sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kylmälle kyytiä: vihreä sipulikeitto ja juustoleivät (gluteeniton)


Sipulikeitto saa makua ja voimaa alkukesän vihreistä ja kuumasta juustoleivästä.



Hrrr, köh, köh, viuuh, kolikoli – myrsky pauhaa alkukesässä, sataa, tuulee, laituri kolisee ja keikkuu, kohta lähtee ajelehtimaan lauttana, jolle voisi perustaa pop up -kahvilan. On lautalla pienoinen kahvila –laulu soi korvissa samalla kun tuuli viuhuu vinhasti.

Lautan kahvilassa olisi tarjolla kuumaa keittoa riemumyrskyajelulla värjötteleville. Kylmää keittoa vasta sitten, kun helle hellii kylmän kangistamia.

Kylmälle kyytiä kuumalla keitolla. Kylmälle kyytiä puhkumalla ja puhisemalla: pois pois, hus, mene pois. Kylmälle kyytiä: älä tule kylmä kesä, tule kuuma kesä. Tule jo!

Kärsimätön matkaa kuumaan, kärsivällinen kokkaa kuuman.

Sipulikeitto on haudutettavaa yksinkertaista kesäruokaa, joka lämmittää myös keittiön, kun oikein hyvin keiton valmistaa. Keitto saa voimaa talven sipuleista ja alkukesän sipuleista. Keitolla kaapit saavat kyytiä, kun keittoon tyhjentää pakastimesta sinne säilötyt liemet ja sipulipussista viimeiset talvisipulit. Signora Salvian pakastimesta löytyi 1 dl karjalanpaistilientä ja 1 dl valkoviinissä keitetyn vasikan lientä.

Uusille kylmille on sitten tilaa pakkasessa: alkukesän, kesän, loppukesän kaikille lämmössä ja valossa kasvaneille. Kylmälle kyytiä: heti! Sipulikeitto on valmis, leivät kuumat – aah. Jo lämmittää sielussakin.

Sipulikeitto tarjoillaan leivän kanssa.

Vihreä sipulikeitto
4:lle

5 isohkoa keltasipulia
1 purjo
1 sipulinipun varret
¼ ruukku timjamia
2 l vahvaa liha- tai kasvislientä (luomu-kuutioista tai  pakkaseen talven aikana säilötyistä lihojen paistoliemistä)
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
½ rkl sokeria
1 tl suolaa

Leikkaa keltasipulit ohuiksi renkaiksi. Hauduta niitä pehmeiksi miedolla lämmöllä isossa pannussa voin ja oliiviöljyn seoksessa n. 15 minuuttia.



Sipulien metamorfoosi kitkerän raaoista makeiksi alkaa.
Sipulit hautuvat.







Lisää sipulirenkaisiin sokeri ja suola. Lisää samalla lämpöä keskilämmölle ja paahda sokeria sipuleihin. Pienennä lämpöä ja laita kansi sipuliseospannulle. Hauduta kaikkineen n. 40 minuuttia. 

Sekoita välillä ja tarkkaile, että sipulit eivät pala vaan ruskistuvat kauniisti.

Sipulit ovat valmiita keiton valmistukseen.

Valmista liha- tai kasvisliemi. Laita sipulit isoon kattilaan ja kaada kiehuva liemi päälle. Lisää kattilaan timjamin oksat. Keitä keittoa noin tunti miedolla lämmöllä.

Lisää lopuksi viipaleiksi leikatut purjo ja sipulinvarret keittoon. Keitä vielä n. 10 minuuttia.

Vihreät vielä heleänvihreitä, keitettäessä vihreät tummuvat.


Tarjoile kuumana kuumien juustoleipien kanssa. Lautaselle asetellaan ensin sopiva annos keittoa ja keittoon asetellaan kuuma juustoleipä, joka pehmenee sipulin kanssa suloiseksi mauksi.

Kuumat juustoleivät valmiita keiton kanssa nautittaviksi.


Kuumat juustoleivät
4: lle

4 palaa paahtoleipää (gluteeniton, esim. Schär Pan Carre)




Juustotahna

1 – 2 rkl pehmeää juustoa raasteena, esim. pehmeä gouda
1 – 2 rkl grana padana –juustoa raasteena
1 – 2 rkl raejuustoa
1 kananmuna
½ tl mustapippurirouhetta
hyppysellinen suolaa

Paahda leivät kunnolla leivänpaahtimessa tai uunissa. Sekoita tahna valmiiksi.
Päällystä paahdetut leivät tahnalla. Grillaa tai paahda leivät uunissa.


Juustoleivät valmiina grillattaviksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti