Sipulikeitto saa makua ja voimaa alkukesän vihreistä ja kuumasta juustoleivästä. |
Hrrr, köh, köh, viuuh, kolikoli – myrsky pauhaa alkukesässä,
sataa, tuulee, laituri kolisee ja keikkuu, kohta lähtee ajelehtimaan lauttana,
jolle voisi perustaa pop up -kahvilan. On lautalla pienoinen kahvila –laulu soi
korvissa samalla kun tuuli viuhuu vinhasti.
Lautan kahvilassa olisi tarjolla kuumaa keittoa
riemumyrskyajelulla värjötteleville. Kylmää keittoa vasta sitten, kun helle
hellii kylmän kangistamia.
Kylmälle kyytiä kuumalla keitolla. Kylmälle kyytiä
puhkumalla ja puhisemalla: pois pois, hus, mene pois. Kylmälle kyytiä: älä tule
kylmä kesä, tule kuuma kesä. Tule jo!
Kärsimätön matkaa kuumaan, kärsivällinen kokkaa kuuman.
Sipulikeitto on haudutettavaa yksinkertaista kesäruokaa,
joka lämmittää myös keittiön, kun oikein hyvin keiton valmistaa. Keitto saa
voimaa talven sipuleista ja alkukesän sipuleista. Keitolla kaapit saavat
kyytiä, kun keittoon tyhjentää pakastimesta sinne säilötyt liemet ja
sipulipussista viimeiset talvisipulit. Signora Salvian pakastimesta löytyi 1 dl
karjalanpaistilientä ja 1 dl valkoviinissä keitetyn vasikan lientä.
Uusille kylmille on sitten tilaa pakkasessa: alkukesän,
kesän, loppukesän kaikille lämmössä ja valossa kasvaneille. Kylmälle kyytiä:
heti! Sipulikeitto on valmis, leivät kuumat – aah. Jo lämmittää sielussakin.
Sipulikeitto tarjoillaan leivän kanssa. |
Vihreä sipulikeitto
4:lle
5 isohkoa keltasipulia
1 purjo
1 sipulinipun varret
¼ ruukku timjamia
2 l vahvaa liha- tai kasvislientä (luomu-kuutioista tai pakkaseen talven aikana säilötyistä lihojen
paistoliemistä)
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
½ rkl sokeria
1 tl suolaa
Leikkaa keltasipulit ohuiksi renkaiksi. Hauduta niitä pehmeiksi
miedolla lämmöllä isossa pannussa voin ja oliiviöljyn seoksessa n. 15
minuuttia.
Sipulien metamorfoosi kitkerän raaoista makeiksi alkaa. |
Sipulit hautuvat. |
Lisää sipulirenkaisiin sokeri ja suola. Lisää samalla lämpöä
keskilämmölle ja paahda sokeria sipuleihin. Pienennä lämpöä ja laita kansi
sipuliseospannulle. Hauduta kaikkineen n. 40 minuuttia.
Sekoita välillä ja
tarkkaile, että sipulit eivät pala vaan ruskistuvat kauniisti.
Sipulit ovat valmiita keiton valmistukseen. |
Valmista liha- tai kasvisliemi. Laita sipulit isoon
kattilaan ja kaada kiehuva liemi päälle. Lisää kattilaan timjamin oksat. Keitä
keittoa noin tunti miedolla lämmöllä.
Lisää lopuksi viipaleiksi leikatut purjo ja sipulinvarret
keittoon. Keitä vielä n. 10 minuuttia.
Vihreät vielä heleänvihreitä, keitettäessä vihreät tummuvat. |
Tarjoile kuumana kuumien juustoleipien kanssa. Lautaselle
asetellaan ensin sopiva annos keittoa ja keittoon asetellaan kuuma juustoleipä,
joka pehmenee sipulin kanssa suloiseksi mauksi.
Kuumat juustoleivät valmiita keiton kanssa nautittaviksi. |
Kuumat juustoleivät
4: lle
4 palaa paahtoleipää (gluteeniton, esim. Schär Pan Carre)
Juustotahna
1 – 2 rkl pehmeää juustoa raasteena, esim. pehmeä gouda
1 – 2 rkl grana padana –juustoa raasteena
1 – 2 rkl raejuustoa
1 kananmuna
½ tl mustapippurirouhetta
hyppysellinen suolaa
Paahda leivät kunnolla leivänpaahtimessa tai uunissa. Sekoita
tahna valmiiksi.
Päällystä paahdetut leivät tahnalla. Grillaa tai paahda
leivät uunissa.
Juustoleivät valmiina grillattaviksi. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti