Possutortilla: masa harina -maissitortilla, vahva tomaattikastike, sinappikermassa haudutettu possun filee, jogurttikastike. |
Patricia Kopatchinskaja soitti perjantaina 30.1.2015 Radion
sinfoniaorkesterin solistina Bela Bartokin viulukonsertto nro 2:n. Hän tuli
lavalle tummanpunaisessa iltapuvussa paljain jaloin. Hänen soittonsa oli kuin rock-tähden:
hän elehti, polki jalkaa, heitti pitkiä hiuksiaan – eläytyi täysillä hurjaan
Bartokin konserttoon, jossa on myös pehmeitä, herkkiä osia. Niissä yleisö
kuunteli hiiskumatta hiljaisimpiakin ääniä.
Viulukonserton päätteeksi aplodit eivät olleet loppua,
kunnes lavalle astui illan viulusolisti ja kapellimestari Sakari Oramo, joka
lainasi konserttimestarilta viulun. He soittivat yhdessä
kansanmusiikkivaikutteisen dueton, jossa soittajat melkein laittoivat tanssiksi
yhdistellessään musiikin kuvioita toisiinsa.
Klassisen musiikin konsertti on myös liikkeen elämys:
solisti useimmiten eläytyy liikkeellä, samoin kapellimestari, mutta
orkesterilaiset elävät myös omalla liikekielellään musiikkia. Oramon johtaminen
toi mielikuvan juhlamenoja johtavasta renessanssiruhtinaasta ja hänen
hovistaan. Sitä oli myös musiikki: renessanssin runsautta, vaikka konsertin
ohjelmisto pääosin kuuluikin 1900-luvun tunnelmiin.
Viulusolistin hurjuus ja Bartokin rajuus saa ajatukset
vahvoihin aistimuksiin: unkarilaiseen vahvaan paprikaan. Unkarilainen gulassi
ei kuitenkaan helmikuisena kotisunnuntaina sytyttänyt, mutta samoja vahvoja
aineksia on meksikolaisessa ruoassa. Kun jääkaapista vielä löytyi paketti
Masa harina-maissitortilloja, pikkuillallinen syntyi meksikolaisissa
tunnelmissa. Mausteiset tortillat haluavat myös pehmeyttä vierelleen:
sitruunalla terästetty jogurttikastike sammuttaa chiliä; jälkiruoan banaani
antaa lisää pehmeyttä elämään. Sitä suloa, jolla myös viulusolisti sai
yleisönsä huokaamaan ihastuksesta.
Konsertit elvyttävät mielen työn- ja ajatustentäyteisen
viikon jälkeen. Perjantaisen konsertin jälkeen musiikki siivitti myös askeleet
korkeuksiin. Tuli tunne siitä, että kävelee 20 senttiä maan pinnan yläpuolella.
Niin kirkas ja puhdas oli myös mieli.
Tortillat piristävät lumisateisen illan kirkkauteen,
banaanijogurtti lempeyttää illan uneen. Ja aamulla taas aurinko paistaa ja
linnut livertävät - ainakin
valoherättimessä ja Alessin keittiöajastimessa.
Possutortillat
Masa harina maissitortilloja (10 - 20 kpl); varaa 2 - 3 tortillaa/ruokailija
Possutäyte
300 g viljaporsaan fileepihvejä
1 tl valkopippuria rouheena
1 tl mustapippuria rouheena
1 dl kermaa
2 tl amerikkalaista sinappia, esim. French’s
2 tl auringonkukkaöljyä
Leikkaa porsaan pihvit suikaleiksi. Ruskista ne öljyssä.
Lisää pippurit lihojen päälle. Pyöräytä vielä lihoja pippuriöljyssä. Lisää
pannulle kerma ja sekoita siihen sinappi.
Hauduta lihoja sinappikermassa siten, että kerma kiehuu
kasaan ja jää lihan päälle ikään kuin tahnaksi.
Sinappikermassa haudutetut porsaanfileepihvisuikaleet |
Laita lihat kermoineen syrjään odottamaan tarjoilua. Ennen
tarjoilua lämmitä ne nopeasti uunissa tai mikrossa.
Vahva tomaattikastike
Chilipalko kiehuu kokonaisena maustamassa vahvaa tomaattikastiketta. |
400 g kuorittuja tomaatteja
2 porkkanaa
2 sipulia
1 keltainen paprika
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chilipalko
2 tl mustapippuria rouhittuna
1 tl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl auringonkukkaöljyä
Pilko sipulit ja porkkanat pieniksi kuutioiksi. Kuori
valkosipulinkynnet, mutta jätä ne kokonaisiksi. Pilko paprika reiluiksi
paloiksi.
Kuumenna öljyä kastikekattilassa. Kuullota sipulit,
porkkanat, paprika, valkosipulinkynnet ja kokonainen chilipalko öljyssä.
Lisää joukkoon kuoritut tomaatit ja sokeri ja suola. Hauduta
kastiketta vähintään puoli tuntia miedolla lämmöllä kannen alla.
Lisää mustapippuri joukkoon ja jatka hauduttamista toinen
puoli tuntia. Ota välillä kansi pois, jotta kastikkeesta tulee sakeaa, kun
nestettä haihtuu pois.
Jogurttikastike
1 dl turkkilaista jogurttia
½ sitruunan mehu
2 – 3 rkl kevätsipulin vartta pieninä paloina
½ tl suolaa
½ tl sokeria
Sekoita jogurttiin ainekset.
Tortillojen valmistus
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Levitä tortillat pellille ja pirskottele
niiden päälle hieman vettä. Paista niitä 5 minuuttia kuumassa uunissa
ylätasolla.
Lämmitä samaan aikaan possutäyte ja tomaattikastike.
Laita tarjolle pöytään kaikki täytteet. Jokainen ruokailija
täyttää oman tortillansa mielensä mukaan.
Banaanijogurtti
1:lle
Intiaanisokeri antaa hentoa makeutta. |
2 rkl turkkilaista luomujogurttia
1 rkl intiaanisokeria
Viipaloi banaani. Lisää sen päälle intiaanisokeria. Sekoita
jogurtti joukkoon. Jos annat banaanijogurtin levätä noin puoli tuntia ennen
tarjoilua, intiaanisokeri muuttuu nestemäiseksi, ikään kuin sokerikastikkeeksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti