaat
kädessä. Puhdista pikkunokkoset roskista. Poista juuret ja kovat varret. Huuhtele
nokkoset kylmällä vedellä. Ryöppää nokkoset kiehuvassa vedessä eli keitä niitä
vähässä vedessä pari minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Jäähdytä nokkoset.
Pilko pieniksi sipulit ja chilipalon puolikas. Kuumenna öljy
paistinpannulla ja lisää siihen ensin chilin palat. Kun öljy on saanut makua
chilistä, lisää sipulin palat ja kuullota ne chiliöljyssä.
Lisää kypsät sipulit ja chilit nokkosten joukkoon. Soseuta
seos. Jäähdytä edelleen, jos seos on lämmintä.
Sekoita joukkoon munat, maito ja loput mausteet.
Levitä munakasseos leivinpaperilla päällystetylle
uunipellille. Paista kaasu-uunissa ylätasolla n. 230 asteessa, sähköuunissa 200
asteessa 10 – 12 minuuttia. Tarkkaile
erityisesti viimeisten minuuttien aikana, että munakas ei pala pohjasta.
Kun seos on hyytynyt kokonaan ja pohja vaikuttaa hieman
ruskettuneelta, nosta pelti uunista.
Irrota varovasti nokkosrulla leivinpaperista yhdeltä
reunalta. Levitä pohjan päälle toiseen reunaan ensin juustoviipaleet, niiden
päälle lehtipersiljaa silppuna ja lopuksi keittokinkkuviipaleet.
Kääri pohja ja täytteet varovasti rullaksi leivinpaperia
apuna käyttäen. Rullan munakas ei ole kovin vahva eli varo äkkinäisiä liikkeitä
ettei rulla hajoa kappaleiksi.
Tarjoile rulla lämpimänä kevyenä pääruokana. Kylmänäkin se
maistuu alkupalana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti