Kesä, suvi, suloinen saa sydämen juhlatunnelmiin. On juhla
ja juhannusilta. Sen voi kerrata oikeana juhannuksena eli 25. kesäkuuta,
jolloin muualla Euroopassa on Johanneksen, San Giovannin päivä.
Italialainen ystäväni kyseli hätääntyneenä, kun näki kuvani
juhannusjuhlista jo 19. kesäkuuta facebookissa: Onko jo nyt juhannus? Italiassa
San Giovannia juhlitaan sinä oikeana päivänä eikä silloinkaan kovin juhlallisin
menoin. Firenzessä on San Giovannin ilotulitus, koska kaupungin suojeluspyhimys
on Pyhä Johannes eli San Giovanni.
Muinaiset roomalaiset taas viettivät vesijuhlaa Tiberin
rannoilla juhannuksen aikoihin. Vesijuhlaa vietettiin monin paikoin
Suomessakin. Vesi vanhin voitehista sammutti kokot jotka roihusivat järvien
rannoilla.
Vaan kesä tulee, kesä. Ainakin grilli tekee kesän. Tuulessa
on hyvä grillata: savu leijailee pois naapurin haisteltavaksi. Grilliin
kasleria, sopivan rasvaista lihaa. Kunnon viljaporsaan kasleria kauppahallista.
Pihvit grillautuvat vihannesten kanssa kiireisimmille. |
Jälkiruoaksi kesäjuhliin kompottia eli viinamarjoja.
Kompotti maistuu vaniljajäätelön kanssa. |
Tämän juhannuksen harvinainen juhla oli timanttihäät.
Vanhempani vihittiin 60 vuotta sitten juhannuspäivänä. Tänä vuonna äiti
kruunattiin timanttimorsiameksi tiaralla ja isä timanttisulhoksi
timanttimitalilla.
Lahjoiksi annettiin makumatkoja eli lahjakortteja
kotikaupungin ravintoloihin ja Suomen eri paikkakunnilta pikkuherkkuja: Pandan
ja Brunbergin suklaata, Helsingin meijerin juustoja, Jyväshyvän keksejä, Lemin
särää, Lappeenrannan marianneja, Kouvolan lakritsaa ja sydänmarmeladeja . Vettä ei juotu vaan samppanjaa!
Timanttijuhlissa syötiin alkupalaksi mäti-lohivoileivät,
pääruoaksi perinteiseen pohjoiskarjalaiseen tapaan karjalanpaistia, perunoita,
porkkanoita, varhaiskaalisalaattia ja pikkupunajuuria.
Mätilohileipä on tehty Porokylän leipomon gluteenittomalle jyväleivälle: siian ja kirjolohen mätiä, graavia lohta, turkkilaista jogurttia, sipulisilppua. |
Timanttiset juhlat päättyivät sydänkakkuun ja kompottiin.
Meillä kaikilla oli niin mukavaa. Oi, näin saatte olla mukana.
Sydänkakku on tehty Semperin hienoista jauhoista Kolin alamajan kahvilassa. |
Grillipihvit kaslerista
12:lle
2, 3 kg viljapossun kasleria
Marinadi
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl hunajaomenaviinietikkaa
½ ruukkua timjamia
1 ruukku lehtipersiljaa
Paistamiseen
mietoa chilin makuista grillauskastiketta
Leikkaa kasler noin sentin paksuiksi viipaleiksi. Sekoita
marinadi. Marinoi lihoja 3 – 5 tuntia viileässä.
Grillaa lihat siten, että ensin paista pinnat kiinni
parilalla. Kun toinen puoli on paistunut, käännä. Sivele paistuneelle puolelle
grillauskastiketta. Käännä pihvit ja sivele toisellekin puolelle kastiketta.
Grillaa pihvit kypsiksi: n . 4 -5 minuuttia/puoli. Kasler on niin rasvaista,
että pihvi pysyy mehevänä, vaikka sitä paistaa pitkäänkin.
Havu-Laten kompotti
tuoreita marjoja
sokeria
kirkasta viinaa
Laita kauniiseen lasipurkkiin kerroksittain marjoja ja
sokeria. Kun purkki on täynnä, kaada päällä kirkasta viinaa niin, että marjat
peittyvät.
Marjat säilyvät n. vuoden verran raikkaina viinakasteessa.
Viinaliemestä syntyy likööri.
Kompotti maistuu hyvälle vaniljajäätelön kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti