Paulan hedelmäinen kanakastike ja sveitsiläinen kotirösti valmiina sadepäivän lounaalle. |
Järvessä loiskuvat meren aallot, tuuli puhaltaa voimalla selältä, vesi vaahtoaa, vastapäinen ranta on
harmaa. Toissapäivänä oli tyyni, molemmin puolin oli sateen valkaisemaa maisemaa, vain mökin
kohdalla ei satanut pisaraakaan kuin minuutin ajan kovan isopisaraisen sateen.
Taukoamatonta kaiken kastelevaa tihkua ei ole tullut. On
kuuroja ja kovia kuuroja. Jossain joskus pilkahtaa aurinko. On tasalämpöisen
Suomen kesä: tasalämpöinen Suomi on tasaisesti noin kymmenasteinen - oli sitten
tammikuu tai kesäkuu.
Vaihtolämpöisyyttä odotellaan tai oikeasti 25 asteen
tasalämpöisyyttä, sitä, jonka pitäisi heinäkuuta helliä.
Kuumaa ruokaa on siis saatava. Helleruoat ja viileät juomat
pilkkaavat nettivirrassa värjöttelevää mutta rentoa elämää viettävää
lomailijaa, joka on päässyt pään nirvanaan: enää eivät työunet häiritse, vielä
on aikaa monta viikkoa antaa elämän olla yhdessä päivässä. Vielä on aikaa
löytää uutta, saada toisilta jotain sellaista mitä ei omassa keksi.
Siskokset, kaksoset. Toinen kokkasi toissapäivänä, toinen
eilen toisesta tietämättä. Molemmat tekivät kanasta kastiketta. Kyllä kaksosia
jokin yhdistää: näitä kaksosia ainakin rakkaus kanaan ja kermaan.
Toisen kastikkeessa
on currya ja hedelmää, toisen pekonia ja tomaattia. Molemmat lämmittävät
kylmänä sadepäivänä. Molemmat valmistuvat pikaisesti mökillä, kun on muutakin
tekemistä, vaikka vain saunan lämmittämistä ja lukemista, seurapelien
pelaamista, lähinähtävyyksissä käymistä.
Signora Salvia jäi statistin osaan, jääkaapin tyhjentäjäksi.
Perunoita, keitettyjä uusia perunoita suuremman porukan juhannusjuhlista jääneitä.
Niistä röstiä sveitsiläiseen tapaan. kotona tehtyyn tapaan. Tapa on opittu kerran
Suomessa asuneelta sveitsiläiseltä, siis oikeaa sveitsiläistä röstiä. Nam.
Ja taas ropisee. Se rauhoittaa.
Röstin pinta on paahtunut pannulla. |
Sveitsiläinen kotirösti
1 l keitettyjä perunoita
1 keltasipuli
2 rkl voita tai
oliiviöljyä
hyppysellinen suolaa
hyppysellinen jauhettua valkopippuria
Raasta perunat ilman kuoria karkealla terällä. Pilko sipuli
hienoksi silpuksi.
Kuullota sipulia paistinpannulla runsaassa rasvassa
pehmeäksi. Lisää perunaraaste. Pyörittele perunaraastetta kuumaksi.
Kokoa perunasipuliseos keskelle pannua keoksi.
Ota
tulenkestävä, esim. savilautanen tai -kulho ja kumoa se keon päälle siten, että koko seos
mahtuu lautasen alle.
Jos röstiseos ei mahdu kokonaan lautasen tai kulhon alle, nappaa pois pannulta ylimääräiset perunankappaleet. |
Paahda lautasen alla röstin pintaa. Kun rösti alkaa tuoksua
kypsältä, ota vahvempaan käteesi uunikinnas. Ota suojatulla kädellä kiinni
savilautasen pohjasta ja käännä toisella kädellä paistinpannu ympäri siten,
että rösti pysyy savilautasessa. Nosta paistinpannu pois ja siirrä savilautanen
rösteineen alustalle. Tarjoile kuumana.
Paulan hcdelmäisessä kanakastikkeessa maistuu tropiikki. |
Paulan hedelmäinen kanakastike
4:lle
300 g broilerin fileepihvejä
1nektariini/persikka/mango
(ei ananasta, ei aprikoosia)
2 dl ruokakermaa
2 rkl koskenlaskijajuustoa
½ rkl voita paistamiseen
2 hyppysellistä currya
2 hyppysellistä
jauhettua valkopippuria
Leikkaa fileepihvit suupalan kokoisiksi. Paista niitä
kasarissa voissa. Lisää juusto ja mausteet. Kypsennä kanoja seoksessa. Lisää
hedelmä pieniksi pilkottuina paloina ja jatka kypsentämistä. Sekoita lopuksi
joukkoon ruokakerma ja kiehauta kuumaksi.
Tarjoile pastan tai perunoiden kanssa. Riisin kanssa kastike
maistuu riisipuurolta. Kastike lämmittää currylla ja kermalla sateisena
päivänä.
Tuulan tomaattipekonikanakastikkeessa tuikkivat tomaatit ja rasva nousee pintaan pilkottamaan. |
Tuulan tomaattipekonikanakastike
4:lle
3 broilerin koipireisipalaa
2 pkt pekonia
2 esikeitettyä
maissintähkää
kourallinen kirsikkatomaatteja
2 dl ruokakermaa
hyppysellinen currya
Kypsennä broilerin palat uunissa melkein kypsiksi 200
asteessa. Leikkaa kypsähköt broilerin palat siivuiksi.
Leikkaa maissintähkistä jyvät erikseen terävällä veitsellä.
Paista pekoni kypsäksi pieninä paloina omassa rasvassaan.
Lisää pekonin joukkoon maissin jyvät, melkein kypsät broilerin siivut. Anna
broilerin kypsyä pehmeäksi pekonin ja maissien kanssa. Lisää curry, tomaatit sekä
kerma ja anna kiehua 5 – 10 minuuttia.
Älä lisää suolaa. Sekä pekoni että koipireisipalat ovat
suolaisia.
Tarjoile basmatiriisin kanssa. Kastike on tukevan rasvaista.
Se lämmittää sateisena päivänä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti