Äyriäisrisotossa maistuu sahrami, valkoviini, chili, valkosipuli ja meri. |
Talven selkä taittuu, laskiaista lasketellaan. Kermapullat,
hernesoppa vahvistavat paaston aikaan.
Rajamailla ollaan kun ruokaan yhdistää keveyttä ja herneitä.
Paastoon sopii kala ja äyriäiset. Lihan voi jättää viikoiksi pois, vaikkei aivan
vegaaniksi ryhtyisikään.
Rajamailla ollaan öiseen aikaan, kun yö aamuksi sarastuu.
Reinbert de Leeuwin teos Der nächtliche Wanderer (yöllinen vaeltaja) soi
perjantaina 13.2.15 Musiikkitalossa. Teos kuului korviin yön tunnelmina sekä
suuren sinfoniaorkesterin että nauhoitettujen äänien tuottamina.
Yö oli
yllätyksellinen. Alkuun kuului salista ikään kuin koiran haukahduksia. Yön eri musiikillisten
tunnelmien keskellä kuultiin kuiskaten luettua runoa. Loppupuolen huippu oli
se, että kuulija kuvittelee jonkun nukkuvan vieressään, mutta ei: teoksen
äänimaailmaan kuuluu myös nukkuvan ihmisen hengitystä. Teos päättyy erittäin
vaikuttavasti yli 50 minuutin sinfonisen runon lopuksi vesipisaroita
muistuttaviin ääniin, jotka tuotetaan terävän äänen lyömäsoittimella. Sali on
hiljaa. Kapellimestari Oliver Knussenin kädet pysyvät liikkumattomina.
Yö on teoksessa kaikkialla – myös salin parvilla, joissa
yhdellä soittaa jousikvartetti ja yhdellä yksinäinen trumpetti. Yö on
kuulijassa, kuulijan ympärillä, yö on. Yö muuttaa muotoaan, ollaan rajamailla
unen ja valveen välillä.
Mitä syödään yöllä, rajamailla? Aamun valkenevina hetkinä?
Otetaan merestä poimittua viljaa: äyriäisiä. Otetaan vahvoja aamuun herättäviä
makuja. Otetaan lämpöä yön ja aamun viileyteen.
Kylmän aamun lämmittää Pariisin halleilla sipulikeitto,
Rooman Eurissa kuumat voisarvet, Hakaniemen torilla lihapiirakka, Heathtrow’n
lentokentällä tee ja toast – kotikeittiössä yön valvojalle tai ystävälle
illalliseksi syntyy äyriäisrisotto. Kevyt, mieto mutta runsas mauiltaan. Yö voi
saapua tai lähteä, aamuun asti on aikaa.
Rajamailla ollaan, kun kuuma risotto jäähtyy. Talven ruoasta
jääkaapissa kylmettyneenä tuleekin kesän kylmä riisisalaatti kotipöytään tai
juhlaväelle.
Rajamaille: äyriäisrisoton luo. |
Äyriäisrisotto
2 – 3 :lle
300 g pakastettuja tai tuoreita äyriäisiä: katkarapuja,
simpukoita, mustekalaa
½ dl valkoviiniä
1 punainen pieni chili
2 valkosipulin kynttä
4 banaanisalottisipulia
ripaus sahramia
200 g herneitä
½ dl kevätsipulin vartta ohuina renkaina
1 dl lehtipersiljaa silppuna
Äyriäisrisoton makuja |
Riisi
1 ½ dl carnaroliriisiä tai muuta risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
1 keltasipuli
ripaus sahramia
½ tl suolaa
vettä
1 rkl oliiviöljyä
Valmista ensin riisi, jonka voi laittaa odottamaan
jääkaappiin yöllisiä ruokavieraita varten.
Kuullota oliiviöljyssä yksi keltasipuli pieninä kuutioina.
Kuullota riisi samassa öljyssä. Kun riisi on läpikuultavaa, lisää kattilaan 1
dl valkoviiniä. Anna viinin imeytyä riisiin. Lisää riisiin vettä aina pari
desilitraa kerrallaan ja anna veden kypsyttää riisiä pikkuhiljaa. Lisää
keitinveteen suola ja ripaus sahramia. Kun riisi on kypsää, voit jäähdyttää
sen.
Valmista risotto.
Sulata äyriäiset.
Signora Salvian keittiössä on käytössä pakastettu äyriäissekoitus. |
Leikkaa salottisipulit lohkoiksi, pilko chili ja
valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita chili- ja valkosipulinpalojen kanssa
oliiviöljyssä korkeareunaisella paistinpannulla. Lisää pannulle ripaus sahrami
ja äyriäiset. Pyöräyttele kaikkea sekaisin. Lisää jäiset herneet. Kaada
pannulle valkoviini ja kypsennä seosta 5 minuuttia.
Lisää joukkoon riisit ja kuumenna. Kun riisi on kuumaa,
lisää joukkoon kevätsipulin varret ja lehtipersilja.
Tarjoile kuumana pääruokana tai kylmänä riisisalaattina.
Älä lisää risottoon juustoa, sillä äyriäisten kanssa ei ole
tapana syödä juustoa vaan antaa äyriäisten hennon vahvan maun tulla esille
sinällään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti