sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Hurjaa ja lempeää pehmeyttä: possutortillat ja banaanijogurtti



Possutortilla: masa harina -maissitortilla, vahva tomaattikastike, sinappikermassa haudutettu possun filee, jogurttikastike.



Patricia Kopatchinskaja soitti perjantaina 30.1.2015 Radion sinfoniaorkesterin solistina Bela Bartokin viulukonsertto nro 2:n. Hän tuli lavalle tummanpunaisessa iltapuvussa paljain jaloin. Hänen soittonsa oli kuin rock-tähden: hän elehti, polki jalkaa, heitti pitkiä hiuksiaan – eläytyi täysillä hurjaan Bartokin konserttoon, jossa on myös pehmeitä, herkkiä osia. Niissä yleisö kuunteli hiiskumatta hiljaisimpiakin ääniä. 

Viulukonserton päätteeksi aplodit eivät olleet loppua, kunnes lavalle astui illan viulusolisti ja kapellimestari Sakari Oramo, joka lainasi konserttimestarilta viulun. He soittivat yhdessä kansanmusiikkivaikutteisen dueton, jossa soittajat melkein laittoivat tanssiksi yhdistellessään musiikin kuvioita toisiinsa.

Klassisen musiikin konsertti on myös liikkeen elämys: solisti useimmiten eläytyy liikkeellä, samoin kapellimestari, mutta orkesterilaiset elävät myös omalla liikekielellään musiikkia. Oramon johtaminen toi mielikuvan juhlamenoja johtavasta renessanssiruhtinaasta ja hänen hovistaan. Sitä oli myös musiikki: renessanssin runsautta, vaikka konsertin ohjelmisto pääosin kuuluikin 1900-luvun tunnelmiin.

Viulusolistin hurjuus ja Bartokin rajuus saa ajatukset vahvoihin aistimuksiin: unkarilaiseen vahvaan paprikaan. Unkarilainen gulassi ei kuitenkaan helmikuisena kotisunnuntaina sytyttänyt, mutta samoja vahvoja aineksia on meksikolaisessa ruoassa. Kun jääkaapista vielä löytyi paketti Masa harina-maissitortilloja, pikkuillallinen syntyi meksikolaisissa tunnelmissa. Mausteiset tortillat haluavat myös pehmeyttä vierelleen: sitruunalla terästetty jogurttikastike sammuttaa chiliä; jälkiruoan banaani antaa lisää pehmeyttä elämään. Sitä suloa, jolla myös viulusolisti sai yleisönsä huokaamaan ihastuksesta. 

Konsertit elvyttävät mielen työn- ja ajatustentäyteisen viikon jälkeen. Perjantaisen konsertin jälkeen musiikki siivitti myös askeleet korkeuksiin. Tuli tunne siitä, että kävelee 20 senttiä maan pinnan yläpuolella. Niin kirkas ja puhdas oli myös mieli.

Tortillat piristävät lumisateisen illan kirkkauteen, banaanijogurtti lempeyttää illan uneen. Ja aamulla taas aurinko paistaa ja linnut livertävät  - ainakin valoherättimessä ja Alessin keittiöajastimessa.

Maissitortilla kaikkine lisukkeineen. Alessin Ankka-keittiöajastin on kiva apuväline tortillojen valmistamisessa. Kun viisi minuuttia on tortilloja lämmitetty kuumassa uunissa, ankka päästää aina naurattavan äänen: kväk-kväk.


Possutortillat

Masa harina maissitortilloja (10 - 20 kpl); varaa 2 - 3 tortillaa/ruokailija



Possutäyte

300 g viljaporsaan fileepihvejä
1 tl valkopippuria rouheena
1 tl mustapippuria rouheena
1 dl kermaa
2 tl amerikkalaista sinappia, esim. French’s
2 tl auringonkukkaöljyä

Leikkaa porsaan pihvit suikaleiksi. Ruskista ne öljyssä. Lisää pippurit lihojen päälle. Pyöräytä vielä lihoja pippuriöljyssä. Lisää pannulle kerma ja sekoita siihen sinappi.

Hauduta lihoja sinappikermassa siten, että kerma kiehuu kasaan ja jää lihan päälle ikään kuin tahnaksi.

Sinappikermassa haudutetut porsaanfileepihvisuikaleet


Laita lihat kermoineen syrjään odottamaan tarjoilua. Ennen tarjoilua lämmitä ne nopeasti uunissa tai mikrossa.

Vahva tomaattikastike

Chilipalko kiehuu kokonaisena maustamassa vahvaa tomaattikastiketta.


400 g kuorittuja tomaatteja
2 porkkanaa
2 sipulia
1 keltainen paprika
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
2 tl mustapippuria rouhittuna
1 tl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl auringonkukkaöljyä



Pilko sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuori valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Pilko paprika reiluiksi paloiksi.

Kuumenna öljyä kastikekattilassa. Kuullota sipulit, porkkanat, paprika, valkosipulinkynnet ja kokonainen chilipalko öljyssä.

Lisää joukkoon kuoritut tomaatit ja sokeri ja suola. Hauduta kastiketta vähintään puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla. 

Lisää mustapippuri joukkoon ja jatka hauduttamista toinen puoli tuntia. Ota välillä kansi pois, jotta kastikkeesta tulee sakeaa, kun nestettä haihtuu pois.

Jogurttikastike

1 dl turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
2 – 3 rkl kevätsipulin vartta pieninä paloina
½ tl suolaa
½ tl sokeria

Sekoita jogurttiin ainekset.

Tortillojen valmistus

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä tortillat pellille ja pirskottele niiden päälle hieman vettä. Paista niitä 5 minuuttia kuumassa uunissa ylätasolla.

Lämmitä samaan aikaan possutäyte ja tomaattikastike.

Laita tarjolle pöytään kaikki täytteet. Jokainen ruokailija täyttää oman tortillansa mielensä mukaan.

Banaanijogurtti
1:lle

Intiaanisokeri antaa hentoa makeutta.
1 luomubanaani
2 rkl turkkilaista luomujogurttia
1 rkl intiaanisokeria

Viipaloi banaani. Lisää sen päälle intiaanisokeria. Sekoita jogurtti joukkoon. Jos annat banaanijogurtin levätä noin puoli tuntia ennen tarjoilua, intiaanisokeri muuttuu nestemäiseksi, ikään kuin sokerikastikkeeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti