Fenkolilohta ja bataattinaurissosetta |
Kirjoittamisen tutkimuksen päiviä vietettiin ensi kerran 5. –
6.2.2015 Helsingin yliopistossa. Tapahtuma oli suunnattu kirjoittamisen tutkijoille
ja opettajille. Päivien aikana kuultiin melkein 30 alustusta ja niihin
liittyneet keskustelut. Päivät päätti paneelikeskustelu, jossa koottiin antia
ja pohdittiin tulevaisuutta.
Kirjoitan itse, ohjaan kirjoittamista, annan
kirjoittajaryhmässä myös vertaispalautetta. Elän kirjallisessa maailmassa,
ajattelen kirjoittamalla. Kirjoittamisen tutkimuksen päivät antoivat minulle,
tutkijaverkoston ulkopuoliselle, ideoita työhöni kirjoittamisen opettajana. Sain
näkökulmia, joita en muuten olisi tullut ajatelleeksi: tutustuin ekologiseen
kirjoittamisen tutkimukseen ja geneettiseen kritiikkiin. Humanismiin yhdistyy
nyt luonnontieteellinen käsitteistö, joka metaforisesti tulkittuna toimii.
Sain oppia itselleni tiedostamattomista lajeista:
queer-zinestä eli queer-aihepiiriä käsittelevistä pienlehdistä ja 1700 – 1900 –luvuilla
laadituista käsikirjoitetuista lehdistä. Molemmat lajit linkittyivät aiempaan
tietouteeni – ja huomasin olevani tai olleeni kirjoittajana osa molempien
lajien historiallista jatkumoa. Itse asiassa blogikin on jatkumoa
käsinkirjoitetuille lehdille: blogi käsittelee koettuja ja jaettuja tapahtumia
kuten pienlehdetkin. Blogi vain leviää laajemmalle. Queer-zine –pienlehdet eivät
halua nettiin; aihe halutaan pitää pienyhteisön hallussa. Samoin
käsinkirjoitetut lehdet levisivät aikoinaan vain pienyhteisöihin.
Käsinkirjoitettuja lehtiä luettiin ääneen, koska niitä oli vain yksi kappale.
Kirjoittamisen tutkimuksen päivien emotionaalisesti koskettavinta
antia olivat kynällä kyntäjien tekstit ja maailmankuva, jota valottivat Anna
Kuismin ja Kaisa Kauranen. Kynällä kyntämisen metafora kuvaa 1800-luvun kirjoittajia, jotka olivat kynän, teknologisen mullistuksen, ja kirjoittamistaidon haltuun ottajia. Monet hiukan samanlaisia kuin nykyiset elämäkerrallisen tekstin kirjoittajat eli iältään kuusissakymmenissä.
Kaisa Kaurasen tutkimuskohde Kustaa Brask kirjoitti noin
5700 sivua tekstiä, joista suurin osa jäi julkisuudelta piiloon Suomalaisen
Kirjallisuuden Seuran arkistoon. Kustaa Brask kirjoitti sinnikkäästi, rakensi
omaa kirjallista minuuttaan esseistisissä teksteissään. Hän oli kotoisin
Joroisilta, Savon Pariisiksikin kutsutulta paikkakunnalta, joka on tunnettu
kartanoistaan ja siten myös olemassa olleista vahvoista luokkaeroistaan.
Kaksi päivää tutkimusta omasta alasta virkistää, saa
ideoimaan ja löytämään uutta omaan työhön. Kahtena päivänä yliopiston Unicafe
tarjosi symposium-väelle myös erittäin hyvää gluteenitonta kakkua ja
vegaanikakkuakin. Ihailtavaa! Perjantain lounaalla ravintola Fratello Kluuvin
kauppakeskuksessa tarjosi kvinoapohjaista paellaa, jossa tuoreet simpukat ja
kampela kehystivät paprikalla ja chorizo-makkaralla höystettyä ruokaa.
Yllättävä makuyhdistelmä kuten koko Kirjoittamisen tutkimuksen päivätkin lähes
kaiken kattavalla kirjoittamisen tutkimuksen kombollaankin.
Vinkki päivien vieruskaverilta: unikonsiemenillä ryyditetty
kurkkusalaatti pääsi heti Signora Salvian keittiöön maisteltavaksi. Kustaa
Braskin hengessä aterialla on naurispohjaista bataattisosetta ja lohta – mitäpä
muutakaan kuin kalaa savolaisen kirjoittajan hengessä tarjottaisiin. Braskin
aikaan torpparin pöytä oli kevyempi, vähäruokaisempi ja –lajisempi, mutta
Kirjoittamisen tutkimuksen päivät inspiroivat illallista ja saivat ottamaan
aineksia vähän kaikista ruokaperinteistä – kuten tutkimuskin eri suuntauksineen
on moninaista sielun ravintoa.
Fenkolilohi on kypsynyt meheväksi Uunikokki-padan kannen alla vain 25 minuuttia. |
Fenkolilohi
2 - 3:lle
½ nahaton lohifilee
1 pieni fenkoli
1 sipuli
1 dl vettä
15 cm purjoa
2 tl valkopippuria rouheena
oliiviöljyä
Pese fenkoli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Pilko samoin
sipuli. Kuullota sipulit kattilassa oliiviöljyssä. Lisää fenkolit. Kun fenkolit
on pyöräytetty öljyssä, lisää kattilaan 1 dl vettä. Keitä seosta kypsäksi n.
puoli tuntia.
Sekoita jäähtyneeseen fenkolisipuliseokseen purjo ohuina
viipaleina.
Laita seos ja tilkkanen vettä uunivuoan pohjalle. Lisää
seoksen päälle lohifilee ja sen päälle suolaa ja valkopippuria. Kypsennä 200
asteen uunissa 25 minuuttia kannella peitetyssä uunivuoassa.
Lohifileet fenkolipurjopedillä |
Bataattinaurissose
Luomubataatit ovat makeita. |
1 ½ luomunaurista
2 luomubataattia
½ dl kermaa/täysmaitoa
½ tl jauhettua muskottipähkinää
½ tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa
Kuori juurekset ja pilko ne pienehköiksi kuutioiksi. Keitä
ne vedessä, joka juuri ja juuri peittää juurekset.
Kun juurekset ovat kypsiä, ota keitinvesi talteen.
Soseuta juurekset. Lisää joukkoon keitinvettä, jotta saat
sileän soseen. Mausta kermalla ja mausteilla.
Kurkkusalaatti
1 pieni vihreä luomukurkku
1 punainen mieto chilipalko
1 tl suolaa
2 tl sokeria
1 rkl unikonsiemeniä
½ rkl
valkoviinietikkaa
Kurkkusalaatin maustavat chili ja unikonsiemenet. |
Kuori kurkku ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Viipaloi chilipalko.
Sekoita kurkkuun mausteet ja viinietikka. Anna maustua tunti, pari ennen
tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti